Nrttipoikien puuhastelua

Pinserin lukijat ja bloggaajat psivt eilen eduskuntaan nauttimaan voileivn edustajansa vlityksell. Virallinen syy historialliseen lehdistlounaskutsuun olivat Jyrki J. J. Kasvin uusitut kotisivut, joilta lytyy muun muassa hupivaliokunnan kuulumisia. Tiedonvlityksen lpinkyvyyden nimiss kerrottakoon, ett voileivn pll oli lohiruusuke, kahdenlaista terriini ja kaikenlaista muutakin. Kasvin kotisivut nyttivt aluksi kauhistavilta, mutta onneksi syyksi paljastui eduskunnan videotykki, joka ei suostu nyttmn punaisia svyj.

Tekijnoikeuslain kirvoittamia kannanottoja on kansanedustajiemme keskuudessa kutsuttu muun muassa “shkpostiterrorismiksi”. Syyn lienee perinteisen tietmttmyyden (toimittajan tulkinta) lisksi se, ett kuusikin sataa tekijnoikeutta ksittelev shkpostia saaneet kansanedustajat eivt en lyd muita viestejn shkpostilaatikosta.

Kasvin mukaan EU-direktiivej ei psse muuttamaan tekijnoikeuslain suhteen, joten Suomessa on mahdollista lhinn kytnnn haittojen torjunta. Kansallista harkintavaltaa on kytetty muuallakin, esimerkiksi Kreikka on jttnyt implementoimatta tekijnoikeuslain ert pyklt. Kansalaisten reaktio tekijnoikeuslain lyttmyyksiin, kuten ohjelmansiirtoon ja mp3:sten tekemiseen kopiosuojatuista levyist, on mediateollisuuden lobbarien toimesta Suomessa leimattu “nrttipoikien puuhasteluksi”.

Mit ajattelee enemmist meist, jotka netist ksin olemme seuranneet esimerkiksi kulttuuriministeri Tanja Karpelan hrmist tekijnoikeuslain ja nettilukon parissa? Veikkaan, ett useammassa pss on hernnyt ainakin toivomus, ett ministereilt vaadittaisiin jatkossa vhintn tietokoneen ajokortti. (Ehk se kannattaisi vaatia kaikilta kansanedustajilta, mik helpottaisi mys shkpostien lajittelua ilman avustajaa ja kannustaisi postin lukemiseen pivittin.)

2 thoughts on “Nrttipoikien puuhastelua

  1. Min taas ihmettelen, miksi ylipns ministerien pitisi saada ptt nist asioista. Tulisi vaikka laki, ettei valtiovalta ylipns saa sensuroida yhtn mitn. Sill nm ongelmat lhtisivt. Taidan olla libertaari. Aina sit oppii itsestn.

  2. Muuten hyv tuo loppukaneetti, mutta silloinhan voisivat loppua velt tyt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *