Sana on vapaa

Vihattu ja rakastettu blogien top-lista on ollut olemassa hieman yli kaksi vuotta ja on sinä aikana ehtinyt synnyttää melkoisen joukon mielipiteitä, suurta draamaa ja ehkä joskus ohjannut jokusen lukijankin uusien mielenkiintoisten blogien pariin.

Parin viikon sisällä – sikäli kuin päivissä tunteja riittää – blogilista tulee kokemaan mullistuksen. Pitkään valmisteilla ollut blogilista.fi korvaa blogilistan, Päivän pamauksen ja top-listan. Vanhojen tuttujen toiminnallisuuksien lisäksi uudet sisuskalut mahdollistavat joukon monipuolisempia toimintoja, kuten kunnollisen hakemiston, sanahaun ja luokittelut. Ja tapoja listata blogeja mitä moninaisimpiin järjestyksiin.

Mutta mitä nämä järjestykset ovat? Tilatuimpien blogien lista (ja mahdollisuus jättäytyä siitä pois) tulee säilymään, mutta sen ei tarvitse olla ainoa totuus siitä mitä blogistanissa tapahtuu. Nyt on oikea aika kertoa mielipiteitä, miten haluaisit nähdä tuhansien blogien yhteisöä järjestettävän. Kaikkia ideoita en lupaa toteuttaa ainakaan heti, mutta jokainen ajatus maustaa päässäni pyörivää koodikeittoa.

Niiltä, jotka odottavat listalle pääsyä tai vastauksia palautteisiin, toivon vielä lisää kärsivällisyyttä. Työkiireet ovat saaneet päivät kulumaan ohi ennenkuin olen ehtinyt edes ajatella blogeihin liittyviä asioita, saatika sitten lukea, kirjoittaa tai käsitellä postia.

50 thoughts on “Sana on vapaa

  1. Tulevat muutokset kuulostavat hienolta, siis hakemisto, sanahaun ja luokittelut! Minulla on taiteilijan blogi, ja olisi kiva löytää muita samanlaisia! Good luck!

  2. Linkkitrendit osaksi blogilistaa? Minua ainakin kiinnostaisi listata blogeja sen mukaan, keneen viitataan eniten.

  3. Jos luokittelumahdollisuus tulee, toivon mukaan tulee mahdollisuus myös luokitella bloginsa useampaan luokkaan. En varmaan ole ainoa jolta löytyy sekamelskaa kaikenlaisista genreistä.

  4. Todella kivalta ja hyvältä kuulostaa. Tietyn blogin suhteen sukulaisuus voisi olla hyvä listan järjestysmetodi muiden ohessa.

  5. genreittän: elämää, suhteita, tekno, musaa, taidetta, designeä, valokuvaus, hi-tech, huumori, matka-päivyri, and the list goes on. + eniten tilatut, uusimmat, päivitetty, etc.

  6. Blogiryhmät on jo olemassa wikissä. Käyttäkää sitä. Kaiken muun hyvän lisäksi kukin voi editoida sitä tarpeensa mukaan, eikä tarvitse tappaa Samia ylläpitorasituksiin.

  7. Tarkennus: Kaikkia blogin tietojansahan voi tulevaisuudessa editoida itse, myös kategorioita. En todellakaan ole tekemässä tästä itselleni ylläpitoansaa.

    Hahmottelemani järjestely toimii siten, että kukin voi lisätä bloginsa tietoihin maksimissaan tietyn määrän avainsanoja (sopiva maksimimäärä?). Jos jotain avainsanaa käyttää useampi kuin tietty määrä (montako?) blogeja, sille sanalle muodostuu oma kategoriasivu jonne nämä blogit sitten listataan.

    Avainsanojen määrä on rajoitettu siksi että blogin omistaja joutuisi hieman miettimään käyttämiään avainsanoja. En halua että jokainen listaa bloginsa avainsanoiksi kaikki mahdolliset keksimänsä yleistermit.

    Mikko: Top-listalta on mahdollista jättäytyä pois jo nyt. Sitä ei tosin voi tehdä automaattisesti.

  8. Ei linkkitrendit, vaan ristikkäin viittaukset. Kerran päivässä päivittyvä kartta, jossa on katsottu kuka viittaa kehenkin ja miten paljon, ja laskettu siitä mitkä blogit ovat sukulaisia. (Laita, samik, meiliä, jos tarvitset apua.)

    Mahdollisuus laittaa jokin tilaus salaiseksi a la bloglines.

    Salasanasuojaus Pamaukseen.

    “Tägit”, eli mahdollisuus tägätä eri blogeja vapailla avainsanoilla (“neulonta”, “huumori”, “urheilu”) Flickrin tyyliin. Sen jälkeen jokin zysteekki, jolla voi katsella mitä muut ovat tägänneet. Näin saadaan blogiryhmät syntymään automaattisesti ilman, että ihmisten pitäisi ylläpitää niitä käsin Wikissä (joka on huono ratkaisu siksi, että siinä ei ole mitään integraatiota Pamaukseen).

    Parempi RSS-tuki Pamaukseen (ei ainakaan ole aiemmin toiminut oikein päiväysten suhteen).

  9. Vaikuttaapa todella hyvältä tämä suunnitelmasi SamiK. Kiitos kun jaksat!
    Avainsanojen määrä voisi mielestäni olla max 10, siihen mahtuisi jo varsin monta teemaa. Muutamia teknisiä kysymyksiä joita varmaan olet jo miettinyt tulee mieleeni:
    Kokoaisiko systeemi kaikista käytetyistä avainsanoista listaa jonnekin?
    Yhdistyisivätkö avainsanat “neuleblogi” ja “neuleblogit” samaan kuten esmes joissain wikiratkaisuissa?

  10. Mulle tuli mieleen ihan sanma uin Jannelle: Eli tägit, joilla… No, Janne kertoikin edut jo aika tyhjentävästi. Eli kannatan. Omaan blogiin voisi poimia tageja muiden käyttämitsä tai kehittää uusia.

    Ylläpito voisi ehkä tarvitaessa yhdistää hyvin samnakaltaiset (esim erilsien kirjoitusasun vuoksi useasti yhdistyvät) tagit.

  11. Kiireen keskellä yksi pieni kommentti tähänastisista: suomenkielen taivutusmuotojen tunnistaminen ja sitä myöden eri tavoilla kirjoitettujen avainsanojen ohjelmallinen yhdistely on (ainakin tämänhetkisen arvaukseni mukaan) vaikeaa ellei mahdotonta.

    Pitää keksiä joku toinen tapa välttää se että on luokkia Neuleet, NeuleBlogi, Neuleblogit ja Neulominen.

    Koska arvostan mielenterveyttäni, käsin en ala niitä yhdistelemään.

    Avainsanojen keksiminen toisten blogeille kuulostaa Pandoran lippaalta… “Fasistiset pahat naiset”, anyone? ;-)

  12. Päivän pamaukseen olisi mukava saada “Satunnainen blogi” -linkki, joka pläjäyttäisi ruudulle jonkun vähän aikaa sitten päivitetyn blogin (tälle voisi sitten antaa toivomuksia kategorioista, jos koodaajalla intoa piisaa toteuttaa jne). Tällä voisi löytää uusia tuttavuuksia. Ainakin minun kaltaiselle laiskalle, joka ei viitsi aina lähteä systemaattisesti käymään tuosta listasta.

    Jos tulee oman blogin hallintasivu, sinne voisi ilmestyä (ellei jo ole) painike, jolla voi merkitä bloginsa päivitetyksi (ja tieto tulisi voimaan oitis), ja toisaalta mahdollisuus estää merkinnän päivitettyjen listassa tietyksi ajaksi.

  13. Olisiko avainsanoille mahdollista kehitellä jokin moderoitu lista, johon voisi lisätä omia ehdotuksia, ja ylläpitävä taho nopeasti hyväksyy tai hylkää päättämänsä sanat? Toki voi olla jonkinmoinen ylläpitohelvetti varsinkin alussa, mutta estäisi samankaltaisten sanojen ongelman.

  14. Itse vähäistä lukijakuntaa kiinnostavaa blogia kirjoittavana kiinnostaisi tietää kuka hullu minua oikein tilaa – eli siis tilaajaluettelo olis poikaa!

  15. Riippuu vähän blogiluokkien teknisestä toteutuksesta. Jos blogiluokkat toteutetaan raksi ruutuun periaattella, voitaisiin vaikkapa pinserin koirapuistossa kerätä joku lista niistä luokista, mitä halutaan. Pohjana voisi käyttää blogiwikin luokkajakoa ja siihen sitten keskustellen lisäillä/muokata listaa. Jatkossa sitten kaikki uuden narttu- ja kurttublogiluokan kehittävät ihmiset voisivat ehkä pyytää tätä päivitettäväksi blogigenreihin.

    Tosiaan sokkona nyt ehdotan kun en tiedä mikä on tekninen toteutusajatus.

  16. Asiasanat kuulostavat hyvälle mutta asiasanoista olisi erittäin oleellista saada aikaan sellainen 20-40 sanan riittävän geneerinen lista josta halutut sanat valitaan kuvaukseen rasti-ruutuun menetelmällä ja vapaakenttiä ei tähän tarkoitukseen kannata käyttää. Muutoin noista ei ota parin viikon jälkeen seppäkään selvää ja idean käytettävyys katoaa epämääräiseen täyttöön.

    Parempi vaikka turhan vähän ja turhan rajottavia vaihtoehtoja kuin vapaa kaaos sillä yhtään toimivaa vapaisiin asiasanoihin pohjaavaa systeemiä en ole elämäni aikana nähnyt :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *