Tositeevee!

Tuhannen keskenerisen asian hullunmyllyss tulin kki ajatelleeksi, mist yliptn on perisin ksitys, ett kaikki dilemmat ratkaistaan yksi kerrallaan. Samalla muut elmnalueet pysyvt moitteettomassa kuosissa. Televisiosarjoista. Tiedttehn: kaikki tavarat kiiltelevt paikoillaan, ihmiset bailaavat, kyvt tiss ja harrastavat veneily tyytyvisin, vaikka heill on meneilln iso remontti, vakava sairaus tai selvittmtn murha lhipiiriss. Tst sadunomaisesta ratkaisusta on kiittminen virtaviivaisia lavasteita ja ksikirjoittajia, joille on opetettu, ett tarinassa on alku, keskikohta ja loppu. Alussa on ongelma, sitten ongelmaa ksitelln, lopussa ongelma on ratkaistu. Seuraavassa jaksossa uusi teema.

Vhitellen olen siirtynyt katsomaan yh enemmn tositeeveet. Se ei ole mikn tietoinen ratkaisu. Minua ovat vain kiinnostaneet miljoonien muiden lailla ns. ihan tavalliset ihmiset, jotka pistetn jonkin ongelman eteen rajattuihin oloihin. Sitten katsotaan, miten ryhmdynamiikka pelaa ja mitk ihmiset suoriutuvat parhaiten. Keinotekoista se tietenkin on, ja ksikirjoitettua. Ymmrrettvsti ihmiset kyttytyvt suuren osan ajasta yht kiinnostavasti kuin labaratoriorotat sytv etsien ja makuupaikkaansa pedaten. Ohjelman tekijt siis materiaalista pitklti nostavat esiin, mit katsovat tarpeeksi jnnitteiseksi ja tarinan kaaren kannalta trkeksi. Arjesta poikkeava on mys alkutilanne: monet Talon rakentajat eivt voisi irrottautua muusta rutiinista pelkkn elementtitalon pystytykseen pariksi kuukaudeksi.

Sami on luvannut ilmoittaa minut Vaarallisiin kuskeihin (Britain’s Worst Drivers), jos formaatti joskus tuodaan Suomeen. Kytkimet palavat ja kyynelet valuvat, mutta joku saa Jaguarin! Suomessa palkinnot ovat usein vaatimattomampia kuin ulkomailla, joten todellista juonittelua, panettelua ja parjaamista nhdn vhemmn. Kyse ei silti kokonaan ole palkinnon arvosta. Olen vertaillut suomalaistyttjen reilua, prjv ja avointa asennetta amerikkalaisten muotinukkien kytkseen esimerkiksi miljnrien ja mallitoimistosopimusten tavoittelussa. Nkee, ett meill tasa-arvoinen ja vapaa kasvatus ei ole mennyt hukkaan vaan sanomisen ja olemisen vapaus vallitsee. (Minua se ilahduttaa, mutta tietysti aina lytyy mys kauhistelijoita, joiden mielest on kamalaa esiinty ilman ripsivri, kiroilla tai juoda olutta oikein televisiossa.)

Diilin lopetusjakso tulee epilemtt rikkomaan taas katsojaenntyksi. Monet pitvt sen keulahahmoksi valittua Jari Sarasvuota llttvn. Kunnioitan hnt, kuten muitakin ihmisi, jotka luovat menestyst paitsi itselleen mys muille. En usko mihinkn miesten maailmanlaajuiseen salaliittoon, jonka tehtv on pit naiset pois johtopaikoilta. Diilin jaksot ovat kuitenkin havainnollistaneet muun muassa lasikaton syntymisen erinomaisella tavalla: moni ryhm pit huolen siit, ett johtamiseen avoimesti halukkaat ja kykenevt naiset karsiutuvat jo alkuvaiheissa. Kun loppupeleiss sitten ovat mukana vain kaikkein miellyttvimmt ja sopuisimmat kilpailijattaret, havaitaan ylltten ettei heiss ole tarpeeksi srm johtopaikoille. He ovat liian mukavia ja varovaisia tai ovat liian uskottavasti elytyneet sellaisiksi. Vaan kumpi voittaa, mllimoodiin putoamisesta moitittu mutta kunnioitusta herttv Jan vai aggressiviisuuteen asti tehokas nuori Olli, tuo myyntitykkien superkanuuna?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *