Ergonomiavihje

Muistatteko kun kerroin parisen viikkoa sitten, että Blogilistan klikkauslaskuria ei kannata yrittää huijata, sillä se rekisteröi vain yhden klikkauksen per päivittynyt blogi per käyttäjä? Eipä silti, että se minua haittaisi, ja uusi serverikin kestää kyllä kuormituksen mukisematta, mutta voisin kuvitella että hiirikäteen tulee kramppi kun klikkaa omaa blogiaan liki 1800 kertaa viikossa. Ajattelen ihan vain omaa terveyttäsi :-)

Lisäys: Jotta kenellekään ei tulisi nyt sellaista käsitystä että isoveli kyttää ja valvoo ihmisten blogien lukemista, korostan että blogien lukijatiedot ja lukijoiden identiteetit ovat luottamuksellisia. Käyttäjien klikkaus- ja tilaustiedot näkyvät ylläpitäjille pelkkinä numeroina tietokannassa, eikä kenenkään blogienlukutottumuksia tai klikkauksia seurata. Käyttäjätietoihin kajotaan vain vikatilanteiden selvittämiseksi. Yllämainittu klikkausmäärä oli tilastoissa vain niin näkyvä piikki että aloin epäillä vikaa Blogilistan ohjelmoistoissa. Omia blogeja saa siis tilata ja klikata ihan normaalisti.

16 thoughts on “Ergonomiavihje

 1. On vaan helpointa pompata blogilistan kautta omaan blogiin tarkastamaan uusimmat kommentit..

 2. Minä pelkäsin että olin jotenkin aiheuttanut blogini hyvän sijoituksen, vaikka tiesinkin ettei sen pitäisi olla mahdollista. Silti suomalaisen alemmuudentuntoisena ajattelin että siinä on pakko olla joku virhe (ehkä siinä onkin?). Pitäisi varmaan vain iloita siitä että on lukijoita eikä heti syyllistää itseään.

 3. Minua ihmetyttää tuo “linkatuimmat blogit” lista. Technocratin mukaan linkkejä päikkäriini on 45 mutta eipä se näytä joukkoon pääsevän. Blogilista ei selvästikään huomioi kaikkia linkkejä.

 4. Ei huomioikaan, vaan pelkästään ne linkit mitkä löytyvät blogien etusivuilta ja/tai seurattavilta sivuilta.

 5. Kysyn Samikilta hänen arviotaan paljonko eri kävijöitä käy päivittäin/viikoittain lukemassa blogeja. Olen törmännyt jossakin siihen käsitykseen, että blogeilla ei olisi merkitystä, kun parhaimmankaan kävijämäärä ei ole suuren suuri, vaan sadoissa, tuhansissa. Mielestäni mikään blogi ei yksinään ole täydellinen, mutta yhdessä ne muodostavat varteenotettavan median. Eihän Hesariakaan tee yksi toimittaja.

 6. Maalainen: Koko suomalaisen blogiyleisön määrää on ihan yhtä mahdotonta arvailla, kuin muitakaan tilastoja mutta ihan varmasti liikutaan vähintään monissa kymmenissä tuhansissa lukijoissa.

 7. Runkkublogin suosio uhkaa laskea, klikkailkaa enemmän.

 8. Kyllä minäkin aika usein omaa blogiani klikkailen. Kun on kaksi kirjoittajaa, niin tulee usein käytyä katsomassa onko toisen tekstejä kommentoitu (omien merkintöjen kommentithan tulevat myös sähköpostiin). Ja Blogilistan kautta on omaankin blogiin kätevä mennä. Tosin tuo 1800/viikko on kyllä aika hurja tahti.

 9. Halusin vain käväistä kiittämässä blogilistan uudesta etusivusta, joka on mielestäni nyt erittäin hyvä. Aina löytyy helposti jokin kiinnostava blogi, johon ei ole ehtinyt tutustua.

  (Jos tämä on väärä foorumi tälle kommentille – kas, tässä mätiä tomaatteja, joilla minua voi heitellä.)

 10. Niko: Blogilistan käyttö tuollaiseen on erittäin suotavaa :-)

  lukija: Kiitoksia kehuista, tyytyväiset käyttäjät lämmittävät aina mieltä.

 11. Yksi asia on tuon uuden luetuimmat-listan suhteen mietityttänyt. Kun kerran blogilistan tunnuksia ei tarvitse olla, niin “yksittäiset käyttäjät” tunnistetaan ilmeisesti IP-osoitteen perusteella. No, itse satun lukemaan blogeja blogilistan kautta 1)laajakaistayhteyteni kautta omalla pöytäkoneella (yleensä kirjautuneena) 2)kannettavan ja gprs-yhteyden kautta (myös kirjautuneena) 3)yliopiston atk-luokkien koneilta (vaivautumatta kirjautumaan) 4)vanhempieni luota (silloin, kun olen siellä käymässä). Moneenkohan kertaan omat klikkaukseni siis lasketaan? Ja toisaalta, kannettavaa lukuunottamatta noilla kaikilla noilla on toki muitakin käyttäjiä… Siis yksi käyttäjä yksi IP-osoite ei välttämättä pidä paikkaansa (enkä usko olevani ainoa, joka ei lue blogeja aina samalla koneella/samaa yhteyttä käyttäen). Mitään parempaakaan tapaa tosin tuskin on olemassa, jollei haluta laskea mukaan pelkästään niitä, joilla on blogilistan tunnukset.

 12. MariaKristiina: käyttäjiä ei lasketa pelkästään ip-numeroiden perusteella, vaan tunnistus tehdään sekä käyttäjätunnuksen, ip-numeron että pysyvän selaincookien perusteella. Kuvaamasi kaltaisessa tilateessa yksi käyttäjä näkyy systeemille useampana, mutta vastapainoksi sitten jotkut käyttäjät jäävät rekisteröitymättä kokonaan (esim. jos heidän selaimensa ei käsittele cookieita oikein).

  Kuten sanoit, tämä on paras mahdollinen tapa, suurempaan tarkkuuteen ei juuri voi päästä.

 13. Tarkoitukseni oli tosiaan lähinnä tiedustella, miten nuo klikkaukset tuollaisissa tapauksissa lasketaan, eikä kritisoida systeemiä (omilla koneillani kirjautuneena klikkaillessani tulen siis ilmeisesti lasketuksi vain kertaalleen, kun tunnuskin huomioidaan). Korostin tuota ip-osoitteen ja käyttäjän erillisyyttä tässä yhteydessä ehkä hieman turhaan – kyllähän se teille ammattilaisille varmaan on ihan itsestäänselvää, mutta ehkäpä tämän lista-esimerkin kautta tietoisuus asiasta leviää hieman myös rivibloggaajien keskuuteen. Toivottavasti kukaan oman bloginsa listasijoitusta itse klikkailemalla parantamaan pyrkivä ei nyt saanut tästä vinkkiä, miten se onnistuisi – tosin kovin monella tuskin on mahdollisuutta käyttää enempää kuin muutamaa eri konetta ja yhteyttä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *