Elämää Marsissa ja muita outouksia

Mars-planeetan pinnan alta saattaa löytyä elämää, kaksi NASA:n tutkijaa kertoi keskiviikkona. Asiasta ei ole (vielä) suoria todisteita, mutta jonkinlaisia viitteitä elämään liittyvistä kemiallisista reaktioista on näkyvillä. Me täällä Pinserissä arvailemme että maan alta (Marsin alta?) ei löydy pieniä vihreitä miehiä tai lentäviä lautasia, mutta pieniä mikrobeja ja bakteereja saattaa hyvinkin löytyä.

Viikon kummalliseksi uutiseksi voisi nimetä tulevaisuutta ennustavan laatikon. Ensilukemalta uutinen vaikuttaa täydelliseltä hörhöilyltä, mutta kun käy tutustumassa projektisivustoon näyttää siltä että projektin jäsenet ovat vakavissaan. Sivujen sijainti Princetonin yliopiston domainissa kohottaa myös hieman kulmakarvoja. Minulle jäi vähän epäselväksi se, miten laadukas ennustavissa laatikoissa käytetty satunnaislukugeneraattori on – niissäkin on eroja. Kaikki uutiset eivät toki ylistä ennustuslaatikon ominaisuuksia vaan suhtautuvat tutkimukseen skeptisesti. Pinserikin ennustaa: satunnaislukujen ennustavia voimia ei pystytä todistamaan tieteellisesti.

Parisen vuotta sitten maailmalla keskusteltiin siitä kuinka syyskuun 2001 jälkeen poikkeuksellisen moni mikrobiologi oli saanut surmansa hämärissä olosuhteissa. Kummalliset tutkijoiden kuolemat jatkuvat edelleen – Chronology of Dead Scientists on listannut jo 46 kuolemantapausta kolmen ja puolen vuoden aikana. Listan lukeminen saa kyllä ajattelemaan monenlaisia salaliittoteorioita Salaisten kansioiden tyyliin.

Mutta: tutkijatkin joutuvat onnettomuuksiin ja rikoksien uhreiksi aivan kuten ketkä tahansa muutkin ihmiset. Mahtuvatko mainitut tapaukset todennäköisyyden rajoihin? Voisiko mistä tahansa muustakin ihmisryhmästä koota samanlaisen listan: esim. “Hämärissä olosuhteissa surmansa saaneet Business Opportunity Directorit 2001-2005”?

One thought on “Elämää Marsissa ja muita outouksia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *