Turvallisempaa langatonta surffailua?

Langattomien WLAN-yhteyksien myötä nettisurffailu on mahdollista myös vieraissa paikoissa liikkuessa. Jos lähistöltä sattuu löytymään avoimeksi jätetty tukiasema, langattomalla verkkokortilla varustetulla kannettavalla tietokoneella tai kämmentietokoneella pääsee näppärästi verkkoon sen kautta. Suurempien kaupunkien keskusta-alueilla tämä on jo ihan arkipäivää.

Nettisurffailu tällaisen avoimen tukiaseman kautta on kuitenkin hieman arveluttavaa. Tukiaseman omistaja voi nimittäin halutessaan tarkkailla ja tallentaa verkkonsa kautta kulkevaa liikennettä. Tietokoneesi ja internetin välillä kulkevat tiedot saattavat joutua vääriin käsiin.

Googlen (vielä julkistamaton, mutta julkisuuteen vuotanut) palvelu nimeltään Google Secure Access tarjoaa ratkaisun tähän. Tietokoneeseen asennetaan Googlen asiakasohjelma, joka salaa kaiken tietokoneesta lähtevän verkkoliikenteen ja kierrättää sen Googlen palvelimelle joka sitten purkaa liikenteen eteenpäin verkkoon vietäväksi. Jos termit SSH-tunneli tai VPN ovat tuttuja, tässä on kyse jostain hieman samanlaisesta.

Luottamusta vieraisiin tahoihin tarvitaan toki edelleen. Tätä käyttäessä tosin täytyy luottaa tuntemattoman tukiaseman omistajan sijasta siihen, että Google ei käytä väärin palvelimensa kautta kulkevaa tietoa. Google toki vakuuttelee, että syytä huoleen ei ole mutta myöntää samalla tallentavansa jotain tietoa.

2 thoughts on “Turvallisempaa langatonta surffailua?

  1. itse käytän JAP- softaa joka ajaa asiansa loistavasti, ilmaiset yhteydet ovat seuraavia 50-100kt/s ja max 2 välityspalvelinta, maksulliset taas 200-1000kt/s itse käytän ilmaisia, ja todellisuudessa itse (JAP) ei paljoo hidasta verkkoliikennette mikä käy ilmi verkkoliikenteen tarkkailusta, lähetysnopeus voi olla ilmaisella palvelulla jopa 120mb/s

    DTW.Erfurt. salattu yhteys…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *