Kolaroivia jäävuoria

Etelänapamantereella nähdään muutaman päivän sisällä törmäysnäytelmä jossa katastrofielokuvat jäävät kakkoseksi. Toistasataa kilometriä pitkä jäävuori on matkalla kohti jäätikön reunaa ja tullee törmäämään siihen tämän viikon aikana.

Liikkeellä oleva jäävuori, B-15A, on osa vielä laajempaa jäänpalasta joka irtosi mannerjäätiköstä maaliskuussa 2000. Teksasin kokoinen jäänpalanen on vuosien varrella murentunut ja B-15A on yksi siitä irronneista palasista. Vertaamalla Suomen karttaan (kuvassa) huomaa että kyseessä on aika muhkea otus.

Jos törmäys tapahtuu, se on vaarassa katkaista mannerjäässä olevan niemennokan (nimeltään Drygalski Ice Tongue). Tuosta törmäyksestä ei kuitenkaan välttämättä tule ikäviä seurauksia – päinvastoin! Törmäys helpottaisi sekä Etelänavalla olevien tutkijoiden että pingviinien elämää lyhentämällä heidän kulkumatkaansa avomerelle. Pidemmällä aikavälillä murentuvat napajäätiköt ovat kuitenkin ongelma nousevan merenpinnan muodossa.

Tiedossa on kuitenkin niin mahtava luonnonäytelmä että parhaan kuvan siitä saa katsomalla satelliittikuvia.

Lisää tietoa ja myös videoita Nasan sivuilla.

6 thoughts on “Kolaroivia jäävuoria

 1. Erittin mielenkiintoista! Mukava kun uutisoit nist sivuillasi, vlill kun uutispimentoon j haluamattaankin.

 2. Noissa optisissa stksiss se nkyy huonosti, oikea vline touhuun on SAR-tutka. Jos asennatte itsellenne EOLI Stand Alone Clientin:

  http://eoli.esa.int/geteolisa/index.html

  …psette katsomaan browse-resoluutioisia satelliittikuvia mist haluatte. Pistisin thn jpegin jos se olisi mahdollista mutta esim. seuraavassa kuvassa imminentti kollisio nkyy hyvin (asettakaa ensin hakuarea sopivaan kohtaan Antarktista):

  Envisat ASAR Global Monitoring Mode, Descending orbit 14953, track 370, 08/01/2005

  GMM-dataa saa kuka tahansa ilmaiseksi mys tydess resoluutiossa (pikselikoko 1km, 400km swath) kun vaan pyyt tunnarit ftp-sitelle, siit vaan tsekkaamaan mit maailmalla tapahtuu!

 3. Kohta jytisee. tsekatkaa esim:

  Envisat ASAR GMM, Descending Orbit 14980, track 397, 10/01/2005

  Optisissa kuvissa ei ny se, ett glacier tongue on yht kapea kuin jlautta ja yli puolet sen pituudesta. Tst pit tehd animaatio”Jytin Antarktiksella”!

 4. hui!ehdin jo vhn peljsty ennenk luin tuon jutun kokonaan.kiitoksia tiedosta

 5. hui!ehdin jo vhn peljsty ennenk luin tuon jutun kokonaan.kiitoksia tiedosta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *