Kaupallisuuden kirouksesta

Saako blogia kytt liiketoiminnan vlineen?

Katseltuani lhes kolme tuntia paavin hautajaisia arkkua oltiin juuri viemss pois aukiolta hartaan historiallisen tunnelman vallitessa, kun lankapuhelin soi. Puhelinmyyj halusi tarjota omega3-kapseleita. Klik.

Harkitsen lankapuhelimesta luopumista kokonaan. Olen kieltnyt puhelinmainonnan, mutta se ei tahtia haittaa. Noin kerran pivss joku yritt silti myyd jotakin. Toistaiseksi olen kuitenkin silyttnyt liittymn, koska siit on enemmn hyty kuin haittaa.

Mielestni ongelma mink tahansa vlineen kytss syntyy silloin, kun joku ylltten yritt saada meidt ostamaan jotakin, kun olemme aivan muissa puuhissa. Voin hyvinkin selailla mainoksia. Tyrkyttmisen raja ylittyy kuitenkin heti, jos luen journalistista artikkelia ja siin aletaankin ylist tiettyj tuotteita myyntimieless. Aikakauslehdet syyllistyvt thn yh enemmn. Julkisen sanan neuvosto, median itsestelyelin, aikoo puuttua tekstimainontaan entist tiukemmin.

Asiakaslehdet ovat kuitenkin eri asia. Tiedn, ett odotettavissa on tuoteuutisia, jos alan lukea Pirkkaa (kyll, luen sit snnllisesti ja K-kaupan asiakaskortinkin hankin juuri saadakseni lukea Pirkkaa ilmaiseksi).

Blogilistan myyminen ja Pirkka-blogit ovat nostattaneet keskustelua siit, mihin blogeja (ja niist tehty hakemistoa) saa vlineen kytt. Ymmrrn kyll niiden huolen, jotka pelkvt kaiken trken hukkuvan mainostajien loputtomaan, ryhken vyrytykseen. Sen sijaan en tajua, miksi blogi vlineen jotenkin olisi puhtaampi tai idealistisempi tai epkaupallisempi tai yhteisllisempi kuin mik tahansa viestinnn vline.

Minua rsyttvt yritykset omia blogit johonkin tiettyyn tarkoitukseen, joka on ainoa oikea kirjoittajansa mielest. Yksi ei halua julkisuutta, vain lukijoita ajatuksilleen, toinen etsii kaikkialta juuri tietynlaisia mainoksia ja tuohtuu sitten niist ja kolmas julistaa siirtyvns RSS-feedeihin, koska kaikesta on nyt mennyt kaupallistumisen myt maku. Kaikin mokomin! Bloginsa voi laittaa vaikka salasanan taakse, jos ei halua yletnt huomiota. Kenenkn ei ole pakko lukea asiakaslehti tai asiakasblogeja. Jokainen voi itse koota puhelinmuistionsa haluamallaan tavalla, mutta ei se silti tee puhelinluettelosta tarpeetonta.

Minusta liiketoiminnan yhdistminen bloggaamiseen on varsin jrkev ajatus. Epilen, ett osa vastustuksesta kumpuaa silkasta kateudesta, kun turhaan kuvitellaan valtavien rahasummien liikkuvan tss bisneksess. Aina on niitkin, jotka nkevt heti tilaisuuden maksella vanhoja kalavelkoja, kun voivat perustella oman kaunansa jollakin epmrisell yhteishyvll ja saavutetulla edulla, jota muka ollaan viemss.

1700 blogin kokonaisuus on niin iso, ett sit ei tuosta vain hoideta vasemmalla kdell iltapuhteina. Odotan Blogilistan jatkossa laajenevan ja monipuolistuvan yh nopeammin. Nyt siihen on paremmat edellytykset kuin Pinserin osana. En tunne tss yhteydess mitn erityist pelkoa kaupallisuuden kirouksesta, vaikka yleisesti ottaen vastustan spmmin ja mainonnan levimist asiallisen sislln sekaan – valistuneet kyttjt pitvt huolen siit, ett palvelu silyy hyvn.

17 thoughts on “Kaupallisuuden kirouksesta

 1. Eikhn Suomessakin blogien kaupallistuminen ollut vain ihan ajan kysymys, tyhmhn se olisi jtt kyttmtt markkinarakoa. Tuntuu vain silt ett mielipiteet tll hetkell ovat sellasia ett nhdn asiat vain mustana tai valkoisena: kaupallinen ja tysin ei-kaupallinen. Se ajatus mik monelta tss asiassa vauhkoavalta tuntuu katoavan on ett blogisivustojen kaupallistuminen ei kuitenkaan suoraan tarkoita maksullisuutta ja periaatteiden myymist. Rahaahan monen sivuston yllpitminen maksaa ja ei sit aina jaksa maksaa siit ett muilla on kivaa jos siit ei itse hydy mitenkn, itsellkin tm realiteetti muistuttaa aina vlill.

 2. Kiitos Riitta, arvostan rauhallista ja monipuolista nkkulmaasi. (Tytyy tunnustaa, ett etukteen pelksin kommenttiasi, mutta ihan turhaan.)

  Olisin ihan hyvin niellyt senkin, ett Pirkan “lastenruokablogit” heivataan linkkilistan klin ali. Ei tm nyt *niin* vakavaa ole. Pirkkahan oli oikeasti aivan vr taho aloittamaan ison median tulon Blogistaniin. (Tm vheksymtt esimerkiksi MBnetin Net Nytti.)

  Hauskaa oli tnn blogilistan uutuuksista huomata, ett Kuningaskuluttaja oli tullut samoille tonteille Pirkan kanssa – samoilla teemakokonaisuuksilla (Vapaa-aika) ja aiheilla (partahyltesti). Minusta tm kertoo vain siit, ett jokaiselle lytyy oma kokonaisuutensa. Antaa ihmisten itsens ptt.

  Viimeisen viikon aikana olen jalostanut uuden sana: blog-poliisi. Se tarkoittaa muutettavat muuttaen samaa kuin Tavastialla miksauspydn ress bndi seuraavat rock-poliisit. “Me emme hymyile.” Min pidn enemmn niist huolettomista tanssijoista.

 3. “Sen sijaan en tajua, miksi blogi vlineen jotenkin olisi puhtaampi tai idealistisempi tai epkaupallisempi tai yhteisllisempi kuin mik tahansa viestinnn vline.”

  Se ei olekaan sit mitenkn sissyntyisesti vlineen. Blogit ovat kuitenkin thn asti Suomessa olleet puhtaampia, idealistisempia, epkaupallisempia tai yhteisllisempi kuin kaupallisella logiikalla toimivat viestimet. Tai ne on voinut sellaisiksi mielt. Tst alkavasta muutoksesta se nrkstys/epluulo/hmmennys on syntynyt.

 4. Luulen ettei kritiikki niinkn kohdistu kaupallisuuteen tai mainoksiin sinns. Suurella osalla kyttji vain on paljon kokemusta aliresursoiduista ja bugisista kaupallisista palveluista, joiden toimivuus ei ole lheskn sit tasoa kuin harrastuspohjalta yllpidetyiss sivuistoissa. Blogilista on toiminut hienosti, toivottavasti kaupallinenkin blogilista toimii yht hyvin.

 5. Jn mielenkiinnolla odottelemaan kaupallistumisen hedelmi ja etuja meille kyttjille: milloin tehdn ja julkaistaan ensimminen markkinatutkimus blogilistan kyttjkunnasta? Taatusti mielenkiintoista luettavaa.

 6. Itse en ne mitn vr siin, ett blogeja on alettu kyttmn mys kaupallisissa tarkoituksissa. Itse olen odotellutkin suuremman luokan tahoilta aluevaltausta jo reilun vuoden ajan. Ei blogistanin puhtaus ja kirkkaus loppunut seinn Blogilistan myymisen ja Pirkkablogien avaamisen myt. Eik se varmasti lopu jatkossakaan, kun yh useammat yhdistykset ja yritykset tuovat markkinointiaan verkkoon. Nin on tehty jo pitkn suuressa maailmassa, eik blogikulttuuri ole siell kuollut – pinvastoin.

  Kaupallisten blogien rantautuminen Suomeen lis ilmin tunnettuutta ja uskon, ett se luo mys kohtalaisen paljon tyt meille verkkoviestinnn parissa tyskenteleville. Yh useampien tahojen tulisi ymmrt blogien suoma kanava tiedottamisessa, PR-toiminnassa sek palautteen kermisess ja siihen vastaamisessa. Tavallisille ihmisille se suo kanavan kirjoittaa, julkaista ajatuksiaan ja luoda kontakteja. Ja mik trkeint, tm kanava on erittin edullinen ja globaali.

  Itse ainakin suosittelen hautaamaan sotakirveen kaupallistamista vastaan, sill se luo meille kaikille lis mahdollisuuksia. Voithan toki jtt lukematta kaikki porvarilliset ja ylikansalliset blogit, mutta toivotetaan ne kuitenkin tervetulleiksi ystvllisesti pieneen yhteismme.

 7. Petteri Numminen on haka noiden vertauskuvien kanssa. Minullakin olisi yksi: “Blog-poliisit ovat vhn, kuin ns. politiikkapoliisit. ‘Me katsomme, kenen joukossa seisomme.’ Min pidn enemmn niist, jotka nestvt sit ket ksketn.”

  Tm ei ole rock-konsertti. Tm on Blogistan.

 8. Minusta rehellisess mainonnassa ei ole mitn kauhistuttavaa. Mutta Pirkka-blogit ja muut kaupalliset pivkirjamerkinnt rinnastuvat mielestni juuri siihen parjattuun tekstimainontaan, jos ne listataan tasavertaisina ei-kaupallisten blogien joukossa. Ehk kaupallisille saisi oman kategorian?

 9. Miksi blogilistan kaupallisuus huolettaa?

  Riitta pohti kovasti miksi blogilistan kaupallistuminen hertti niin krkev kritiikki, ja ehdotti ett syyn kritiikille on itse kaupallisuuden sijaan toisarvoiset tekijt, tai jopa vain naamioidut hekilkohtaiset hykkykset.

  Nin voi toki ollakin – en voi puhua muiden puolesta. Minulle kuitenkin juurikin itse kaupallisuus on syy huolestua. Yritn valottaa miksi nin on. Sen sijaan kaupallisiin blogeihin en puutu – ne ovat mielestni turhia, mutta harmittomia.

  Palvelun kaupallistuminen johtaa siihen, ett palvelun tekij saa palvelustaan rahaa. Siis mys hyty ainoastaan itselleen. Aiemmin palvelun motiivina on voinut olla ainoastaan muiden palveleminen, kaupallistumisen jlkeen palvelun pitmisen motiivina on selvsti mys oman edun tavoittelu. Tm ei toki tarkoita ett palvelun tekij hukkaisi kaikki arvonsa joiden perusteella on palvelun rakentanut, ei suinkaan. Hn on kuitenkin ilmaissut tavoittelevansa mys henkilkohtaista hyty, jolloin on helppo uskoa ett hn mys yritt saada mahdollisimman paljon tt hyty. Toki tt hyty varmasti tavoitellaan edelleen omien arvojen rajoissa, mutta tm hyty on lhes varmasti joissain tapauksissa ristiriidassa niden arvojen kanssa. Siisp palvelua nilt osin pdytn puskemaan sille tasolle, joka viel on juuri arvojen sisll, mutta silti hyvin lhell rajaa.

  Juurikin nuo rajatapaukset tss huolestuttavat.

  Mik kaupallisuudessa noin yleens sitten on pahaa? Se ett motiivina on mys raha. Sen ansiosta joku voi jollain alueella saada etuaseman toisiin verrattuna jonkin tysin kyseisen alueen ulkopuolisen asian, rahan, perusteella. Mainostus (kaikissa muodoissaan) on tss olennaisessa asemassa, ja hyv esimerkki.

  Mainostuksessa on ongelmana se, ett joku voi kert nkyvyytt tuotetteelleen suurilla rahoillaan, ja vain sen ansiosta saada ihmiset kntymn oman tuottensa puoleen. Vaikka kyhemmll kilpailijalla kuinka olisi tarjolla ihmisille parempi vaihtoehto. Lopputulos ei ole ihmisten, vaan rahakkaan mainostajan, etu. Mutta en toki valita ties mink tuotteiden mainostukseesta blogilistassa – pienet ja hiritesmttmt mainokset, vaikka ikvi ovatkin, eivt toki ole vakava asia. Mainoksia nyt on kaikkialla, niit ei ole mielt vastustaa, ja ihmiset kyll osaavat erottaa mainoksen sisllst. Joten miten tm liittyy blogilistaan? Kyllhn kaikki blogit ovat blogilistalla samalla viivalla.

  Vaan ent jos blogilistaan keksitn list vaikka tysin muuhun sisltn koskematta etusivulle “Pivn blog-poiminta”, jossa esitelln lyhyesti jokin blogi. Ja thn pivn poimintaan psee maksamalla jonkin pienen summan blogilistalle. Miksip ei? Blogilistan sislt on toki edelleen irti kaupallisuudesta, joten ei se vlttmtt ole blogilistan pitjn arvojen vastaista. Ja tulisihan siit listuloja. Ja kyttjtkin tykkisivt, kun voisivat lyt kivoja blogeja sen kautta.

  Ihmiset tulevat blogilistaan etsimn blogeja. Vaikka moinen pivn pominta kuinka ymmrrettisiin maksetuksi mainokseksi, listan etusivulla esiintyv blogi saisi varmasti lis lukijoita. Jos taas vastaavanlainen pivn poiminta olisi epkaupallisessa palvelussa, blogien valinta etusivulle ei riippuisi vain bloginpitjn halusta maksaa rahaa, vaan siit ett blogi on jotenkin huomioitu muihin verrattuna. Siihen poimintaan tuskin olisi Pirkka-blogilla mitn asiaa – ainakaan mynteisesti esitettyn.

  Tuokin esimerkki on aika rike, mutta kuvaa silti hyvin (tai ainakin niin hyvin kuin onnistun nyt selitmn) mit tarkoitan sill harmaalla alueella blogilistan yllpitjien arvojen, ja saadun tuoton vlill.

  Tarkoitukseni ei myskn ole lakaista maton alle kaupallisuuden hyvi puolia, vaan vain yritt selitt miksi kaupallisuus on blogilistan yhteydess joidenkin mielest huolestuttavaa. Olenkin nimenomaan vain hyvin huolestunut – en ole julistamassa blogilistan kuoloa. En nyt ainakaan viel.

 10. Kyll mys meit, joiden mielest kyseinen kauppa oli hyv veto, on varmasti paljon.

  Mutta sitten taas, en ole minkn katsonut asiakseni siit avautua koska ensinnkin se ei kuulu mulle p*kan vertaa vaikka olisitte Kiinan keisarille myyneet.
  Toisekseen, niin no.

  Arvostelijat voisivat mys muistaa sen asian ett Pinserin perhe on uhrannut varmasti tuhansia tytunteja sen eteen, ett tllinen palvelu on edes saatu.
  Ja jos tarkkoja ollaan, niin ei Bloggerikaan mikn hyvntekevisyysfirma ole. Jonkun ne sivutilat ja kaistat pit aina maksaa, puhumattakaan tytunneista.

  Mutta se on kyll totta ett listalla thn menness ollut “laatutakuu” joka varmistui sill ett aiemmin jokainen blogi listattiin manuaalisesti, on kadonnut.

  Pirkka saisi jatkossakin preferoida muita mainoskanavia tai sitten kaupallisille blogeille oma lista.

 11. Osittain minusta tuntuu, ett tss kaupallisuus-keskustelussa menee kaksi asiaa sekaisin (toki ne liittyvt toisiinsa jollain tasolla): ensinnkin blogilistan myyminen, ja toiseksi “kaupallisten” blogien ilmaantuminen.

  Blogilistan myyminen ei minua sinns haittaa, koska onhan blogeja jo niin paljon, ettei yksityishenkilill aika ja resurssit voi riitt. Tosin jn pohtimaan sit, ett voidaanko tllaisen uuden listan kautta luoda esim. “kyttjprofiileja” (kuka tilaa mitkin blogia), ja mihin tllaista tietoa voitaisiin kytt. (Tehtkn nyt selvksi, ett inhoan kaupan bonuskortteja, eik minulla ole kuin yksi – Stokkan kortti-, jota nytn suurin piirtein kerran vuodessa, kun haluan jotan vhn halvemmalla. Toisin sanoen en halua osallistua kaupan harjoittamaan asiakkaiden profilointiin.)

  Mutta tuosta toisesta asiasta, Pirkka-tyyppisten blogien ilmaantumisesta, en ole innostunut – mutta eihn minun niit tarvitsekaan lukea, jos en halua (enk aio lukea). Miten me mrittelemme “blogin”, ja miksei Pirkka julkaise vain “tavallista” nettilehte? No, laajentaakseen lukijakuntaansa kaiketi. Monet ovat valmiita hyvksymn blogimaailman kaupallistumisen ja kaupalliset blogit, mutta itseni kaiken kaupallistaminen tympii. Onko tm kenties sukupolvikysymys? Itseni parikymment vuotta nuoremmat bloggaajat ovat kasvaneet aivan erilaisessa kaupallisessa kulttuurissa kuin min, ja kenties nkevt kaupallisuuden positiivisempana.

 12. Kerrankin hyv ja jrkev keskustelua aiheesta :) Toivottavasti en lopeta ketjua kommentillani.

  Mielestni kaupallisten blogien tulo on vain hyv asia – osittain ehk siksi, ett markkinoinnin opiskelijana nen tss itsekin mahdollisuuden. Mutta en ymmrr sit miksi kaupalliset blogit tulisi erotella normaaleista blogeista (enk nyt puhu oman blogini takia, jossa mys on mainoksia – oli sit tai ei, mielipiteeni olisi sama).

  Eihn Googlekaan erottele sivuja mitk ovat kaupallisia ja mitk eivt. Kaikki hakutulokset julkaistaan samassa listassa ja sielt pit se mieluisin lyt. Yritn ehk sanoa, ett minulle ei niin ole vli, saanko haluamani palvelun kaupalliselta sivustolta vai ei kaupalliselta. Se, ett joku saa rahaa minun vierailustani ei kiinnosta minua, kunhan minun ei tarvitse maksaa palvelusta. Enk tosin suutu, jos hyvst palvelusta vhn maksankin. Yleens olen juuri arvokkaat tiedot lytnytkin kaupallisilta sivuilta, kuten tuotearvostelut jne. Palkkaa nauttivilla ihmisill on erilainen motiivi tehd tytns – kun jos sit joutuisi hyvntekevisyyten tekemn.

  Se, ett joku toinen tekee rahaa minun nettikyttytymisell, ei ole minulta pois – rikastuu se toinen miten paljon tahansa. Siin vaiheessa, kun tuo rahan tahkominen tulee asiakkaiden palvelemisen edelle, alkaa palvelun taso yleens rappeutua. Silloin onkin aikaa vaihtaa palvelua – tuollaiset yritykset eivt pitkn pysy pystyss kuitenkaan (vaikka miten mainostaisivat).

  Se, ett huonot palvelut pysyvt mainostuksen avulla pystyss kertoo minulle kilpailun puutteesta, ihmisill ei ole vaihtoehtoa kytt muita palveluita. Mutta kuten Tuula sanoi kommentissaan – ehk tss on sukupolvikysymys kyseess, koska hyvss ja aidosti palvelevassa kaupallisuudessa en ne mitn pahaa. Hyvn tyn tekijn tulee saada palkkansa.

 13. Vastaan lhinn Tuulalle: Olet aivan oikeassa. Pirkka ei julkaise “tavallista nettilehte”, koska tavallinen nettilehti on parhaimmillaankin aika keskinkertainen esitys. Asiasta voi laittaa pystyyn vaikka meemintapaisen: mainitkaa viisi hyv suomalaista “nettilehte”.

  Heti saitin suunnittelun alusta lhtien oli selv, ett homma tehdn tll kertaa toisin. Unohdimme kokonaan hassun ajatuksen netti*lehdest*. Ei sellaista oikesati ole. On lehti ja sitten on saitteja. (Tm sill varaumalla, ett voimme viel joku kaunis piv laittaa nkislehden printin arkistopalveluksi. Menee semantiikan puolelle…)

  Pirkka.fi rakennetiin tydentmn Pirkka lehte. Tai viel oikeammin: osaksi kokonaisuutta blogit+lehti+nettioppaat.

  Sitten tulee se hankala kysymys: kun julkaisumalli otettiin osaan palvelua suoraan blogeista, olisiko asiasta sitten pitnyt vaieta? “Me tss kirjoitamme blogia, mutta emme sano sit neen…”

 14. Mie olen pieness pkopassani miettinyt kovasti, miksi blogin pitminen olisi vain yksityishenkiliden oikeus? Ei ole lytynyt vastausta.

  Tm on (tai ainakin oli kun viimeksi tarkistin) vapaa maa, jossa saa vapaasti kirjoittaa blogeja ken haluaa ja omalla saitillaan saa julkaista vapaasti listoja eri blogeista. Se ken rtyy tmn tietyn blogilistan kaupallisuudesta, ollos hyv ja perusta oma ei-kaupallinen blogilistasi. Jos osaat ja viitsit. Tullaan sitten sinne, ken tahtoo.

 15. Blogaajan nkkulmasta ei-kaupallisen blogin yllpitminen on simppelihk, samaten tysin kaupallisen. Sen sijaan jos esimerkiksi pit blogin sivussa pient affiliate-toimintaa yll, on vhn hankalaa palloilla siin kaupallisuuden raja-aidalla. Olla lipsumatta kirjoittamaan mainoksia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *