Digi-tv ja ohjelmien ajastus

Tallentava digiboksi on nyt ollut meillä puolentoista kuukauden verran. Aiemmassa jutussa kirjoitinkin siitä jo ensikokemuksia. Tuon jutun kommenteissa nousi esiin keskustelu siitä, miten digi-tv:n ohjelmaoppaan minuutintarkat ohjelmatiedot aiheuttivat harmaita hiuksia ohjelmien myöhästyessä.

Lähetin asiasta aikanaan palautetta Digi-tv Infoon ja sain jonkin ajan kuluttua vastauksenkin. Ohjelmaoppaasta ja digi-tv-ajastuksesta kehkeytyi mielenkiintoinen keskustelu.

Alkuperäisenä ongelmanahan olivat siis digi-tv:n sähköisessä ohjelmaoppaassa olevat “liian tarkat” ohjelmatiedot. Yleisradio merkitsee ohjelmien alku- ja loppuajat sekunnin tarkkuudella, tyyliin: “Kova Laki: 22.03-22.48”. Myös kuulutuksille ja puffeille varattu aika merkitään, joten ohjelmien välissä on muutaman minuutin mittaisia tyhjiä kohtia. Kun tallentavalla digisovittimella ajastetaan tällainen ohjelma, tallennuksen aloitus- ja lopetusajat poimitaan sellaisenaan ohjelmaoppaasta. Valitettavasti vielä nykyaikanakin ohjelmat ovat silloin tällöin myöhässä ja tallennus saattaa loppua kesken ohjelmaa. Meilläkin jäi Kovan Lain loppuhuipennus kerran näkemättä.

Ratkaisu on toki helppo: digiboksin valikoissa voi muokata ajastustietoja ja lisätä tallennuksen loppuun sopivaksi katsomansa määrä lisäaikaa. Tuo vain tuntuu askeleelta pitkälle taaksepäin, jopa aikaan ennen fiksuja videonauhureita. Palautteessani kysyin, olisiko ohjelmaoppaan tietojen tarpeellista olla ihan niin tarkkoja (mutta epäilin jo silloin että tuskin näitä aletaan muuttelemaan tyhmähköjen digiboksien vuoksi).

Sain vastauksia parikin kappeletta joissa vahvistettiin epäilyni: Yleisradion järjestelmät todellakin tallentavat ohjelmien aloitus- ja lopetusajat tarkasti ja ne kopioidaan sieltä sellaisenaan ohjelmaoppaaseen.

Sain kuitenkin myös erittäin arvokasta lisäinfoa: olin aiemmin muistellut kuulleeni jostain, että digi-tv ei sisältäisi videonauhurien PDC:tä vastaavaa toimintoa. Olin väärässä. Digi-tv-järjestelmässä on määritelty ihan vastaava toiminnallisuus, nimeltään SI-triggaus, joka kertoo vastaanottimelle milloin ohjelma ohjelma alkaa ja milloin se loppuu.

Yleisradio lähettää kaikkien ohjelmiensa yhteydessä näitä triggaustietoja, jolloin edistyneet laitteet pystyvät tallentamaan ohjelmat sekunnilleen oikeista kohdista. Valitettavasti samantien kävi ilmi että Humaximme ei ole tällainen laite.

Vertailimme tietojamme sovittimista ja kuulin että Finluxin (ei-tallentava) CDTV-410T osaa tulkita triggaustiedot ja vaihtaa ruudulla näkyviä ohjelmatietojaan sekunnilleen oikein ohjelmien alkamisen ja loppumisen mukaan. Humaxin muutkin mallit taas sen sijaan vaikuttavat olevan autuaan tietämättömiä tällaisen tiedon olemassaolosta. Huhut kertovat, että Finluxin nykyisten mallien käyttöjärjestelmät tulevat uudelta alihankkijalta ja niissä ei enää myöskään otettaisi näitä tietoja huomioon.

Jos joku lukija omistaa muunmerkkisiä tallentavia sovittimia (esim. Nokia), olisi hauska kuulla ottavatko ne triggaustietoja huomioon.

Muiden TV-yhtiöiden politiikka triggaustietojen lähettämisessä ei taida olla ihan näin tarkkaa – ainakin ohjelmaoppaassa kaupallisten kanavien ohjelmatietoihin lasketaan kuuluvaksi mukaan niin mainokset kuin kuulutuksetkin. Ohjelmat siis seuraavat toinen toistaan ilman sen kummempia välejä.

Nythän katseet kääntyvät sitten tietysti Humaxin suuntaan. Aiemmin jo arvelin että heiltä olisi tulossa pian käyttöjärjestelmäpäivitys – nyt täytyy vain toivoa että tähän sisältyy myös tuki SI-triggausten huomioimiselle tallennusajastuksissa. Kaikki Humaxin omistajat varmaankin lähettävät asiasta kohteliaita muistutuksia laitevalmistajan palautesivuilta, eikös vain :-)

Palautteesta ja infosta vielä näin julkisestikin suuret kiitokset Martti Korhoselle ja muille Ylen päässä asioita käsitelleelle.

7 thoughts on “Digi-tv ja ohjelmien ajastus

 1. Eihn MTV3 ja Nelonen tue PDC:tkn kunnolla, saati ett osaisivat lhett digilhetyksessn tekstit tekstin eik kuvaan poltettuna. Meidn ilmeisesti X-Satin valmistama Digibox bugaa oikein urakalla. Kaukostimen nappia painaessaan ei voi koskaan tiet mit tapahtuu ja viimeksi esim. eilen ji volumestimen kuva nyttn pitkksi aikaa. Eip ole oma boksi, joten sinns ei haittaa (vuokraboksi).

 2. On se vaan kumma ett vaikka digiTV on se uusi ja hieno juttu joka mullistaa TV:n, se krsii silti tuollaisista mokista. Luulisi tuollaisten ominaisuuksien olla ehdottomasti vakiotavaraa kaikissa bokseissa…

 3. Kiitos teille, jotka testaatte nm laitteet kuntoon, ennenkuin meiklinen siirtyy digiaikaan!

 4. Niin luulisi mutta kytnt on jotain ihan muuta. Digi-tv on sinns hieno juttu, nyt viel kun laitteet tulisivat perss.

 5. Toimiessaan digitaalisuus parantaa katselunautintoa, mutta todellisuus voi olla mys toinen. Saammeko television, jonka virus kaataa, saammeko television joka kaatuu kuin tietokoneohjelma, saammeko lukuisien eri standardien kirjon, joista mikn ei vlttmtt toimi keskenn.

  Ja lopulta sitten se pasia eli televisio-ohjelmien laatu, jk sislt digihuuman jalkoihin ?

 6. > Saammeko television, jonka virus kaataa, saammeko television joka kaatuu kuin tietokoneohjelma, saammeko lukuisien eri standardien kirjon, joista mikn ei vlttmtt toimi keskenn.

  Huvittavintahan on huomata, ett puhelimemme ovat nykyn tmnkaltaisia, tietoturva-aukkoineen kaikkineen. Milloinkahan saan viruksen tekstiviestin… tekstiviestispammi onkin jo tuttua.

  >Ja lopulta sitten se pasia eli televisio-ohjelmien laatu, jk sislt digihuuman jalkoihin ?

  Tuo on jo tapahtunut.

 7. > Saammeko television, jonka virus kaataa, saammeko television joka kaatuu kuin tietokoneohjelma, saammeko lukuisien eri standardien kirjon, joista mikn ei vlttmtt toimi keskenn.

  Digitv:ss ohjelmavirrassa lhetetyt ohjelmat on “allekirjotettuja” ja tarkastettuja, ja lhetyspst pitisi sytt viruksia.

  MHP-boxeissa on tulevaisuudessa mahdollisuus latailla ohjelmia paluukanavasta, mutta digi-tv:n java-hiekkalaatikko on kohtalaisen hyv este viruksille.

  On nhtviss ett euroopassa digi-tv standardeista DVB ja MHP tulevat olemaan ne joita kytetn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *