Blogilistatiedote

Blogilistalla on havaittavissa lähiaikoina tavallista enemmän haamupäivityksiä – tämä johtuu tarkistusohjelmaan tehtävistä muutoksista. Lopputuloksena on toivon mukaan entistä luotettavampi tarkistin. Kiitokset kaikille päivittymättömistä blogeista raportoineille – tiedot ovat olleet arvokkaita tässä korjailuvaiheessa. Voitte raportoida edelleen jos blogilista tuntuu havaitsevan blogien päivityksiä väärin.

Pari tiedossa olevaa asiaa, jotka aiheuttavat haamupäivityksiä tai ongelmia päivityksien havaitsemisessa:

  • Blogit, joiden sivulla käytetään kehyksiä: Jos blogilistalle on ilmoitettu pelkästään etusivun osoite (se sivu joka sisältää frame-komennot), päivityksiä ei havaita. Tämä sivuhan ei muutu blogia päivitettäessä.
  • Jotkut redirection-skriptit: Blogilista pystyy seuraamaan joitain osoitteenkääntöjä, mutta erikoisemmin toteutetut sivunkäännöt eivät toimi. Oikea ratkaisu on ilmoittaa seurattavaksi osoitteeksi blogin oikea URL.
  • Blogspot.com: Jostain syystä Blogspot antaa joskus hyvinvoivistakin blogeista virheilmoituksen “ei olemassa”. Virheilmoitus tulee kuitenkin näkyviin ilman virhekoodia eli blogilistalla ei ole mitään keinoa havaita että kyseessä on virheilmoitus. Seuraavalla latauskerralla kaikki on taas kunnossa. Tämä aiheuttaa haamupäivityksen.
  • HTML-komennot: Blogilista riisuu blogin sisällöstä kaikki HTML-komennot ennen koon tarkistusta ja tarkistaa siis pelkän tekstisisällön koon. Tämä saattaa aiheuttaa päivityksien havaitsemattomuutta esimerkiksi sellaisissa blogeissa jotka sisältävät vain kuvia.
  • Sivuilta poistuvat vanhat jutut: Jos blogiin ei kirjoiteta uutta sisältöä, se saattaa silti näyttää päivittyneeltä. Tämä johtuu siitä, että blogiohjelmisto on poistanut etusivulta vanhan artikkelin ja sivun koko on siten muuttunut. Myös artikkelien poistuminen näkyy siis tarkistimelle muutoksena. Ratkaisuehdotus: asetus, jossa vanhat artikkelit poistuvat samalla kun uusia kirjoitetaan.
  • Sivuilla olevat vieraskirjat, “mikä fiilis”-indikaattorit, soittolistat, säätiedotukset yms. “ylimääräinen sisältö”: Jos nämä tekstit muuttuvat tarpeeksi, blogilista havaitsee sen päivityksenä. Ratkaisuna tähän on muuttaa blogilista seuraamaan RSS- tai Atom-syötettä tai määritellä tekstit joiden välistä blogin sisältö tarkistetaan.
  • Liian isot sivut: Säästääkseen sekä blogipalvelimen että omia resurssejaan, blogilistan tarkistusohjelma lopettaa sivun lataamisen 128 kilotavun jälkeen. Suurin osa blogeista mahtuu mainiosti tähän tilaan, mutta joissain blogeissa on kaikki sisältö yhdellä sivulla. Kun ne ylittävät tämän koon, blogilista ei välttämättä enää huomaa sivulla tapahtuvia muutoksia. Ratkaisu: pidä etusivu pienehkönä (lukijatkin arvostavat sitä).

Lisäksi on monia muita pienempiä harmeja, joita nyt siis tässä viilaillaan (ja josta nykyiset haamupäivitykset siis johtuvat).

Listalle on jonossa n. 90 uutta blogia ja tietojenmuutoksiakin on odottamassa useampia kymmeniä. Muokkailen näitä tietokantoihin ehtiessäni, mutta nyt ensisijaisena tavoitteena on saada blogilistaohjelmistot valmiiksi niin että blogien pitäjät voivat itse lisätä ja muokata tietojaan.

Edelleen joudun pyytämään odottavilta vielä vähän kärsivällisyyttä, mutta kuten Pinserin lukijat ovat huomanneet, valmistumisen tiellä on ollut yhtä sun toista estettä. Voiton puolella kuitenkin ollaan jo, suuri osa ohjelmistoista on valmiina ja käytössä :-)

Blogilistan ulkoasu on muuten vielä hieman retuperällä – jos joku on kiinnostunut tuomaan kädenjälkensä blogilistan ulkoasuun, kiinnostuneet voivat ottaa mailitse yhteyttä… Palkkaa en voi luvata, mutta mainetta ja kunniaa senkin edestä!

One thought on “Blogilistatiedote

  1. Vaan jnnityksell odotamme meneek Tammikuu 2005 – deadlinekin uusiksi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *