Kopiosuojausvirus

Mielenkiintoinen ajatusleikki siit, miten tehdn virus jota ei saa poistaa tietokoneesta:

Matti Nikki teki tietokoneohjelman, joka esitt kuvaruudulla kuvan. Hn lissi ohjelman yhteyteen kopiosuojauksen: kuvaa voi vain katsella, mutta siit ei voi ottaa ruutukaappauksia. Yhten kopiosuojauksen lisominaisuutena on, ett ohjelma levi muihin (tll hetkell vain Nikin tekemi kuvia sisltviin) ohjelmatiedostoihin viruksen lailla. Pikku riivi ohjelmaksi siis.

Uusi tekijnoikeuslakimme tekee tst viruksesta aika mielenkiintoisen otuksen:

Viruksen poistaminen ohjelmasta on tysin mahdollista, jolloin mys ohjelman sisltm kopiosuojaus katoaa. Sen poistaminen on kuitenkin laitonta, koska se tarkoittaisi kopiosuojauksen murtamista. Ainoa tapa pst eroon viruksesta on poistaa kaikki saastuneet ohjelmatiedostot (tm ei auta, jos kyseess on toisen sukupolven virus).

Jos virusskannerien valmistajat lisvt ohjelmiinsa toiminnon viruksen poistamiselle, ne toimivat laittomasti, sill kopiosuojauksen poistamiseen suunniteltujen tykalujen valmistaminen, levittminen ja hallussapitminen on laitonta.

Viruksesta ei voi puhua julkisesti. Jopa sen kutsuminen virukseksi saattaisi olla laitonta, koska se paljastaa tietoja ohjelman toimintaperiaatteista, joka saattaisi auttaa suojauksen murtamisessa.

Erikoista tss koko prosessissa on se, ett tst ohjelmasta tekisi vaarallisen sen kutsuminen virukseksi. Jos sit sen sijaan kutsuisi lisenssoiduksi kopiosuojausteknologiaksi, kenellkn ei pitisi olla nokan koputtamista asiaan. Tm on yksi niit asioita, jotka tuovat viel paljon pnvaivaa juristeille.

Lue lis: Readme englanniksi, FAQ suomeksi ja FAQ englanniksi.

8 thoughts on “Kopiosuojausvirus

 1. Ainakin F-Securen Anti-Virus nytt analysoivan sen virukseksi. Olisi mielenkiintoista huomata – tai tss tapauksessa olla huomaamatta – samojen analyysien estvn kyttmst jotain mediaa, varsinkin, jos ohjelma tekisi puhdistuksen tai poiston aina automaattisesti, poistaisi vaikka aina heti latauksen jlkeen netist ostetut biisit.

 2. Antii: Ksittkseni ei ole kyse siit, mit virus tll hetkell suojaa (mainitsemasi pykl on kyll validi pointti).

  Juju piilee siin, ett mit jos tm virus kykenisi tarttumaan kaikkiin dokumentteihin mm. kuviin, teksteihin, musiikkiin jne. jotka kuluttaja on laillisesti hankkinut tai itse tehnyt. Laillisesti kuluttaja joutuisi poistamaan tietokoneeltaan kaikki teokset, jopa itsens ottamat kuvat ja kirjoitukset, jos haluaa viruksen poistaa. Kaikki teokset olisivat kyll laillisesti kytss, sill laki sallii suojauksen kiertmisen aineiston normaaliin kyttmiseen. Tosin se mys kielt kopioiden tekemisen teoksesta, jonka suojaus on jo kierretty normaalia kytt varten (sama lhde 50 a momentti 3).

 3. Laki saattaisi hyvinkin sallia viruksen poistamisen omista teoksistaan. Lakihan kielt suojauksen kiertmisen mikli suojaus on asetettu teokseen tekijn luvalla. Sanamuoto on kuitenkin epselv, ja tllist tapausta ei ole ajateltu lakia kirjoittaessa, joten tsmlliset seuraukset jnevt oikeuden ptettvksi.

  Toisaalta, jos virus tartuttaa muita teoksia, se voidaan oikeuttaa ties minklaisin sanoin. Laki ei ymmrr tilannetta, ett teoksessa X olisi tekninen toimenpide joka suojaa teosta Y. Jos lakia voidaan tulkita niin ett suojattu teos voi olla eri kuin suojauksen kantaja, tulee mielenkiintoisia seurauksia. Tm lakitekninen ongelma kierretn kuitenkin sill ett saastutetaan koko jrjestelm, jolloin et vlttmtt voi laillisesti poistaa virusta mitenkn.

 4. Mutta eik herra Nikki riko jo lakia, koska virusten kirjoittaminen ja levitys on kielletty?

 5. http://www.heikniemi.net/rikoslaki/rl34.html

  9 a (14.10.1999/951) Vaaran aiheuttaminen tietojenksittelylle. Joka, aiheuttaakseen haittaa tietojenksittelylle tai tieto- tai telejrjestelmn toiminnalle,

  valmistaa tai asettaa saataville sellaisen tietokoneohjelman tai ohjelmakskyjen sarjan, joka on suunniteltu vaarantamaan tietojenksittely tai tieto- tai telejrjestelmn toimintaa taikka vahingoittamaan sellaisen jrjestelmn sisltmi tietoja tai ohjelmistoja, tai levitt sellaista tietokoneohjelmaa tai ohjelmakskyjen sarjaa taikka
  asettaa saataville ohjeen 1 kohdassa tarkoitetun tietokoneohjelman tai ohjelmakskyjen sarjan valmistamiseen tai levitt sellaista ohjetta,
  on tuomittava, jollei teosta muualla laissa sdet ankarampaa tai yht ankaraa rangaistusta, vaaran aiheuttamisesta tietojenksittelylle sakkoon tai vankeuteen enintn kahdeksi vuodeksi.

 6. Jos siis tekee viruksen, joka ei aiheuta vaaraa, levi “tosi varovasti” jne. niin ei riko lakia?

  Tekijnoikeuslaista: sen on kuulemma tarkoitus valmistautua tilanteeseen, miss myydn teoksia suoraan netist. Nm yhdistettyn kopiosuojaustekniikoihin ovat kuitenkin monessakin mieless jo “tietokoneohjelma”.

  Viel: puhutaan “voimakkaasta teknisest suojauksesta” (tjsp.) jonka kiertminen on kielletty. Yksinkertaisen suojauksen saa siis kiert. Mutta: ent jos suojaus on todella hyvin tehty, mutta kiertminen on silti helppoa, vrt. pankin etuovi ja auki jnyt takaovi. Saako takaovesta menn sisn?

 7. Pingback: Nuudelisoppa » Tekijänoikeusvirus-FAQ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *