Tähtitiedettä

Kuu ei ole juustoa. Mutta yksi Jupiterin kuista, Io, varmaankin on. Katso vaikka valokuvaa. Olen varmaankin linkittänyt Nasan päivän astronomiakuvaan ennenkin, mutta menkööt taas. On siellä sen verran hienoja kuvia.

Tiesit varmaan että Stonehenge ja monet muut muinaisten kansojen temppelit suunniteltiin siten, että aurinko paistoi niiden läpi juuri oikealla tavalla tiettyinä juhlapäivinä. Elokuvissa laskevan auringon säteet yleensä osoittavat aarteeseen. Mutta tiesitkös, että Manhattanin pilvenpiirtäjien reunustamat katukuilut ovat vähän kuin nykyajan Stonehenge: niistä voi nähdä auringonlaskun vain kahtena iltana vuodessa, eli 28.5. ja 12.7. Tämänkin opin APOD:in hienosta valokuvasta.

3 thoughts on “Tähtitiedettä

  1. Jnn juttu tuo miten aurinko paistaa eri aikoina ja varsinkin kaupunkeihin.
    Siit tulikin mieleeni ers rakennus, jossa juuri kvin. Se oli ulkoa tylsn nkinen hallintorakennus, mutta siin oli sistiloissa paljon lasiseini.

    Ers tyntekij kertoi, ett kaamoksen aikaan aurinko paistaa kello kahdentoista aikoihin suoraan heidn kahvihuoneeseensa ern toisen sistilan ikkunoiden lpi. Siis vain ruokatunnin ajan. Paikalla lienee paljon ruokailijoita. Sit kutsuisin todelliseksi arkkitehtoniseksi suunniteluksi tll pohjan perill!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *