Tekijänoikeuslaki ja blogilista

Tekijänoikeuslaki askarruttaa edelleen. Tällä kertaa olen miettinyt sitä Blogilistan näkökulmasta. Saattaa olla (ja toivon todellakin niin) että olen käsittänyt lakipykälät hieman väärin, mutta ehkäpä joku osaa valaista asiaa tarkemmin.

 • Blogilista tekee väliaikaisia kopioita blogien etusivuista ja/tai feedeistä mm. linkkistatistiikkaa ja päivityksien vertailua varten ja säilyttää sivukopion sanahakua ja eroavaisuusvertailua varten. Tulevaisuudessa Blogilistan on tarkoituksena näyttää tallennetuista feedeistä lisätietoa, esim. uusimpien juttujen otsikoita. Muuttuuko tämä laittomaksi? EFFI:n FAQ
 • Jos Blogilistan hakurobotin lataaman blogin etusivu sisältää ohjelman (esim. javascriptillä tehty kommenttilaatikko, tilastolaskuri tai muu vastaava), rikkooko Blogilista lakia tehdessään sivun tallentamisen yhteydessä sen sisään upotetusta ohjelmasta kopion? Rikkooko Blogilistan palveluntarjoaja lakia siirtäessään tätä tiedostoa Blogilistalle? EFFI:n FAQ
 • Jos ylläolevat toimet määritellään laittomiksi, mutta kansanedustajat antavat lausuntoja tyyliin “tiedämme toki että tämä on epäkäytännöllistä, mutta korjailemme lakia sitten joskus”, uskallammeko jättää Blogilistalla tiedon tallentamista vaativat ominaisuudet aktiivisiksi silläkin uhalla että siitä voi seurata vaikeuksia siirtymäkauden aikana?

Kopiosuojattuja CD-levyjä en edes aio ostaa, joten opetusministeriön työryhmän hallitussihteeri Jorma Waldenin vahvistus siitä, että niiltä ei saa siirtää mp3-soittimiin musiikkia ei minua erityisesti enää kuohuta. Pitäkää levynne.

11 thoughts on “Tekijänoikeuslaki ja blogilista

 1. Tuo tietokoneohjelman käyttö on terminä vähintään mielenkiintoinen. Ei ne magialla siirry sinne mp3-soittimeen, olipahan kyseessä suojattu tai suojaamaton levy.

  Laki tarvitsisi runsaasti tarkennuksia ja vielä enemmän maalaisjärkeä!

 2. Ja sit mietitään taas vuoden päästä miksi CD-levyjen myynti vähenee ja syytetään piratismia… että näin.

 3. Onkohan tämän uuden lain jälkeen sallittua muuten enää äänittää ostamiaan cd-levyjä kasetille ja kuunnella musiikkiaan juoksulenkillä omalla kasetti-Walkmanillaan? Kuka tietäisi?

 4. CD-levyjähän kopiointia omaan käyttöön laki ei kiellä. Jos levy sensijaan ei ole CD, vaan siinä on käytetty jotain epästandardia suojausta, saat kyllä purkaa suojauksen kuunnellaksesi levyn, mutta et saa ottaa suojaamattomasta versiosta kopiota. Suojatun levyn kopiointi kasetti-walkmaniin siis olisi laitonta.

  Kokonaan toinen asia tietysti on, että suojausten purkuun käytettävien laitteiden, laitteiden osien ym. myynti, maahantuonti ja mainostus kielletään.

 5. On sallittua, koska analogista kopiointia cd-levyltä ei ole pyritty estämään. Teknisen suojauksen kiertäminen muuttuu laittomaksi.

 6. Entä sellainen tapaus, että ostaa iTunesistä levyn, niin saako sen kopioida cd-levylle? Miten tätä pitäisi tulkita? Ja saako iTunesista ostetun musiikin siirtää iPodille? Entä jos ostaa levyn iTunesista, kopioi sen levylle, salaa musiikin, murtaa sen ja siirtää sen iPodille? Tuota… pointtini oli se, että…

 7. Eikö niin, että eihän kenenkään ole pakko liittää blogiaan Listalle? Jos liittää, niin sitten pelaa niillä säännöillä mitkä siellä on. Toivottavasti as simplee as dät, ainakin kävis järkeen.

 8. Tuossa linkitetyssä jutussa (Jorma Walden selvittelee lain sisältöä) kiinnitti huomiota mm. kohta:

  “Uusi tekijänoikeuslaki tuo rajoituksia myös esimerkiksi tietokantojen ja ohjelmien levitykseen verkossa sekä keskusteluun salausten ja suojausten purkamisesta”

  Joko nyt keskusteluakin saa rajoittaa lailla?

 9. Tuo kysymys keskustelun rajoittamisesta onkin mielenkiintoinen etenkin oppilaitosten näkökulmasta. Onko esim. oppitunneilla sitten missä määrin sallittua keskustella “salausten ja suojausten purkamisesta”? Missä rajat menevät? Toinen asia kyllä on se, kuka näitä asioita alkaa käytännössä valvoa – on vaikea kuvitella nyt, että poliisi alkaisi tarkkailla kurssien sisältöjä tai pysäyttää lenkkeilijöitä tarkistaakseen näiden soittimet!

 10. En ole lakimies, mutta tekijänoikeuslaista voidaan poiketa luvalla. Väittäisin, että RSS-feedien, joka siis on suunniteltu siihen, että siitä tehdään kopioita, julkaiseminen on implisiittinen lupa tehdä teoskopioita. On kuitenkin jokaisen oma valinta, julkaistako feedi vai ei.

  Samaten lokaalien kopioiden tekeminen etusivusta lienee ihan ok. Niiden edelleen julkaiseminen (eli nuo pinserin botin debug-tiedostot) sitten onkin jo ihan toinen juttu. Teoriassa myös internetin hakukoneet ovat sitten myös laittomia – tai ainakin ne voi uhata haastaa oikeuteen, elleivät ne aktiivisesti sensuroi itseään.

 11. Hyvä pointti nuo debug-tiedostot. No, jo nimikin kertoo että ne ovat vain sisäiseen (huolto)käyttöön tehtyjä, joten voisin ottaa ne pois yleisön saatavilta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *