Tekijnoikeuslaki ja blogilista

Tekijnoikeuslaki askarruttaa edelleen. Tll kertaa olen miettinyt sit Blogilistan nkkulmasta. Saattaa olla (ja toivon todellakin niin) ett olen ksittnyt lakipyklt hieman vrin, mutta ehkp joku osaa valaista asiaa tarkemmin.

 • Blogilista tekee vliaikaisia kopioita blogien etusivuista ja/tai feedeist mm. linkkistatistiikkaa ja pivityksien vertailua varten ja silytt sivukopion sanahakua ja eroavaisuusvertailua varten. Tulevaisuudessa Blogilistan on tarkoituksena nytt tallennetuista feedeist listietoa, esim. uusimpien juttujen otsikoita. Muuttuuko tm laittomaksi? EFFI:n FAQ
 • Jos Blogilistan hakurobotin lataaman blogin etusivu sislt ohjelman (esim. javascriptill tehty kommenttilaatikko, tilastolaskuri tai muu vastaava), rikkooko Blogilista lakia tehdessn sivun tallentamisen yhteydess sen sisn upotetusta ohjelmasta kopion? Rikkooko Blogilistan palveluntarjoaja lakia siirtessn tt tiedostoa Blogilistalle? EFFI:n FAQ
 • Jos yllolevat toimet mritelln laittomiksi, mutta kansanedustajat antavat lausuntoja tyyliin “tiedmme toki ett tm on epkytnnllist, mutta korjailemme lakia sitten joskus”, uskallammeko jtt Blogilistalla tiedon tallentamista vaativat ominaisuudet aktiivisiksi sillkin uhalla ett siit voi seurata vaikeuksia siirtymkauden aikana?

Kopiosuojattuja CD-levyj en edes aio ostaa, joten opetusministerin tyryhmn hallitussihteeri Jorma Waldenin vahvistus siit, ett niilt ei saa siirt mp3-soittimiin musiikkia ei minua erityisesti en kuohuta. Pitk levynne.

11 thoughts on “Tekijnoikeuslaki ja blogilista

 1. Tuo tietokoneohjelman kytt on termin vhintn mielenkiintoinen. Ei ne magialla siirry sinne mp3-soittimeen, olipahan kyseess suojattu tai suojaamaton levy.

  Laki tarvitsisi runsaasti tarkennuksia ja viel enemmn maalaisjrke!

 2. Ja sit mietitn taas vuoden pst miksi CD-levyjen myynti vhenee ja syytetn piratismia… ett nin.

 3. Onkohan tmn uuden lain jlkeen sallittua muuten en nitt ostamiaan cd-levyj kasetille ja kuunnella musiikkiaan juoksulenkill omalla kasetti-Walkmanillaan? Kuka tietisi?

 4. CD-levyjhn kopiointia omaan kyttn laki ei kiell. Jos levy sensijaan ei ole CD, vaan siin on kytetty jotain epstandardia suojausta, saat kyll purkaa suojauksen kuunnellaksesi levyn, mutta et saa ottaa suojaamattomasta versiosta kopiota. Suojatun levyn kopiointi kasetti-walkmaniin siis olisi laitonta.

  Kokonaan toinen asia tietysti on, ett suojausten purkuun kytettvien laitteiden, laitteiden osien ym. myynti, maahantuonti ja mainostus kielletn.

 5. On sallittua, koska analogista kopiointia cd-levylt ei ole pyritty estmn. Teknisen suojauksen kiertminen muuttuu laittomaksi.

 6. Ent sellainen tapaus, ett ostaa iTunesist levyn, niin saako sen kopioida cd-levylle? Miten tt pitisi tulkita? Ja saako iTunesista ostetun musiikin siirt iPodille? Ent jos ostaa levyn iTunesista, kopioi sen levylle, salaa musiikin, murtaa sen ja siirt sen iPodille? Tuota… pointtini oli se, ett…

 7. Eik niin, ett eihn kenenkn ole pakko liitt blogiaan Listalle? Jos liitt, niin sitten pelaa niill snnill mitk siell on. Toivottavasti as simplee as dt, ainakin kvis jrkeen.

 8. Tuossa linkitetyss jutussa (Jorma Walden selvittelee lain sislt) kiinnitti huomiota mm. kohta:

  “Uusi tekijnoikeuslaki tuo rajoituksia mys esimerkiksi tietokantojen ja ohjelmien levitykseen verkossa sek keskusteluun salausten ja suojausten purkamisesta”

  Joko nyt keskusteluakin saa rajoittaa lailla?

 9. Tuo kysymys keskustelun rajoittamisesta onkin mielenkiintoinen etenkin oppilaitosten nkkulmasta. Onko esim. oppitunneilla sitten miss mrin sallittua keskustella “salausten ja suojausten purkamisesta”? Miss rajat menevt? Toinen asia kyll on se, kuka nit asioita alkaa kytnnss valvoa – on vaikea kuvitella nyt, ett poliisi alkaisi tarkkailla kurssien sisltj tai pysytt lenkkeilijit tarkistaakseen niden soittimet!

 10. En ole lakimies, mutta tekijnoikeuslaista voidaan poiketa luvalla. Vittisin, ett RSS-feedien, joka siis on suunniteltu siihen, ett siit tehdn kopioita, julkaiseminen on implisiittinen lupa tehd teoskopioita. On kuitenkin jokaisen oma valinta, julkaistako feedi vai ei.

  Samaten lokaalien kopioiden tekeminen etusivusta lienee ihan ok. Niiden edelleen julkaiseminen (eli nuo pinserin botin debug-tiedostot) sitten onkin jo ihan toinen juttu. Teoriassa mys internetin hakukoneet ovat sitten mys laittomia – tai ainakin ne voi uhata haastaa oikeuteen, elleivt ne aktiivisesti sensuroi itsen.

 11. Hyv pointti nuo debug-tiedostot. No, jo nimikin kertoo ett ne ovat vain sisiseen (huolto)kyttn tehtyj, joten voisin ottaa ne pois yleisn saatavilta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *