Sisäpiiri tiedottaa

Blogisanomien tuoreen jutun kommenttiketjussa jatkuu keskustelu sisäpiiriläisyydestä ja edellisessä jutussa mainitsemiani top- ja hot-listojakin käsitellään. Myös hot-lista, jonka pääasiallisina vaikuttimina ovat blogin tuoreus ja sen suosion kasvu, on joidenkin mielestä epäreilu ja vain tiettyjä osapuolia suosiva. Mocartes kirjoittaa: “Blogilistan pitäisi laatia uusi kunnollinen Hot-kaava Hot-listalle“. Mieluusti! Mutta kertokaapa, millainen kaava se voisi olla?

14 thoughts on “Sisäpiiri tiedottaa

 1. Sen pitäisi olla sellainen, että MUN blogi olisi aina ylimpänä siellä.

  T. Blogikansan kollektiivinen henki.

 2. Sami ja muut, jotka saatatte tietää blogialustojen mahdollisuuksista:
  tamperelainen avohoitokeissi S**** L**** on siis laajentanut häiriköintireviiriään newsseistä blogeihin. Nyt taitaa olla niin, että ainakaan mun käyttämissä blogialustoissa ei ole mahdollista kuin kolme tasoa estoissa: joko kaikki saa kirjoittaa kommentteja, team memberit saa kirjoittaa tai kukaan ei saa kirjoittaa. Nää kaikki mun kikkareet on Blogspotissa.

  Onko teillä valmista vastausta siihen, voiko muiden blogialustojen ja -palveluntarjoajien vaihtoehdoissa kommentointia estää mitenkään muuten, valikoidusti? Niin kuin newsseissä omasta näkymästä pystyy heittämään tyypin kuin tyypin tappotiedostoon, lukuohjelmasta riippuen, melkein millä vain tunnistetiedolla. L****n kohdalla nimittäin riittäisi tunnistetiedoksi jo muutama IP, ei sillä niin perkeleesti ole paikkoja joista syytää vainoharhaista sontaansa. Tai sisällöstä poimittu vakiosana, tai…

 3. Sami, sinä olet tehnyt aivan valtavasti hyvää ja ilmaista työtä meidän eteemme! Siitä suuri kiitos. Antaa räyhääjien räyhätä. Ja ainahan se on ollut ja tulee olemaan, että kun yksille kumartaa, toisille pyllistää ;)

 4. siguraattori: Ainakin WordPressissä (jota Pinserissä käytetään) on mahdollista suodattaa kommentteja osoitteiden, sanojen, linkkien määrä, tekstipätkien ja nimien avulla. Suodatetut kommentit putoavat moderointijonoon josta ylläpitäjä voi käydä joko hävittämässä ne tai hyväksymässä ne julkiseksi.

  Olen käyttänyt tätä mm. silloin kun tietyillä lukijoilla oli pakottava tarve päästä spoilaamaan uusin Harry Potter -kirja…

  Varmasti muissakin ns. paremmissa bloggausalustoissa on nykyään kunnolliset filtteritoiminnot.

  Marleena: On ymmärrettävää että kaikki eivät ole aina yhtä mieltä. Blogilista on kuitenkin ns. Kiva Palvelu eli kuuntelee asiakkaitaan ja yrittää olla mahdollisimman monelle mieliksi ;-)

 5. Sami, koodaa se hottislistan ykkönen näyttämään ykkösenä aina sisäänkirjautunutta käyttäjää.

  Samanlaisella käänteentekevällä koodaustavalla voisi koodata myös top-listan.

 6. No kun tuo Hot-listan muodostumistapa on se salainen, niin vaikea kommentoida, kun ei tiedä mitä on jo otettu huomioon jne.
  Top-lista on top-lista, se on ihan selkeä ja hyvä juttu.
  Vähän hämmästyttää se, että jotkut blogit ovat siellä niin tiukasti kärjessä vaikkeivat päivitykään (ai niin Nurmelahan on tehnyt come backin eikä sinuttele).
  Eli jotenkin olisi hyvä jos pitkään aikaan päivittymättömät blogit olisi myös jotenkin merkitty. Ei kai niitä listoilta voi pois pudottaa kuin omistajan pyynnöstää, mutta joku “ei moneen kuukauteen koskettu” leima voisi olla hyvä. Vai olisiko?
  Entäs sitten listaviikot? Hot-listallahan on ne nousussa-laskussa merkit, entäs jos olisi listaviikot ja sijoitukset niinkuin jossain muuallakin?

 7. No, kun kerran sisäpiirissä ollaan, voin paljastaa hieman tietoja siitä, miten hot-listaa lasketaan. Periaatteessa listasijoitukseen vaikuttaa lukijoiden määrä jaettuna listallaoloajalla. Paljon lukijoita, listalla lyhyen aikaa = korkea listasijoitus. Ajan kuluessa listasijoitus putoaa pakostakin, ellei lisätilaajia tule vastaavaa vauhtia. Sijoituksen pitämiseksi niitä tilaajia tarvitaan kuitenkin koko ajan enemmän. Sen lisäksi hot-listaa maustetaan “salaisella mausteella”, joka hienosäätää blogin kuumuutta. Eli siihen lisätään sopivia kertoimia, jonka avulla Pinseri pysyy korkeallalistan dynamiikka heijastelee myös blogien lukemista ja käyttöä. ;-) Eli hienosäädetään sijoitusta mm. blogin saamien klikkauksien perusteella. Tämä hienosäätö on sellainen asia joka tulee muuttumaan vielä jonkin verran lisädatan tullessa käytettäväksi ja osaksi sen vuoksi kaava on julistettu “salaiseksi” (ja osaksi sen vuoksi että salainen kaava kuulostaa aina jännittävämmältä – älkää paljastako tätä tietoa ei-sisäpiiriläisille).

  Top-listaan vaikuttaa vain ja ainoastaan blogin tilausten määrä. Sillä, miten usein sitä on päivitetty ei ole tällä hetkellä mitään merkitystä. Pinserin puolella vielä oli, mutta se herätti lukijoissa hämmennystä: “miksi sijoitus nousee vaikka lukijoiden määrä ei muutu/miksi sijoitus laskee vaikka lukijoita tulee lisää” jne. Sen vuoksi top-listaa on yksinkertaistettu radikaalisti. On totta, että todella pitkään päivittämättömät voisi tiputtaa pois top-listalta. Mutta tuleeko sitten valituksia: “minne ei sinutella katosi äkkiä listalta / miksi ei sinutella pomppasi topkymppiin jostain ihan tyhjästä”?

 8. Siguraattori,

  Blogspotin oman kommentoinnin voi korvata esimerkiksi Haloscanin kommentoinnilla, jota esimerkiksi minä, tiramisu ja raparperi-raisa käyttävät. Siinä pystyy bannaamaan ip-osoitteita. Huonona puolena ilmaisversiossa kommentit tosin psysyvät vain muutaman kuukauden näkyvissä, mutta harvapa niitä vanhempia käy vilkuilemassa.

 9. Noo blogin uutuuden merkitystä voinee vähentää monellakin tavalla. Tai uudet blogit voisivat muodostaa oman Tulokkaat-listan ja päästä vasta myöhemmin Hot-listalle. Varsinaista kuumuutta pitäisi kuitenkin jotenkin mitata paremmin, ja eräs keino siihen olisi yhdistää Hot-lista siihen klikatuimpiin yms.

 10. Kysehän on vain siitä, että kaikki haluavat olla ykkösiä. Kaavan mulkkaaminen on kuin krapularyyppy. Hetkeksi helpottaa mutta pian taas pajavasarat takovat takaraivoa.

  Pistäkää pystyyn monta top/hot listaa, lista per kategoria. Olisi monta ykköstä ja vähemmän narinaa. Ehkä.

 11. Kiitos b. Etenin Haloscaniin asti ja poimin seiltä jotain juttuja. Mutta täs on nyt uusimman tampiolaishäröilyn tiedot:

  X-Gmail-Received: 90260c34cd3f66567c43fd68786f970d937ae19e
  Delivered-To: sfnet20@gmail.com
  Received: by 10.36.158.9 with SMTP id g9cs17188nze;
  Wed, 19 Oct 2005 04:13:05 -0700 (PDT)
  Received: by 10.36.121.5 with SMTP id t5mr513707nzc;
  Wed, 19 Oct 2005 04:12:52 -0700 (PDT)
  Return-Path:
  Received: from blogger.com (ftpout.blogger.com [66.102.15.83])
  by mx.gmail.com with ESMTP id c1si4842243nzd.2005.10.19.04.12.52;
  Wed, 19 Oct 2005 04:12:52 -0700 (PDT)
  Received-SPF: pass (gmail.com: best guess record for domain of noreply-comment@blogger.com designates 66.102.15.83 as permitted sender)
  Received: from bla32.blogger.com (unknown [10.20.1.242])
  by blogger.com (Postfix) with ESMTP id CD4C8196F9
  for ; Wed, 19 Oct 2005 04:12:51 -0700 (PDT)
  Message-ID:
  From: Aatos-Erkko
  To: sfnet20@gmail.com
  Subject: [Sfnetin 20-bileiden matskut] 10/19/2005 02:12:50 PM
  Mime-Version: 1.0
  Content-Type: text/html; charset=UTF-8
  Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
  Date: Wed, 19 Oct 2005 04:12:51 -0700 (PDT)

  Mikä noista on siis se IP-osoite jonka mä pääsen bannaamaan?

 12. Eiku hetkinen. Eiku hetkiNEN. Voiko tuossa näkyä häirikön IP:tä missään, kun toi rimpsu on kerta bloggerin mulle lähettämästä ilmoituksesta “hei blogiisi saapui tällainen kommentti”?
  Kai ne Tiramisutkin jostain sen Moilashyvän IP:n saivat? Metodista auttavan käden ojennusta kaipailtais nyt.

 13. Siguraattori, kun Seppo seuraavan kerran saapuu kommentoimaan, voit silloin suoraan haloscanista tyrkätä yhdellä klikkauksella kaikki siitä ip-osoitteesta tulevat banniin ja sitten poistaa sen häirikkökommentin.

  Minulla ei bannattuna ole kuin Moilanen, blogistanissa kun häiriköitä on melko vähän.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *