Kuoleman suudelmaa ja muuta valtamedian hmpp

Olen tarkoituksella ollut viime aikoina kirjoittamatta Pinseriin ja katsellut kiusaantuneen rtymyksen vallassa, miten valtamedioiden enemmn tai vhemmn nimekkt toimittajat ovat yli-innostuneen labradorinnoutajan eleganssilla saapuneet Blogistaniin.

Kiusaantuneisuuteni syntyy pitklle siit tosiasiasta, ett olen koulutukseltani ja ammatiltani toimittaja. Kollegojen likinkinen ksitys faktoista, omaa itsen ja muita toimittajia esilletuova omahyvisyys sek taipumus ryhty heti opettamaan ja saarnaamaan tekstinteosta ovat rsyttneet erit muitakin kuin minua, joten syy ei voi olla pelkstn havainnoijassa.

Miksi jo tllkin nostavat naamaansa jatkuvasti esiin ihmiset, joilla on jo muutenkin ihan tarpeeksi sananvaltaa Suomessa? Vielp “henkilkohtaisen toimittajabrndin” esiintuomiseksi, kuten ers toimittaja tnn radiossa muotoili. Nimityksen brndsi sken Tuija Aalto YLE:n ykkselt lhetetyss, Juha Kulmasen toimittamassa radio-ohjelmassa blogeista.

Siell Aalto mys kertoili radion kuulijoille, miten Pinserin ja blogilistan on perustanut “harrasteleva netti-ihminen Sami Kykk” tms. Vnnetnp taas rautalangasta. Pinserin ja blogilista.fi:t edeltneen Pinserin blogilistan ovat perustaneet toimittaja Riitta Santala-Kykk ja it-asiantuntija Sami Kykk.

Samassa ohjelmassa Kari Haakana uskoi olevansa ensimminen suomalainen bloggaava toimittaja. Hohoo. Muistan tll kyll muitakin nhneeni, mm. Pekka Pekkalan itseni lisksi.

Tietenkin keskustelussa muuten jrkevn kuuloinen Hesarin ptoimittaja Reetta Merilinen valitteli linkittmisen vaikeutta, kun hn ei halua ohjata ihmisi maksullisiin linkkeihin, joissa on joku koura ojossa. Kuten Hesarissako? Haloo?

Sitten ovat viel nm tlvijt ja tkkijt, kuten joku ilmaisjakelulehteen kirjoittava hutkiva journalisti ja ers sysipimess kulkeva mainontajulkaisun heebo. Antakaa mun kaikki kest. Ei, en laita linkkej. Tuollainen valtamedialle ominainen vkininen vastakkainasettelu, kilpailu, provokaatio ja ylpen yss vaeltaminen eivt ansaitse linkki.

33 thoughts on “Kuoleman suudelmaa ja muuta valtamedian hmpp

 1. sivustakatsoja,
  enks juuri kirjoittanut, ett Sami ei yksinn ole blogilistan luoja.
  Ja kyll helvetiss minua rsytt mm. lukutaidottomuus.

  Tuija:
  Min taas yritin tekstillni kuvata, ett verkkojulkisuudessa toimittaja ei ole automaattisesti arvostettu hahmo.

 2. Riitta,

  >Min taas yritin tekstillni kuvata, ett verkkojulkisuudessa toimittaja ei >ole automaattisesti arvostettu hahmo.

  En voisi enemp olla kanssasi samaa mielt ja viittaankin privablogissani mainitsemaani digitaalisten lihasten treenaamiseen ehdotan, ett jatkamme pikimmiten keskustelua liven ja vaikkapa perti olutlasin ress, koska luulen, ett ajattelemme paljolti samoin asioista. Tss kohtaa, peace, respect, ja tapamisiin (oletteko loppuviikosta kylill, kysyy nimim. perjantaina Tampereella)

 3. Tuija:
  Mielenkiintoinen ajtus. Palataan asiaan mailitse. Peace, respect. :-)

 4. Olen menossa tampereelle ensi viikonloppuna tamaamaan bloggaavia kavereita. Voisikohan tst kehitt jotain? [Hieroo ksin yhteen…]

 5. Olen hyvin samaa mielt Riitan kanssa ja lhes ainahan Pinseriin viitataan Samikin tekeleen (itsekin olen niin tehnyt) – muutenkin radiojutun kohta Pinserin asemasta blogiyhteisss srhti jonkin verran (kokeneen bloggaajaan) korvaan, tuli sellainen olo, ett joku harrastelijanrtti on tehnyt jotain jnsk bloggaamiseen liittyv, kun todellisuudessa koko blogiyhteis Suomessa (en osaa verrata muihin maihin) on rakentunut Pinserin listojen varaan.

  Mit sitten tulee “virallisten” toimittajien blogeihin, niin niithn voi tyhjentvsti kuvata lhinn kahdella ilmaisulla: tyls ja poliittisesti korrekti, eli jotain, mik on mielestni jollain lailla koko bloggaamisen idean vastaista, sill jos haluamme lukea tylsi ja poliittisesti korrekteja juttuja, niin me luemme niit lehdest.

  Jos tulevaa bloggaajajulkisuutta ennustaa, niin joka paikassa haastatellaan tulevaisuudessa nit Merilisi, Haakanoita sun muita, eli samoja tylskin tylsempi hahmoja, jotka eivt mainostajien menettmisen pelossa uskalla sanoa mitn mielenkiintoista. Kytntn on jo tavallaan ollut thnkinkin asti se, ett samoja bloggaajia haastatellaan kymmeniss jutuissa kerta toisensa jlkeen – mik onkin varsin rasittavaa.

  Jos kiinnostavia ja blogistanille erityisi ilmiit halutaan etsi, niin nostan esimerkiksi (kuten joku jo aikaisemminkin ehdotti) ATM-bloggaajat – ilmi, jota ei mistn muusta mediasta lydy. Jos ette tied, mik on ATM-bloggaaja, niin en sit ala tss selittmn, vaan kehotan tutustumaan paremmin blogistanin originelleihin ja merkittviin instituutioihin.

 6. …hahaha. Joopa joo, minkin unohdin sken kokoamastani kuvitteellisesta blogijournalismi lehdest Atm:mmt.

  Kelpaisiko keskiaukeaman ihailijakuva kuukauden ATM:lle vai pitisik olla jokin pakina-palsta?

 7. Mainostajien? Mink mainostajien? Montako mainostajaa blogissani on?

  Psin vasta nyt kuuntelemaan ohjelman ja kuten muistelinkin, en siell kehuskele olevani “ensimminen bloggaava toimittaja”. Tmn epiteetin heitti ohjelman toimittaja suorassa studiokeskustelussa, jossa en ollut lsn. Ennalta nauhoitetussa haastatteluosuudessa Kulmanen kysymyksens johdanto-osuudessa kytti termi “yksi ensimmisist bloggaavista journalisteista”, jota vastauksessani viel tsmensin ett Suomessa ehk.

  Se, ett bloggaavia toimittajia haastateltiin tss jutussa oli luontevaa, koska ohjelma ksitteli bloggaamista ja journalismia (ja ko. ohjelman aihepiirin yleenskin on media). Esim. Kuukausiliitteen taannoisessa jutussa ja muissa bloggaamista yleisemmin ksitteleviss jutuissa esille ovat mielestni hyvin psseet muut kuin journalistit.

  Voisitko Riitta antaa suoria pointtereita tapauksiin, joissa toimittajat ovat ryhtyneet “opettamaan ja saarnaamaan tekstinteosta”? Omahyvisyys ja likinkisyyshn ovat sinns ammattiominaisuuksia, joten niist en ole huolissani.

 8. KariH,

  enp ala yksilimn juttuja ja henkilit. Minusta se ei vaikuta oikein korrektilta ja hyvlt idealta. Suoria “pointtereita” ei siis ole tiedossa.

  En ottanut ohjelmaa talteen enk taatusti jaksa kuunnella sit toistamiseen. Tlle kuulijalle ji kuitenkin mielikuva, ett ensimminen bloggaava toimittaja oli Kari Haakana.

  Media tekee juttuja mediasta aivan kuin bloggaajat tekevt juttuja bloggaajista. Sinns ihan ymmrrettv. Tss on kuitenkin mittakaava moneltakin hukassa. Minua henkilkohtaisesti rsytt valtamedian tapa ensin omia ilmit ikn kuin olisivat ne itse keksineet ja sitten alkaa pyritell tt itse laadittua “totuutta” jatkuvassa luupissa.

  Korostan, ett kyse on henkilkohtaisista tuntemuksistani, ei objektiivisesta totuudesta.

  Ylipns minusta on kyseenalaista rinnastaa blogit journalismiin ja tehd niist jonkinlaista kansalaisjournalismia. Fokus on aivan toinen kirjoittaessani omia mielipiteit omaan blogiini kuin pyrkiessni tiedonvlitykseen perinteisess mieless.

  Arvelen, etten ole lajissani ainoa. Min esimneriksi en kirjoita Pinseriin “kolumneja” tai “uutisia” tai “pkirjoituksia” vaan mietteitni.

  Kysymystsi mainostajista en ymmrtnyt, joten voitko formuloida tarkemmin?

 9. Kysymykseni mainostajista oli suunnattu nimimerkki Henrylle, joka epili, ett mielipiteideni tylsyys johtuisi mainostajien menettmisen pelosta. En ymmrtnyt pointtia, kun blogissani ei ole mainoksia.

  Sinulle on voinut jd ohjelman perusteella mielikuva minusta ensimmisen bloggaavana toimittajana. Sille en voi mitn, mutta panit kirjoituksessasi suuhuni sanoja, joita min en sanonut ja se kyll jyrsii. Toisten sanoista minun on huono vastuuta ottaa, varsinkin kun en ollut paikalla niit kommentoimassa.

  Blogien rinnastaminen yksin journalismiin on typer, koska journalistinen julkaiseminen on vain yksi bloggaamisen muodoista ja mahdollisuuksista. Mutta toisaalta: tmn ohjelman aiheena oli vakiintuneen median vaikutus blogeihin, joten nkkulman valinta oli sikli ihan kohdallaan. Ja on se (kansalais)journalismi blogeissa kuitenkin ihan olemassaoleva ilmi. Kyll siitkin voi puhua.

 10. KariH,
  Kyll, oletin ett Juha Kulmanen toistaa johdannossa samat asiat kuin hn esitti sinulle tai perti referoi haastattelun sislt. Minusta se olisi ollut loogista. Tss nopeasti aukikirjoitettuna ohjelmaa (ei vlttmtt pilkulleen oikein)

  JK:..verkkolokikirjaa tai verkkopivkirjaa mutta ne on pikkuisen eri asia. Mutta kysytnp asiaa Kari Haakanalta. Hn on nimittin sellainen journalisti, joka ensimmisen tiettvsti Suomessa tmn bloggaamisen aloitti. Siit on jo useampi vuosi. Kari Haakana toimii tietokonelehden toimituspllikkn ja on tll hetkell lomailemassa mutta tm haastattelu tehtiin viime viikolla….(poistettu JK:n refereointia KH:n sivujen sisllst) Mutta kuunnellaan Kari Haakanaa.
  KH: , no oli yli kolme vuotta.. alkaiskohan siit kohta tulla nelj vuotta suurpiirtein mutsen verran pit tsment, ett bloggaavista toimittajista Suomessa ensimmisi maailmalla kyll on ollu jo ennen sitki.
  JK: Niin varmasti, millon oli muuten ensimmiset maailmalla?
  KH: No sit on vhn vaikee sanoo millon oli edes ensimminen blogi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *