Musiikkilataamo ja iPod

Sanomien Musiikkilataamo on uusin musiikkia sähköisessä muodossa myyvä nettikauppa. Itse en ole juuri kokeillut kauppaa, iPodin omistajana kun en oikein voi hyödyntää kopiosuojattuja WMA-kappaleita.

Mutta nyt sivuilta löytyy uusi ohje: Näin kopioit Musiikkilataamosta ostamaasi musiikkia iPod-soittimeen. Pähkinänkuoressa: polta kappale CD-levylle Windows Media Playerillä ja rippaa polttamasi levy iTunesilla iPodiin.

Eli muunnat ostetun pakatun kappaleen CD-levy-muotoon ja pakkaat sen sieltä uudelleen toisenmuotoiseksi tiedostoksi. Laatuhan tuossa hieman heikkenee, mutta se lienee hinta joka iPodin käyttäjien on maksettava laitevalinnastaan (kukapa nyt iPodeja ostaisi kun WMA-soittimia ovat hyllyt täynnä). Tyhjiä CD-levyjäkin kuluu jonkin verran, etenkin jos harrastaa kappaleiden ostamista ja siirtämistä yksi kerrallaan, eli biiseille kertyy hieman lisähintaa. Laulujen nimitiedot täytyy myös täyttää iTunesissa käsin kappaleen siirtämisen jälkeen (demo antaa ymmärtää että ne siirtyisivät automaattisesti, mutta tuo lienee totta vain kokonaisia levyjä siirtäessä).

Näppärä lisäominaisuushan tuossa on se, että iPodia varten valmistettu musiikkitiedosto ei ole enää kopiosuojattu ja voin siirrellä sitä mihin haluan ja … ai mutta hetkinen, yllyttääkö Musiikkilataamo tässä purkamaan kopiosuojausta ja valmistamaan kappaleita kopiosuojatusta tuotteesta?

16 thoughts on “Musiikkilataamo ja iPod

 1. Minä sain kauppaa testaillessani vastaan tällaisen.

  Kyseessä on siis ohje, jonka avulla palvelu saadaan toimimaan Firefoxilla. Yksi pikku mutka matkassa on se, että käyttämäni FF:n versio on uusin eli 1.0.6 ja toinen sitten se, että javascriptien editointia käsin ei kyllä voi kutsua kovin käyttäjäystävälliseksi.

  Ei sillä, että minua muutenkaan kiinnostaisi musiikkikauppa, joka toimii vain Windowsissa.

 2. Miten voi olla mahdollista, että iPodien käyttäjät ovat unohdetut? Käsittämätöntä toimintaa.

 3. Kuulostaa kovin vaivalloiselta. Voi kun joku joskus vaikka ajattelisi kuluttajaakin…

  Miten tuossa muuten kuluu cd-levyjä? Eikös niitä voi CD-RW:lle polttaa, ja sitten aina tyhjentää sen, vai onnistuinko ohittamaan jotain olennaista?

 4. Sami: “se lienee hinta joka iPodin käyttäjien on maksettava laitevalinnastaan”

  Aika huono provo, sanoisin.

  iTunesin musakauppa on nimittäin _halvempi_ kuin tuo hesarin ruotsalaisviritys.

 5. Itse ostin eilen yhden kipaleen kokeeksi tuolta ja hämmästyksekseni se toimi suoraan sekä iTunesissa että iPodissa.

  Asiaa hetken aikaa ihmeteltyäni, huomasin, että olin sattumalta törmännyt yhteen harvalukuisista kaupassa myynnissä oleviin mp3-muotoisiin tiedostoihin.

  Jos näitä mp3-muotoisia biisejä saataisiin tuonne lisää olisi tuo musiikkilataamo erinomaisen tervetullut lisä iTunesin rinnalle kilpailua lisämään. Hyvällä tuurilla tuolta saisi vähän lisää valikoimaan ja toivottavasti tulevaisuudessa myös pientä hintakilpailua.

 6. Niin eikös se maailman epäselvin lakiehdotus koske vaan kopiosuojauksen murtoa kun kopioidaan jotain cd- tai dvd-levyltä ja murretaan suojaus :D Pitää katsoa sitten kun laki on voimassa. Jos uusi laki sallii tuollaisen neuvonnan, miksi ihmeessä ei saisi käyttää softaa, joka kääntää sellaiset fileet suoraan mp3-biiseiksi joihin sulla on lisenssi. Sama asia kuin cd:n kautta kierrätettäessä. Mitään Freeme-softaahan ei kehtaa oikein mainostaa kun se purkaa suojauksen, vaikka sulla ei olisi lisenssiä.

  Moni kauppa myisi varmaan mielellään Apple-AAC:tä, mutta eihän Apple päästä ketään omalle markkinalleen. Mp3:sesta eivät taas levy-yhtiöt kai tykkää, jos haluaa tehdä kattavan kaupa. Mr. Gates on pelannut tässä korttinsa harvinaisen hyvin, hieman kyllä pelottaa että Mr. Jobs kaivaa taas pitkällä aikavälillä omaa hautaansa jos ei avaa iTunes/iPodejaan. Esimerkiksi QuickTime levinneisyys kuluttajien tietokoneissa on onnetonta, joka tekee kehittäjien elämästä ikävää, kun MPEG4-videota ei voikkaan tökätä suoraan sivulle. Paljon helpottaisi, kun QT:sta voisi vaan asentaa nopeasti codecit koneeseen ilman nykyistä iTunes-kauppaamista plugin-sivulla.

  Selvennykseksi pitää varmaan sanoa että hyllystä löytyy musasoittimista iPod, Creativen Muvo Micro ja Nokia 6230i, oma formaattivalinta on mp3 (Lame, preset standard).

 7. Pekka: pikkupiikittelyähän tässä vain :-) Emme kai muuten riko lakia keskustellessamme näistä asioista? Täytyykö poistaa tämä juttu kommenttiketjuineen uuden lain tullessa voimaan? ;-)

  Ja rehellisyyden nimissähän on mainittava, että Applen suojattu musiikki ja sen siirrettävyys muihin laitteisiin on ihan yhtä hankalaa. Tällä hetkellä iPodit ovat levinneimpiä soittimia (ainakin USA:ssa, mitenkähän mahtaa olla Suomessa) mutta kuinkas käy sitten jos tulee joku Vielä Parempi Soitin johon iTunes-kaupasta ostamani kappaleet eivät siirrykään? Sitten taas kierrätetään CD-levyjen kautta tai rikotaan lakia.

 8. Jostain jutusta luin keväällä että musan kokonaismarkkinasta vasta alle 5% myydään digitaalisena jenkeissäkin. Jos ajattlee niin raja että “määräävään” markkina-asemaan pääsemiisksi on 40 % markkinaosuus, on Applella vielä pitkä matka siihen vaikka kontroilloisi 75% nykymarkkinoista niin soitin- kuin biisipuoelellakin. Oikeasti markkinat jaetaan vasta muutaman vuoden kuluttua, on jännä nähdä käykö Applelle kuten esim. Motorolalle, joka jäi markkinoiden kasvaessa maailmanlaajuisiksi Nokian jalkoihin

 9. Kyllä iPod pitää pintansa vielä pitkään. Kiitos siitä lankeaa fiksusti suunnitellulle Dock-liitännälle, josta on hiljalleen tulossa eräänlainen “suljettu” standardi Windows Median tyyliin.

  Onkyon tapaiset “raskamman puolen” HiFi-laitteiden valmistajat ovat älynneet integroida Dock-liittimet ja iPod-yhteensopivuuden laitteisiinsa niin, että iPodin soittolistat ja musiikkikirjasto toimivat suoraan stereon kautta. Lisäksi jenkeissä alkaa joka kolmannesta uudesta autosta löytyä jonkintasoista iPod-yhteensopivuutta.

  Tuo meinaa pitkässä juoksussa sitä, että kilpailijoille ei jää mahdollisuuksia taistella iPodia vastaan, kun kaikki lisälaitteet autoista televisioihin on iPodin Dockilla varustettuja.

  Ja mitä tulee Nokian Motorolan päihittämiseen, niin eipä tarvitse muistaa kuin yksi sana. Iridium.

 10. Ei kannata tuhlata CD-levyjä, jos poltto onnistuu CD-imageksi. Imagelta saa ripattua aivan kuten normaalilta CD:ltäkin.

  Uudesta tekijänoikuslaista sen verran, että käsittääkseni laki nimenomaan pyrkii estämään kopiointisuojan (“tehokkaan teknisen menetelmän” vai miten se nyt olikaan) purkamisen, mutta sallii toki sen kiertämisen. Toisin sanoen, jos et tieten tahtoen pura suojausta, kopiointi on sallittua. Tosin uudesta laista keskustelun jätän tähän, koska siitä olisi aivan liikaa sanottavaa.

 11. Eipä kiinnostaisi laisinkaan maksella joistakin typeristä suojatuista poropietariformaateista. Oma Zen Microkin soittelee WMA:ta, vaikka Oggista voisi olla jotain hyötyäkin.

  Homma on vielä lastenkengissä.

 12. Moi! Saahan WMA:t ripattuu windows puolen Itunesilla MP3 tiedostoiksi. Macin puolen Itunes ei kylläkään tue toimintoa.

 13. Heipsis, eli minäkin tuon iPodin omistan ja en ole jostain syystä saanut iPodiin kopioitua levyjä, jotka olen itse polttanut, missä mahtaa vika? Ja viitsisikö joku selittää kuinka media plyeriltä saa musaa siirrettyä iTunesiin? :)

 14. erehdyin ostamaan kappaleen musiikkilataamosta enkä tiennyt etti sitä saa i Podiin, sinne meni rahat -.-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *