Konfabulator

Konfabulator on näppärä softa, jonka avulla tietokoneen työpöydälle voi lisätä widgeteiksi kutsuttuja pikku ohjelmia. Omalla työpöydälläni kelluu esimerkiksi Tampereen säätiedotus, muistilappu ja kuu (joka näyttää kuun nykyisen vaiheen). Ohjelmaan voi imuroida netistä valtaisan määrän widgettejä mitä ihmeellisimpiin tarkoituksiin. Yhteistä widgeteille on se, että ne näyttävät hyviltä ja tekevät hommansa hiljaisen tehokkaasti. Kertakaikkiaan mainio pikku ohjelma siis!

Tämä päivän uutisissa kerrotaan, että Yahoo on ostanut Konfabulatorin ja tarjoaa ohjelmaa tästä eteenpäin ilmaiseksi. Mikä on mukavaa.

Niinkuin moni muu hyvä ohjelma, myös Konfabulator sai alkunsa Macintosh-maailmasta. Macin uusimmassa OS X “Tiger” -käyttöjärjestelmässä widgetit ovat sisäänrakennettuina ja systeemiä kutsutaan Dashboardiksi. Minulle on tosin jäänyt vielä hieman epäselväksi, ovatko Konfabulatorin ja OS X:n widgetit yhteensopivia toistensa kanssa. Konfabulatorinhan saa molemmille käyttöjärjestelmille ja widgetit toimivat myös hienosti kummassakin.

Viime aikoina sekä Yahoo että Google ovat ostelleet suosittuja palveluita ja muuttaneet niitä ilmaisiksi tai ainakin edullisiksi palveluiksi käyttäjilleen. Jättiläisillä onkin näemmä menossa sota nettisurffaajien sielusta. Itselleni ovat olleet suureksi iloksi Yahoon nyt ostama Konfabulator ja aiemmin hankkima Flickr sekä Googlen lukuisat palvelut aina Gmailista Google Earthiin ja Picasaan. Mahtavatkohan bloggaajat vielä muistaa, että Google omistaa myös Bloggerin. Microsoft ei ole toki jäänyt rannalle ruikuttamaan, vaan on viime päivien aikana julkistanut mm. MSN Virtual Earthin, joka on suora kilpailija Googlen kartoille.

12 thoughts on “Konfabulator

 1. W.

  Linux-liimatukat ja Frisbee-hörhöt ovat nauttineet näistä työpöydälle tai task bariin konffattavista pikku widgeteistä jo vuosia. Kultasormi-Steve onkin luultavasti napsinut ne X:ään BSD-lisenssisoftista.

  Moses, Bisnes.

  # mab

 2. Olinkin jo mainitsemassa että Linux oli jätetty paitsioon Konfabulatorissa, mutta sitten tuli mieleen että jotain tällaista on varmasti tehty siellä ajat sitten…

 3. Linuxilla ollaan käytetty Karamba ja Super Karamba -ohjelmia. Google auttanee.

 4. Tämä keskustelu Applen “kopioimista” featureista tai ideoista käyttöliittymissähän on jatkunut jo pitkään. Faktahan on kuitenkin se, että ideoita on hieman vaikea patentoida ja suojata ja kun ratkaisut kuitenin mietitään uudelleen, suunnitellaan uudelleen ja toteutetaan täysin omalla työpanoksella niin ei siihen kenelläkään pitäisi olla mitään sanomista. Joskus “Dockin” ilmestyessä OS X :ään Applea syytettiin Dockin kopioimisesta NextStepistä. Lienee siinä jonkin verran perää, että tästä idea lähti, mutta Apple myös osti NextStepin ennen ko. featuren implementoimista omaan käyttöjärjestelmäänsä.

  Joskus OS X Pantheria käyttäessäni testailin Konfabulatoria ja se tuntui varsin mukavalta ja hyödylliseltä softalta, mutta Tigeriin siirryttäessä huomasin kyllä, että Konfabulatorilla ja Dashboardilla on resulssien käytössä ja nopeudessa eroa kuin yöllä ja päivällä. Dashboard rullaa varsin vaivattomasti vaikka widgettejä olisi isommatkin kasat.

  Ja tosiaan, Konfabulator ja Dashboard widgetit eivät ole yhteensopivia keskenään. Mielestäni Dashboard widgettien kehittäminen on huomattavasti yksinkertaisempaa kuin Konfabulatorille. Joskus luin juttua jostain, että joku olisi kehittelemässä konvertteria, jolla olisi mahdollista kääntää Konfabulator widgettejä Dashboardille, mutta en ole mitään ratkaisua tuohon vielä nähnyt ja tuskin vähään aikaan näenkään.

 5. Hmm sääwdiget on hieno, mutta on näyttänyt sään täysin väärin Helsingissä so fat. Sataa koko ajan tän mukaan, hyvä Weater Channel!

  RSS-reader-suosituksia? Löytämäni on ruma ja kaatuu.

  Kannettavan akkumittari näyttää akun keston graafisesti, hiiren päällevienti kertoo sen sijaan “tooltippinä” aina tilaksi 100%.

  Ihan kiva idea mutta kyllä Dashboardin toteutus toimiipi paremmin. Tai sen widgetit ainakin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *