Verkkokuormituksen hajautuksesta

Kuten parin viime päivän aikana on huomattu, katastrofin tai muun äkillisen tapahtuman tullessa asiaa käsittelevät verkkosivustot saattavat tukkeutua nopeasti. Monet palvelut on mitoitettu toiminnaltaan vain kohtuullista liikennettä varten ja esimerkiksi blogit saattavat tukkeutua liikennemäärän kasvaessa yllättävästi. Näin kävi tänään esimerkiksi sukellus.fi:lle. Netissä on kuitenkin nykyään tarjolla palveluita tämän tilanteen välttämiseksi – kerron alla tarkemmin mitä edellisessä jutussa mainitut sukellus.fi:n ja Phuketilaisen sairaalan vaihtoehtoiset osoitteet tarkoittivat.

Suuret verkkosivustot käyttävät erityisesti suuria kuvia ja videoleikkeitä jakaessaan kuormitustilanteiden varalta hajautuspalveluita: sen sijaan että kaikki kävijät lataisivat tiedostoja yhdestä palvelimesta, hakupyynnöt hajautetaankin ympäri maailmaa sijaitseviin hajautuspalvelimiin ja kunkin kävijän selain ohjataan lataamaan tietoa lähimmästä palvelimesta. Esimerkki tällaisesta palvelusta on Akamai.

Kaupallisten palveluiden rinnalle on syntynyt palvelu nimeltään Coral, joka tarjoaa verkkopalveluiden hajautusta maksutta kaikkien sivustojen käyttöön. Kuka tahansa voi ottaa järjestelmän käyttöön, esimerkiksi silloin kun jokin sivusto ei vastaa kuormituksen alla.

Aiemmassa jutussa tarjoamani vaihtoehtoiset linkit sukellus.fi:n ja Phuketilaisen sairaalan sivuihin käyttivät nimenomaan Coralia.

Miten Coral otetaan käyttöön?

Oletetaan että haluat päästä sivustolle, joka on tällä hetkellä erittäin kuormitettu, esim: http://www.phukethospital.com/. Jos sivusto ei vastaa, voit kokeilla käyttää sitä Coralin läpi. Se tapahtuu lisäämällä osoitteen perään teksti: .nyud.net:8090.

Uusi osoite on siis: http://www.phukethospital.com.nyud.net:8090/

Jos sivun osoitteessa on polkutietoa, lisää teksti osoitteen ja sitä seuraavan kauttaviivan väliin, esim. http://www.vachiraphuket.go.th.nyud.net:8090/26122547/listall.html.

Miten Coral toimii?

Coral ei tietenkään sisällä kopioita kaikista maailman verkkosivuista (edes Googlen kaltainen jättipalvelu ei pysty sellaiseen). Sen sijaan se ottaa kopion sivusta tarvittaessa. Kun seuraavat kävijät tulevat lukemaan samaa sivua, Coral pystyy antamaan lukijalle äsken hakemansa kopion eikä sitä tarvitse hakea uudelleen alkuperäiseltä (kuormitetulta) sivustolta.

Kun jostain sivusta tulee maailmanlaajuisesti suosittu, on vaarana että Coral itse tukehtuu sivupyyntöihin. Silloin äsken haetusta kopiosta hajautetaan lisää kopioita eri puolilla maailmaa sijaitseviin Coral-palvelimiin. Kukin sivua hakeva käyttäjä ohjataan lataamaan sivu lähimmästä Coral-palvelimesta jolloin kuormitus hajautuu eri palvelimien kesken. Coral-verkkoon liittyneitä palvelimia on kymmenittäin eri puolilla maailmaa.

Yksi Coralin ongelma on se, että usein päivittyvät sivustot (esimerkiksi sukellus.fi:n lista Thaimaassa olevista suomalaisista) eivät päivity samassa tahdissa Coralin kopioihin. Coralhan ei tarkista tiedon tuoreutta jokaisen hakupyynnön yhteydessä, koska se kuormittaisi alkuperäistä palvelinta. Sen vuoksi se toimii parhaiten muuttumattomien sivustojen kanssa.

Jos Coralissa ei ole vielä kopiota alkuperäisestä sivustosta (kukaan ei ole vielä aiemmin lukenut sitä Coralin avulla), se joutuu lataamaan sivuston kuten kuka tahansa muu verkon käyttäjä. Jos sivusto on ehtinyt jo ruuhkautua, Coralista ei ole silloin apua.

Jos olet julkaisemassa sivuillasi tietoa, joka saattaa tulla niin suosituksi että sen sisältävä palvelin tulee ruuhkautumaan, kannattaakin tarjota linkin yhteydessä vaihtoehtoinen Coralin kautta kulkeva linkki. Coralia voi käyttää myös omilla sivuillaan.

Mozilla- ja Firefox-käyttäjät voivat ladata selaimeensa Coral-laajennuksen. Kun Coral-laajennus on asennettu, kaikista linkeistä saa hiiren kakkospainikkeella näkyviin vaihtoehdon “Coralize”, joka lataa linkin Coralin kautta. Erinomainen vaihtoehto ruuhkaisia sivustoja käyttäessä.

5 thoughts on “Verkkokuormituksen hajautuksesta

  1. Kiitokset Samille avusta. Sukellus.fi:ss oli eilen parhaimmillaan 1000 kvij minuutissa. Ilman Samin apua homma ei olisi koskaan tst selvinnyt. Kiitos mys Nebulan porukalle, joka siirsi palvelun pariinkin (?) kertaan jremmlle koneelle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *