Erään bugin tarina

Aamulla herätessä huomasin, että Blogilistan uudenkarhean top-listan kärki oli muuttunut: Tilastonainen komeili kärjessä 599 tilaajalla. Uudet tulijat top-listan kärkeen ovat aina piristäviä ja tervetulleita yllätyksiä, mutta tässä tapauksessa liki kuusisataa tilaajaa oli lisännyt blogin suosikkeihinsa yön aikana. En usko. Tilastonaisen ylläpitäjäkin ilkkui sivullaan siihen malliin että hänellä ei ollut puhtaita jauhoja pussissaan.

Ajattelin että joku yritteliäs oli taas keksinyt maailman vanhimman tempun ja rakentanut itselleen satoja uusia käyttäjätunnuksia oman blogin tilaamista varten ja suutahdin. Edellinen top-lista sisälsi kasan monimutkaisia laskukaavoja huijausyrityksien estämiseksi, mutta nykyisessä luotetaan paljon enemmän käyttäjien rehellisyyteen. Joutuisinko taas turhauttavaan köydenvetoon top-listan luotettavuudesta?

Tutkiessani asiaa huomasin että tietokantaan ei ollut tapahtunut odottamaani käyttäjäryntäystä. Käyttäjähallinta raksutti normaalisti ja uusia käyttäjiä tipahteli sisään silloin tällöin. Mutta massatuotettuja tunnuksia ei näkynyt. Outoa?!

Sitten huusin “d’oh” ja läpsäisin Spede-läimäyksen otsaani. Tietokannassa oli lukuisia tilauksia samalta käyttäjältä. Olin unohtanut ohjelmoida tarkistuksen sille, että käyttäjä voisi tehdä saman tilauksen useasti. Tilaa blogi -painiketta hakkaamalla sai siis tehtyä itselleen haamutilauksia niin paljon kuin vain halusi.

Asia on nyt korjattu, top-lista ennallaan ja tietokanta osaa siivota vastaavat haamutilaukset itsestään pois. Tietokantaa siivotessa lukuisista muistakin blogeista löytyi tuplatilauksia, suurin osa ellei kaikki arvatenkin tahattomasti tehtyjä. Tämän vuoksi tilaajamäärät näyttävät tänään ja huomenna joissain blogeissa rajujakin pudotuksia – esim. Pinseri menetti 25 tilaajaa.

Kiitokset Petrille bugiraportista, vaikka se tulikin hieman erikoisessa muodossa :-)

PS. Jos jollekulle tuli mieleen alkaa väsätä suurta määrää käyttäjätunnuksia oman sijoituksen parantamiseksi, suosittelen unohtamaan ajatuksen. Tuo temppu on ensinnäkin WANHA, enkä haluaisi tehdä listasta kankeampaa rajoituksien vuoksi.

2 thoughts on “Erään bugin tarina

  1. Ihmettelinkin kun 14 tilausta katosi, joka on aika paljon. Ilmeisesti kaikki tuplatilaajat pitävät Pinseristä ja Sedis Blogista!

    Onko isolla ja pienillä kirjaimilla osuutta asiaan. Nyt näytän olevan rekisteröityneenä “sisällä” loginilla Sedis, mutta jos satun käyttämään kiireessä sedis-tunnusta, tuleeko siitä jotenkin automaattisesti “tuplatilaus”?

  2. Isoilla ja pienillä kirjaimilla ei ole eroa, kyseessä on sama tunnus vaikka kirjoititkin sen suurilla. Ja ohjelmisto pitää nyt huolen siitä että tuplatilauksia ei voi enää tehdä vaikka miten klikkailisi :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *