Kuluttajien vastaus ääniteteollisuudelle

Sami-Pekka Haavisto: Kuluttajille valehtelu kopiointisuojausteknologioista ja tekijänoikeuslain vaikutuksista lopetettava välittömästi (vastaus ääniteteollisuuden toimialajärjestö ÄKT:n 21.9.2005 julkaistuun avoimeen kirjeeseen).

Allekirjoitan.

Lisäys: ÄKT:n Tommi Kyyröllä on terveisiä Linux- ja Mac-käyttäjille Tietokone-lehden artikkelissa:

“Nyt pitää ymmärtää, että tietokoneella musiikin kuuntelu on extraa. Normaalisti musiikkia kuunnellaan autossa tai stereoiden kautta. Jos nyt käytät jotain Linuxia tai Macia, kannattaa harkita ihan tavallisen cd-soittimen hankkimista”

Mitäpä tähän on enää lisättävää.

Toinen lisäys: Ottakaapa varmuuden vuoksi kopio talteen tuosta uutisesta. Kuulemani mukaan ÄKT:stä on soitettu Tietokone-lehden päätoimittajalle toiselle toimittajalle toimituspäällikölle vaatien yllälinkatun artikkelin poistamista pyytäen artikkelin korjaamista “väärintulkintojen” vuoksi.

Kolmas lisäys: Tietokone-lehti taipui vaatimuksiin pyyntöön ja muutti uutista. Tässä ruutukaappaus alkuperäisestä uutisesta.

16 thoughts on “Kuluttajien vastaus ääniteteollisuudelle

 1. “Jos nyt käytät jotain Linuxia tai Macia, kannattaa harkita ihan tavallisen cd-soittimen hankkimista”

  Tsiisus.

 2. No ei nyt vaatimuksiin… haastattelutilanne oli epäselvä ja haastateltu koki, että hänen sanomisensa oli tulkittu väärin. Ja soiton otin siis vastaan minä, ei päätoimittaja.

 3. Eli ÄKT ilmoitti Tietokone-lehdelle alkuperäisen artikkelin oleva uuden tekijänoikeuslain kieltämää “teknisistä suojauksista organisoidusti keskustelemista”. Orwell, here we are now.

 4. Sanamuodot sikseen, sama asia taustalla edelleen on.

  Laitoinkin asiasta palautetta otsikolla “tervetuloa tulevaisuuteen”, koska en itse ole viiteen vuoteen käyttänyt normaalia CD-soitinta vaikka levyjä olen tuhatkunta ostanut.

  Sumppi
  Mäkisti, säätäjä, muusikko ja levykauppias :)

 5. Kari,
  täällä koeteltiin juuri pähkäillä, mitä “managing editor” pitää sisällään. Kun nyt suomenkielistä palvelua teemme täällä.

 6. Kuluttajavirastokin on (lo-pul-ta-kin) reagoinut vaisusti julkisuuteen. DigiTodayssa artikkeli asiasta.

  Kuluttajavaraston saitilla on palautekikkare. Sitä kautta kannattaa puskea mielipiteitään asiasta, minä ainakin tuuppasin. Olin toki kohtelias ja kiittelin lämpimästi tästäkin vähästä, mutta yritin rohkaista heitä aktiivisempaan rooliin.

  Kuluttajavirasto.fi

  Suorat yhteydenotot ovat varmasti vielä tehokkaampi tapa laittaa viestiä eteenpäin, mutta parempi tuokin lienee kuin ei mitään.

 7. Eli ilmeisemmin ÄKT:n Kyyrö on yrittänyt noudattaa vanhaa kunnon sääntöä “jos et tiedä niin mutise” ja yrittänyt vältellä sen myöntämistä ettei noloon kysymykseen ole tarjolla mitään kunnollista vastausta.

  Vahinko vain että tässä asiassa puhutaan jo senverran teknisistä yksityiskohdista ettei valtaosalla rakkaista kansanedustajia ole luultavimmin asiasta juuri mitään ymmärrystä ja ongelmien ratakiskomallintaminen ei ole enää niin kovin triviaalia..

  Ylipäätään asian ongelmana taitaa olla se että arvon muusikotkaan eivät taida ymmärtää mistä oikein on kyse ja uskovat sokeasti mielummin etujärjestöjen suoranaista sumutusta kuin kansalaisjärjen kriittistä ääntä. Senverran epäloogisia nuo vetoomustekstit ovat olleet.

  Varsinkin kun pikkuisen asiaa teknologialähtöisesti tutkailemalla näkee heti sen että jos on vähänkin kotipuuceetä paremmat laitteet ja halu kopioida levyjä niin viimeistään pienellä hyppylangoituksella kaikki levyt ovat melko helposti kopioitavissa..

  Pitäisiköhän akateemisesta mielenkiinnosta aihetta kohtaan rakennella joskus rautatason demo aiheesta.. ;-)

 8. Ei vaan mee jakeluun että musiikin warettaminen olis ok kun taas cd-levyn ostaminen kaupasta linuxilla kuuntelua varten olis rikollista..

  Tulee lakiesityksen järjettömyydestä mieleen se esitys että suomen susikantaa pitäis kasvattaa niin että se olis EU-standardien mukainen.. ja siirretäänpäs samalla niitä metsissä viihtyviä susia tänne etelä-suomeenkin niin että olis tasainen kanta koko maassa.. joo..

  Miten tulevat sukupolvet oppivat kunnioittamaan lakia, jos niissä ei tunnu olevan mitään todellisuuden kanssa tekemistä vaan viilaavat pilkkua kohdista jotka eivät millään lailla näytä ajavan asian varsinaista tarkoitusta?

 9. Koko juttu alkaa olla sellainen farssi, ettei toista tule ihan heti mieleen!

  Linuxissa (ja Windowsissa) toimivassa normaalissa cd asemassa on logo: “compact disk”. Levystä tai levyn kannesta löytyy sama logo, mutta ei toimi. Hmmm…

 10. Jos ei levy soi ihan standardinmukaisessa CD-soittimessa, kannattaa harkita parempien tekemistä.

 11. Ifpi.fi maksamaton quote: “Piraattiäänitteen taso ei koskaan vastaa alkuperäistä. Epäkelvosta piraattituotteesta et saa koskaan rahojasi takaisin.”

  Ei vastaa alkuperäistä joo, vaan on jopa parempi kuin alkuperäinen. Kopiosuojatuista levyistä on pakko tehdä kopio, että ne saa yleensä kunnolla soitettua kaikissa soittimissa. Niin, ja sitten voidaan vielä tehdä TM-testi äänitteiden naarmunsiedosta. Piraattilevy tulee aina kestämään enemmän naarmuja ja kulutusta kuin nykyiset kaupassa myytävät äänitteet.

  Musiikkiteollisuudella ei ole tästä kuopasta muuta kunniallista ulospääsyä kuin lopettaa koko cd-levyjen tuottaminen. En tosin usko, että ko. roskasakilta löytyy tarpeeksi munaa tuollaisen liikkeen tekemiseen. Farssiksi asti viety lobbaaminen on se asia, mikä tässä koko hommassa risoo eniten. Saahan levyteollisuudella toki olla omat mielipiteensä asioista, mutta puolustukyvyttömien kansanedustajien kiusaamista en hyväksy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *