Digi-tv ja ohjelmien ajastus

Tallentava digiboksi on nyt ollut meillä puolentoista kuukauden verran. Aiemmassa jutussa kirjoitinkin siitä jo ensikokemuksia. Tuon jutun kommenteissa nousi esiin keskustelu siitä, miten digi-tv:n ohjelmaoppaan minuutintarkat ohjelmatiedot aiheuttivat harmaita hiuksia ohjelmien myöhästyessä.

Lähetin asiasta aikanaan palautetta Digi-tv Infoon ja sain jonkin ajan kuluttua vastauksenkin. Ohjelmaoppaasta ja digi-tv-ajastuksesta kehkeytyi mielenkiintoinen keskustelu.

Alkuperäisenä ongelmanahan olivat siis digi-tv:n sähköisessä ohjelmaoppaassa olevat “liian tarkat” ohjelmatiedot. Yleisradio merkitsee ohjelmien alku- ja loppuajat sekunnin tarkkuudella, tyyliin: “Kova Laki: 22.03-22.48”. Myös kuulutuksille ja puffeille varattu aika merkitään, joten ohjelmien välissä on muutaman minuutin mittaisia tyhjiä kohtia. Kun tallentavalla digisovittimella ajastetaan tällainen ohjelma, tallennuksen aloitus- ja lopetusajat poimitaan sellaisenaan ohjelmaoppaasta. Valitettavasti vielä nykyaikanakin ohjelmat ovat silloin tällöin myöhässä ja tallennus saattaa loppua kesken ohjelmaa. Meilläkin jäi Kovan Lain loppuhuipennus kerran näkemättä.

Ratkaisu on toki helppo: digiboksin valikoissa voi muokata ajastustietoja ja lisätä tallennuksen loppuun sopivaksi katsomansa määrä lisäaikaa. Tuo vain tuntuu askeleelta pitkälle taaksepäin, jopa aikaan ennen fiksuja videonauhureita. Palautteessani kysyin, olisiko ohjelmaoppaan tietojen tarpeellista olla ihan niin tarkkoja (mutta epäilin jo silloin että tuskin näitä aletaan muuttelemaan tyhmähköjen digiboksien vuoksi).

Sain vastauksia parikin kappeletta joissa vahvistettiin epäilyni: Yleisradion järjestelmät todellakin tallentavat ohjelmien aloitus- ja lopetusajat tarkasti ja ne kopioidaan sieltä sellaisenaan ohjelmaoppaaseen.

Sain kuitenkin myös erittäin arvokasta lisäinfoa: olin aiemmin muistellut kuulleeni jostain, että digi-tv ei sisältäisi videonauhurien PDC:tä vastaavaa toimintoa. Olin väärässä. Digi-tv-järjestelmässä on määritelty ihan vastaava toiminnallisuus, nimeltään SI-triggaus, joka kertoo vastaanottimelle milloin ohjelma ohjelma alkaa ja milloin se loppuu.

Yleisradio lähettää kaikkien ohjelmiensa yhteydessä näitä triggaustietoja, jolloin edistyneet laitteet pystyvät tallentamaan ohjelmat sekunnilleen oikeista kohdista. Valitettavasti samantien kävi ilmi että Humaximme ei ole tällainen laite.

Vertailimme tietojamme sovittimista ja kuulin että Finluxin (ei-tallentava) CDTV-410T osaa tulkita triggaustiedot ja vaihtaa ruudulla näkyviä ohjelmatietojaan sekunnilleen oikein ohjelmien alkamisen ja loppumisen mukaan. Humaxin muutkin mallit taas sen sijaan vaikuttavat olevan autuaan tietämättömiä tällaisen tiedon olemassaolosta. Huhut kertovat, että Finluxin nykyisten mallien käyttöjärjestelmät tulevat uudelta alihankkijalta ja niissä ei enää myöskään otettaisi näitä tietoja huomioon.

Jos joku lukija omistaa muunmerkkisiä tallentavia sovittimia (esim. Nokia), olisi hauska kuulla ottavatko ne triggaustietoja huomioon.

Muiden TV-yhtiöiden politiikka triggaustietojen lähettämisessä ei taida olla ihan näin tarkkaa – ainakin ohjelmaoppaassa kaupallisten kanavien ohjelmatietoihin lasketaan kuuluvaksi mukaan niin mainokset kuin kuulutuksetkin. Ohjelmat siis seuraavat toinen toistaan ilman sen kummempia välejä.

Nythän katseet kääntyvät sitten tietysti Humaxin suuntaan. Aiemmin jo arvelin että heiltä olisi tulossa pian käyttöjärjestelmäpäivitys – nyt täytyy vain toivoa että tähän sisältyy myös tuki SI-triggausten huomioimiselle tallennusajastuksissa. Kaikki Humaxin omistajat varmaankin lähettävät asiasta kohteliaita muistutuksia laitevalmistajan palautesivuilta, eikös vain :-)

Palautteesta ja infosta vielä näin julkisestikin suuret kiitokset Martti Korhoselle ja muille Ylen päässä asioita käsitelleelle.

7 thoughts on “Digi-tv ja ohjelmien ajastus

 1. Eihän MTV3 ja Nelonen tue PDC:täkään kunnolla, saati että osaisivat lähettää digilähetyksessään tekstit tekstinä eikä kuvaan poltettuna. Meidän ilmeisesti X-Satin valmistama Digibox bugaa oikein urakalla. Kaukosäätimen nappia painaessaan ei voi koskaan tietää mitä tapahtuu ja viimeksi esim. eilen jäi volumesäätimen kuva näyttöön pitkäksi aikaa. Eipä ole oma boksi, joten sinänsä ei haittaa (vuokraboksi).

 2. On se vaan kumma että vaikka digiTV on se uusi ja hieno juttu joka mullistaa TV:n, se kärsii silti tuollaisista mokista. Luulisi tuollaisten ominaisuuksien olla ehdottomasti vakiotavaraa kaikissa bokseissa…

 3. Kiitos teille, jotka testaatte nämä laitteet kuntoon, ennenkuin meikäläinen siirtyy digiaikaan!

 4. Niin luulisi mutta käytäntö on jotain ihan muuta. Digi-tv on sinänsä hieno juttu, nyt vielä kun laitteet tulisivat perässä.

 5. Toimiessaan digitaalisuus parantaa katselunautintoa, mutta todellisuus voi olla myös toinen. Saammeko television, jonka virus kaataa, saammeko television joka kaatuu kuin tietokoneohjelma, saammeko lukuisien eri standardien kirjon, joista mikään ei välttämättä toimi keskenään.

  Ja lopulta sitten se pääasia eli televisio-ohjelmien laatu, jääkö sisältö digihuuman jalkoihin ?

 6. > Saammeko television, jonka virus kaataa, saammeko television joka kaatuu kuin tietokoneohjelma, saammeko lukuisien eri standardien kirjon, joista mikään ei välttämättä toimi keskenään.

  Huvittavintahan on huomata, että puhelimemme ovat nykyään tämänkaltaisia, tietoturva-aukkoineen kaikkineen. Milloinkahan saan viruksen tekstiviestinä… tekstiviestispammi onkin jo tuttua.

  >Ja lopulta sitten se pääasia eli televisio-ohjelmien laatu, jääkö sisältö digihuuman jalkoihin ?

  Tuo on jo tapahtunut.

 7. > Saammeko television, jonka virus kaataa, saammeko television joka kaatuu kuin tietokoneohjelma, saammeko lukuisien eri standardien kirjon, joista mikään ei välttämättä toimi keskenään.

  Digitv:ssä ohjelmavirrassa lähetetyt ohjelmat on “allekirjotettuja” ja tarkastettuja, ja lähetyspäästä pitäisi syöttää viruksia.

  MHP-boxeissa on tulevaisuudessa mahdollisuus latailla ohjelmia paluukanavasta, mutta digi-tv:n java-hiekkalaatikko on kohtalaisen hyvä este viruksille.

  On nähtävissä että euroopassa digi-tv standardeista DVB ja MHP tulevat olemaan ne joita käytetäään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *