Konfabulator

Konfabulator on nppr softa, jonka avulla tietokoneen typydlle voi list widgeteiksi kutsuttuja pikku ohjelmia. Omalla typydllni kelluu esimerkiksi Tampereen stiedotus, muistilappu ja kuu (joka nytt kuun nykyisen vaiheen). Ohjelmaan voi imuroida netist valtaisan mrn widgettej mit ihmeellisimpiin tarkoituksiin. Yhteist widgeteille on se, ett ne nyttvt hyvilt ja tekevt hommansa hiljaisen tehokkaasti. Kertakaikkiaan mainio pikku ohjelma siis!

Tm pivn uutisissa kerrotaan, ett Yahoo on ostanut Konfabulatorin ja tarjoaa ohjelmaa tst eteenpin ilmaiseksi. Mik on mukavaa.

Niinkuin moni muu hyv ohjelma, mys Konfabulator sai alkunsa Macintosh-maailmasta. Macin uusimmassa OS X “Tiger” -kyttjrjestelmss widgetit ovat sisnrakennettuina ja systeemi kutsutaan Dashboardiksi. Minulle on tosin jnyt viel hieman epselvksi, ovatko Konfabulatorin ja OS X:n widgetit yhteensopivia toistensa kanssa. Konfabulatorinhan saa molemmille kyttjrjestelmille ja widgetit toimivat mys hienosti kummassakin.

Viime aikoina sek Yahoo ett Google ovat ostelleet suosittuja palveluita ja muuttaneet niit ilmaisiksi tai ainakin edullisiksi palveluiksi kyttjilleen. Jttilisill onkin nemm menossa sota nettisurffaajien sielusta. Itselleni ovat olleet suureksi iloksi Yahoon nyt ostama Konfabulator ja aiemmin hankkima Flickr sek Googlen lukuisat palvelut aina Gmailista Google Earthiin ja Picasaan. Mahtavatkohan bloggaajat viel muistaa, ett Google omistaa mys Bloggerin. Microsoft ei ole toki jnyt rannalle ruikuttamaan, vaan on viime pivien aikana julkistanut mm. MSN Virtual Earthin, joka on suora kilpailija Googlen kartoille.

12 thoughts on “Konfabulator

 1. W.

  Linux-liimatukat ja Frisbee-hrht ovat nauttineet nist typydlle tai task bariin konffattavista pikku widgeteist jo vuosia. Kultasormi-Steve onkin luultavasti napsinut ne X:n BSD-lisenssisoftista.

  Moses, Bisnes.

  # mab

 2. Olinkin jo mainitsemassa ett Linux oli jtetty paitsioon Konfabulatorissa, mutta sitten tuli mieleen ett jotain tllaista on varmasti tehty siell ajat sitten…

 3. Linuxilla ollaan kytetty Karamba ja Super Karamba -ohjelmia. Google auttanee.

 4. Tm keskustelu Applen “kopioimista” featureista tai ideoista kyttliittymisshn on jatkunut jo pitkn. Faktahan on kuitenkin se, ett ideoita on hieman vaikea patentoida ja suojata ja kun ratkaisut kuitenin mietitn uudelleen, suunnitellaan uudelleen ja toteutetaan tysin omalla typanoksella niin ei siihen kenellkn pitisi olla mitn sanomista. Joskus “Dockin” ilmestyess OS X :n Applea syytettiin Dockin kopioimisesta NextStepist. Lienee siin jonkin verran per, ett tst idea lhti, mutta Apple mys osti NextStepin ennen ko. featuren implementoimista omaan kyttjrjestelmns.

  Joskus OS X Pantheria kyttessni testailin Konfabulatoria ja se tuntui varsin mukavalta ja hydylliselt softalta, mutta Tigeriin siirryttess huomasin kyll, ett Konfabulatorilla ja Dashboardilla on resulssien kytss ja nopeudessa eroa kuin yll ja pivll. Dashboard rullaa varsin vaivattomasti vaikka widgettej olisi isommatkin kasat.

  Ja tosiaan, Konfabulator ja Dashboard widgetit eivt ole yhteensopivia keskenn. Mielestni Dashboard widgettien kehittminen on huomattavasti yksinkertaisempaa kuin Konfabulatorille. Joskus luin juttua jostain, ett joku olisi kehittelemss konvertteria, jolla olisi mahdollista knt Konfabulator widgettej Dashboardille, mutta en ole mitn ratkaisua tuohon viel nhnyt ja tuskin vhn aikaan nenkn.

 5. Hmm swdiget on hieno, mutta on nyttnyt sn tysin vrin Helsingiss so fat. Sataa koko ajan tn mukaan, hyv Weater Channel!

  RSS-reader-suosituksia? Lytmni on ruma ja kaatuu.

  Kannettavan akkumittari nytt akun keston graafisesti, hiiren pllevienti kertoo sen sijaan “tooltippin” aina tilaksi 100%.

  Ihan kiva idea mutta kyll Dashboardin toteutus toimiipi paremmin. Tai sen widgetit ainakin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *