Nörttipoikien puuhastelua

Pinserin lukijat ja bloggaajat pääsivät eilen eduskuntaan nauttimaan voileivän edustajansa välityksellä. Virallinen syy historialliseen lehdistölounaskutsuun olivat Jyrki J. J. Kasvin uusitut kotisivut, joilta löytyy muun muassa hupivaliokunnan kuulumisia. Tiedonvälityksen läpinäkyvyyden nimissä kerrottakoon, että voileivän päällä oli lohiruusuke, kahdenlaista terriiniä ja kaikenlaista muutakin. Kasvin kotisivut näyttivät aluksi kauhistavilta, mutta onneksi syyksi paljastui eduskunnan videotykki, joka ei suostu näyttämään punaisia sävyjä.

Tekijänoikeuslain kirvoittamia kannanottoja on kansanedustajiemme keskuudessa kutsuttu muun muassa “sähköpostiterrorismiksi”. Syynä lienee perinteisen tietämättömyyden (toimittajan tulkinta) lisäksi se, että kuusikin sataa tekijänoikeutta käsittelevää sähköpostia saaneet kansanedustajat eivät enää löydä muita viestejään sähköpostilaatikosta.

Kasvin mukaan EU-direktiivejä ei päässe muuttamaan tekijänoikeuslain suhteen, joten Suomessa on mahdollista lähinnä käytännön haittojen torjunta. Kansallista harkintavaltaa on käytetty muuallakin, esimerkiksi Kreikka on jättänyt implementoimatta tekijänoikeuslain eräät pykälät. Kansalaisten reaktio tekijänoikeuslain älyttömyyksiin, kuten ohjelmansiirtoon ja mp3:sten tekemiseen kopiosuojatuista levyistä, on mediateollisuuden lobbarien toimesta Suomessa leimattu “nörttipoikien puuhasteluksi”.

Mitä ajattelee enemmistö meistä, jotka netistä käsin olemme seuranneet esimerkiksi kulttuuriministeri Tanja Karpelan hääräämistä tekijänoikeuslain ja nettilukon parissa? Veikkaan, että useammassa päässä on herännyt ainakin toivomus, että ministereiltä vaadittaisiin jatkossa vähintään tietokoneen ajokortti. (Ehkä se kannattaisi vaatia kaikilta kansanedustajilta, mikä helpottaisi myös sähköpostien lajittelua ilman avustajaa ja kannustaisi postin lukemiseen päivittäin.)

2 thoughts on “Nörttipoikien puuhastelua

  1. Minä taas ihmettelen, miksi ylipäänsä ministerien pitäisi saada päättää näistä asioista. Tulisi vaikka laki, ettei valtiovalta ylipäänsä saa sensuroida yhtään mitään. Sillä nämä ongelmat lähtisivät. Taidan olla libertaari. Aina sitä oppii itsestään.

  2. Muuten hyvä tuo loppukaneetti, mutta silloinhan voisivat loppua väeltä työt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *