Yhteisöllistä uudistamista

Maalainen käsittelee top-listaan tehtyä muutosta ja blogilistaa yleensäkin. Väärinkäsitysten välttämiseksi haluan korostaa, että listan toimintaan liittyvä keskustelu ja palaute on erittäin tervetullutta – joko näiden Pinserissä ilmestyvien blogilistaa käsittelevien juttujen yhteydessä, Koirapuistossa tai Wikissä. En pelkää pullon hengen vapautumista (se on tapahtunut jo ajat sitten), mutta sen verran diktaattori olen että en voi taata ehtiväni toteuttaa kaikki muutosehdotuksia heti niiden tullessa esiin. Joka ikisestä ehdotuksesta otetaan kuitenkin vaari ja paljon on jatkuvasti työn alla. Blogistanin pääasiallinen sisältö on aina itse blogeissa ja blogilistan tehtävänä on tarjota mahdollisimman toimiva työkalu tämän suuren informaatiomäärän seuraamiseen ja kiinnostavan luettavan löytämiseen. Jokapäiväinen joustava ja yllätyksetön toiminta on aina ensisijaisella prioriteetilla.

Maalaisen keskustelunavaus oli top-listan sijoituksien laskukaava. Nykyinen on hioutunut kasaan kokeilujen ja keskusteluiden perusteella ja on alkanut hiljalleen asettua paikoilleen jo siksikin että monet voisivat kokea peräti epäreiluna radikaalit muutokset laskukaavaan. Mikä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö laskukaavaa voisi muuttaa tai hioa.

Blogin sijoitus listalla lasketaan tällä hetkellä sen aktiivisten lukijoiden mukaan. Aktiiviseksi lukijaksi katsotaan sellainen, joka on käyttänyt pamausta edellisen seitsemän päivän aikana. Ahkerilla lukijoilla on suurin vaikutus listasijoitukseen, eli mitä vähemmän aikaa sitten lukija on käynyt lukemassa blogeja, sitä enemmän pisteitä hän antaa omille valinnoilleen. Jos pamausta ei käytä viikkoon, lukijan pisteet eivät vaikuta enää listasijoituksiin. Takaisin tuleminen kuitenkin muuttaa tilanteen välittömästi.

Blogeja palkitaan kirjoittamisesta samalla tavalla progressiivisesti kuin lukijoita lukemisesta. Mitä kauemmin blogin päivityksestä on aikaa, sitä vähemmän pisteitä se saa. Jos päivityksestä on yli kolme kuukautta, pistemäärä on vain 10% suurimmasta mahdollisesta ja blogi katoaa pian top-listalta. Blogiin kirjoittaminen nostaa pistemäärän välittömästi takaisin suurimpaan mahdolliseen ja palauttaa blogin takaisin listalle.

Top-listalla on nykyisin näkyvissä myös kokonaislukijamäärä. Tässä määrässä on kuitenkin mukana lukemisesta taukoa pitävien pamaus-käyttäjien lisäksi vain kerran käytettyjä testitunnuksia, hylättyjä tunnuksia joiden omistaja saattaa lukea nykyisin eri tunnuksella tai manipulointimielessä tehtyjä tunnuksia. Vanhoja tunnuksia ei kuitenkaan poisteta, sillä en voi koskaan olla varma siitä etteikö tunnuksen omistaja haluaisi sitä vielä joskus käyttää. Vanhoilla blogeilla tällaisia tunnuksia on ajan myötä ehtinyt kertyä enemmän kuin uusilla. Pitäisikö näiden sitten vaikuttaa listasijoitukseen? Se toisi ainakin välitöntä etua vanhoille blogeille ja laskisi hieman lukijoiden aktiivisuuden vaikutusta listasijoitukseen.

Top-lista sinnshn on yksi niist ryhkkimmist pullosta psseist hengist. Se hertt tunteita ja arvostelua mutta on kuitenkin luetuin blogilistan osa ja on selkesti toiminut mys yhteisllisyytt lisvn voimana (mutta varmaankin mys rikkovana). Moni siit tullut palaute on saanut vakavasti pohdiskelemaan, pitisik sivu poistaa netist suurena virheen, mutta luulen ett top-listan poistaminen olisi viel suurempi virhe. Ernlainen viha-rakkaus-suhde siis… Olen kipen tietoinen siit, ett listan jlkipss olevat saattavat kokea sijoituksensa jopa nyryyttvn kannustavuuden sijaan. Sen vuoksi haluaisin kuulisin erittin mielellni ehdotuksia siit miten top-lista voisi toteuttaa parhaiten sit mihin se on alunperin tehty: toimimaan uuden mielenkiintoisen luettavan lytmistykaluna.

Mielipiteit?

20 thoughts on “Yhteisöllistä uudistamista

 1. Itse en ainakaan ne nykyist top-listaa luettavan lytmistykaluna. Vaikka itse olen pomppinut edestakaisin ensimmisen ja toisen sivun vlill, en tuota kautta katsele uusia blogeja ennen kuin ne ilmestyvt sille ensimmiselle sivulle. Kyll se PP on edelleen ainoa kivuttomampi tapa bongata uutuuksia.

 2. Top-lista on vhn turhan ylikorostuneessa asemassa. Blogilista kai se pasia on? Top-listan valinnaisuus korjaa tilannetta hyvin, koska voi olla, ett joku mahottoman suosittu ei nykn listalla. Ja onhan monenmonta suomalaista blogia, jotka eivt ole Pinseri-listassa laisinkaan.

  Olisko tss taas semmonen “Pinseri on julkinen tila, Pinseri pit demokratisoida” -tyyppinen juttu menollaan (vrt. koirankakkakeskustelu)?

 3. Eikhn kyse ole siit samasta vanhasta ilmist, ett arvostelu on huomattavasti helpompaa kuin jonkin uuden luominen. En ole nhnyt esimerkiksi Pinseri jatkuvasti nlvivn “Maalaisen” tehneen itse mitn erityist yhteisllisyyden tai demokraattisuuden edistmiseksi. Luulenkin, ett “keskustelun” herttely on hnen henkilkohtaista kaunaansa huonon toplista-sijoituksen tiimoilta. Syyt huonoon sijoitukseen blogilistalla “Maalaisen” kannattaisi enemmin etsi omista puutteellisista kirjoittajantaidoista, urautuneista aihevalinnoista ja tyylin latteudesta kuin toplistasta sinns.

 4. Kenenkn ei ole pakko lukea top-listaa jos siit tulee paha mieli. Toistan: kenenkn ei ole pakko lukea top-listaa jos siit tulee paha mieli.

  Maalaisen “demokraattisuus” vaikuttaa tuulahdukselta aikakaudelta, jota ainakaan min en toivo takaisin. Yksinkertaisesti se nytt tarkoittavan sit, ett toisten pit pst mrmn mit toiset tekee, jos silt tuntuu.

 5. Itse Top-lista on laskentatapoineen ihan OK. Sen sijaan pidn hieman rsyttvn ja harhaanjohtavana Samin tapaa liitt yhteen ksitteet “Top-lista” ja “luetuimmat blogit”.

  Top-listan sivullakin kysytn heti kttelyss “Mitk ovat blogilistan luetuimmat blogit?” Eihn Top-lista tuolaiseen kysymykseen vastaa, koska se kertoo Pivn pamauksen tilatuimmat blogit. Blogeillahan on paljon lukijoita, jotka eivt kyt pamausta lainkaan.

  Kaupallisessa toiminnassa tuollainen olisi harhaanjohtavaa mainontaa. Ei-kaupallisessa harrastustoiminnassa se on vain typer ja rsyttv. Vhn niin kuin joku kysyisi kotisvuillaan “Kuka on Suomen vahvin mies?” ja imoittaisi vastaukseksi, ett sivujen pitj jaksaa kantaa kilon voipaketin taksista keittin.

  Ymmrrn kyll, ett “Suomen luetuimmat blogit” kuulostaa paremmalta kuin “ahkerimmin pvitetyt ja Pivn pamauksen kautta tilatuimmat blogit” mutta kyse on kuitenkin kahdesta eri asiasta.

  Toisaalta “Suomen Blogilista” on sekin aika mahtipontisesti nimetty, koska ensiksikin listalla suinkaan ei ole kaikkia suomalaisia blogeja, ja toiseksi lista ei kuulu Suomelle (siis valtiolle) milln tavalla, eli sill ei ole minknlaista virallista statusta.

  “Suomalainen blogilista” olisi semanttisesti tarkempi ilmaisu. Minunkin wc:stni lytyy “suomalainen vessanpntt”, ei “Suomen vessanpntt”.

 6. Hyvi pointteja. Olen miettinyt, mik voisi olla sopivan ytimeks lausahdus korvaamaan luetuimpia blogeja.

  Mik instanssi valtiossamme jakaa lupia kytt termi “Suomen se ja se”? Googlella lytyy esimerkiksi Suomen Matkatoimisto, Suomen Messut tai Suomen Kuvalehti.

  Top-listahan ei edes yrit vitt listaavansa Suomen luetuimpia blogeja…

 7. Sopivan ytimeks lausahdus voisi olla esimerkiksi: “Harrastusluontoisesti yhden suomalaisen blogin toisen kirjoittajan yllpitm linkkilista niist suomalaisista tai suomalaisuuteen jotenkin liittyvist tahi muuten asianmukaisista blogeista, jotka ovat itse ilmoittautuneet tahi muiden ilmoittamina kyseiselle blogilistalle listyt ja niilt valitut erilliseen Pivn Pamauksessa (tst lhtien Tilaaja) mainitun palvelun (tst lhtien Toimitettava tuote) mukana toimitettavaan tuotteeseen, josta laskettujen lukijoiden, jotka eivt edusta kaikkia suomalaisia, Tilaajaan rastittamista vaihtoehdoista laskettujen tilaajien mukaisesti jrjestetyt listat ovat yksi Toimitettavan tuotteen ominaisuus.”

  Ytimekkn lauseen lisksi voisi ehk tarpeen olla list mys jokin selittv Disclaimer, kuten: “Tm blogilista ei ole demokraattisesti valitun elimen tahi julkisen tilan hoitoon liittyvn komitean tahi lautakunnan valvonnassa eik siten edusta Suomen valtion, sen puolueiden, kansalaisjrjestjen, harrastuspiiren tai ruohonjuuritason toimijoiden tahi Suomen kansalaisten virallista kantaa blogien paremmuudesta tai ota kantaa niiden blogien luetummuiteen, jotka bloglistalla esiintyvt tahi eivt esiinny.”

 8. Itse kapteeni kirjoittaa asiallisesti & monipuolisesti ja pyyt mielipiteit, juuri sit mihin pyrin. Luutnantit ovat kapteenin mielistelijit.

  Eik laskukaavan hienoinen muuttaminen kannustaisi aktiivisuuteen sek listan alkupss, ett loppupss ja nimenomaan siten, ett vaikeneminen pudottaisi nopeammin.

  Eiks debatin herttmisen yritys ole pelkstn hyv asia?

 9. Maalainen harjoittaa taas tker hnnystely, jossa joku ylennetn ylitse muiden (mik epilemtt vaivaannuttaa kulloinkin kyseess olevaa henkil yli kaiken). Samalla tulee sivulauseessa piikitelty muita keskustelijoita mielistelijiksi. Mit debattia tuollainen nlviminen on?

 10. Itse olen nill listoilla satunnainen vierailija. Mutta tuo maalaisen ehdotus nopeammasta tippumisesta hitaamman pivitystahdin johdosta on kyll hyv. Nyt korkealla listalla ovat usein blogit, jotka ovat jo saavuttaneet yleisns. Mielestni top-listan krkipss tulisi olla luetuimmat blogit juuri tll hetkell.

  Voisi mietti, onko viimeisin pivitys olennainen kriteeri lainkaan. Voisiko sen korvata jollain mittarilla, joka laskee kuinka monesti sivua on pivitetty tietyn ajan sisll (esim. viimeisin kuukausi)? Toinen vaihtoehto olisi laskea, kuinka pitklle aikavlille viimeiset 10 pivityst jakautuvat. Nin yksi pivitys ei sinlln riittisi nostamaan listasijoitusta, jos se on laskenut parin viikon hiljaiselon takia. Miten tuo teknisesti onnistuisi, siit en tiedkn.

 11. Tuota pivitystahdin mukaan nousemista on monta kertaa kritisoitu siit, ett silloin listan huipulla pysyisi tikuttamalla jatkuvasti uutta juttua, laadulla ei vli. Vaikka kirjoitukset olisivat kuinka hyvi, harvemmin pivittyvt putoavat.

  Ainakaan min en keksi miten top-lista voisi olla nykyist parempi. Ehk jakamalla se kahteen osaan, miss toisessa sitten olisivat vaikka juuri tnn tai tll viikolla luetuimmat ja toisella sitten pivitystahti jtettisiin kokonaan laskuista pois.

  Pit mys muistaa, ett joka kerta kun hommaa sdetn monimutkaisemmaksi, kuormitetaan mys lukijan aivoa. Pienen parannuksen hinta voi olla vhemmn listan lytneit tai kyttji, jos parannus vaikeuttaa homman yhdell silmyksell hahmottamista.

 12. Ers hyv uudistus Top-listan paikkansapitvyyteen olisi mielestni blogiin Pinserin kautta tulleen lukijamrn huomioiminen. Esim. viimeisen viikon aikana tulleet lukijat.

  Silloin huomioiduksi tulisivat samalla 1) blogin lukijamrt ja 2) pivitystiheys vlillist kautta.

  Nythn tilanne on se, ett blogin lukijamrill ja pivitystiheydell ei ole juurikaan yhteytt sijoitukseen Top-listalla. Nykyisess systeemiss on itseasiassa tavallaan jrkevmp tilata harvoin pivittyvi blogeja, koska niiden pivittymisest saatava tieto on tarpeellisempaa. Pivittin ilmestyvi blogeja voi lukea muutenkin ilman turhista kynneist tulevaa haittaa.

 13. Olen eri mielt tuo pivitystiheyden korostamisesta sill perusteella, ett mr ei korvaa laatua.

  Itse seuraan huomattavasti suurempaa mr blokeja kuin mit on pamauksessani. minulle jonkun blogin tilaaminen on ikn kuin puoltoni sen olemassaololle. En siksi voisi koskaan tilata blokia jonka ideologia tms. on omaani vastaan. Sen verran kai se listasijoitus sitten merkitsee, ett minua suorastaan rsytt nhd kaiken maailman hapatuksia listan krjess.

  Tuo lhell olevien blogien lista (suku) on varsin yhteisllisyytt korostava palvelu (siis se listaa “pienyhteisj” blogistanian sisll). olisikohan mahdollista hydynt sit jotenkin enemmn?

 14. Leena: “minulle jonkun blogin tilaaminen on ikn kuin puoltoni sen olemassaololle. En siksi voisi koskaan tilata blokia jonka ideologia tms. on omaani vastaan.”

  Olen kyll ollut havaitsevinani muillakin lukijoilla samanlaisia oireita. Luetaan toisinaan, mutta ei tilata. Min taas tilaan suurinpiirtein niit blogeja, joita luen.

  En pid ajatuksesta, ett top-lista perustuisi pelkstn suosituimmuusperiaatteeseen, jossa pitisi varoa jokaista poikkipuolista sanaa, etteivt suuttuneet lukijat lopettaisi tilaamista. Mielestni blogi on sit parempi ja ansaitsee paremman sijoituksen listalla, mit enemmn sit luetaan.

  “Olen eri mielt tuo pivitystiheyden korostamisesta sill perusteella, ett mr ei korvaa laatua.”

  Kyll se taas minun mielestni korvaa osittain. Blogin laatu on muutenkin hyvin epmrinen ja epvertailukelpoinen ksite. Ja jos blogia luetaan paljon, niin eik se ole silt osin aika laadukas? Vai onko kansan maku taas niin surkea, ett he eivt ymmrr hyvn plle?

  “Sen verran kai se listasijoitus sitten merkitsee, ett minua suorastaan rsytt nhd kaiken maailman hapatuksia listan krjess.”

  Tuo on oikeastaan se syy, miksi en ole innostunut kauheasti puoltoniperiaatteesta. Musiikisssakin top-lista nytt ne levyt, joita kuunnellaan eniten.

 15. Tytynee muistuttaa, ett pinserin eri listat palvelevat hyvin erilaisia kytttarkoituksia ja -motivaatiota. Siksi esim. top-listan mrittminen yhdell adjektiivilla (luetuin, suosituin, pivitetyin..) ei vlttmtt ole jrkev.

  tss vaan mun henk.koht. motiiveja, voit skipata yli:
  -Pamauksessa minulla on joista oikeasti pidn ja joita haluan seurata reaaliajassa.
  – Toisinaan kyn lpi koko top 200 tai tuoreimmat pivitykset, teen tt koska ole netti- ja verkkoyhteistutkija, ja haluan saada laajempaa kokonaiskuvaa suomen bloggaajista. ja joskus surffaan ne lpi ihan vaan ajan kuluksi. tst kartoituspuuhasta vaan usein muodostuu, ei mikn pivn pamaus, vaan “pivn pilaus” koska osa sisillista on mit on. en m voi enk ehdi pit paria sataa blogia listallani.

  henri, jos blogia luetaan se ei todista, ett se on laadukas. se todistaa sen, ett sit luetaan paljon.

 16. Eiks top-listojen tarkoitus ole aina mitata suositummuisuutta, ei “hyvyytt”, jota onkin mahdoton numeroilla mitata? Top-lista ei kai missn vaiheessa ole vittnytkn olevansa muuta kuin Pivn pamauksien kytn perusteella suosittuutta mittaava tsydeemi. Sen ulkopuolelle menevt tulkinnat ovat tulkitsijoiden omassa pss. Ja kuten pop-top-listoilla, parhaat bndit eivt pse krkeen, mutta sellaista elm on.

  Minulla ei ole oikeastaan mitn ideoita listan kehittmiseksi. Yksi ajatus, mik vain on plkhtnyt phn, on ett melankolia.net/linkkitrendit -sivustolla on hauska palvelu, josta nkee, miten paljon eri blogeihin on linkitetty muista blogeista. Sekin on aika nppr suosituimmuusmittari. Jos tmn listan pistetietoja voisi jollain keinolla yhdist top-listan pistetietoihin, siithn voisi synty vhn useammalla kriteerill laskettu suosituimmuusindeksi. Ja tietysti sekin idea on periaatteessa jrkev, ett blogeissa olisi joku laskuri, jonka Pinserin lista ky tsekkaamassa, mutta taitaa olla vhn liikaa pyydetty, ett jokainen stisi sellaisen sivuilleen. Mutta tuo linkkitrendi-tietojen hydyntminen ei edellyttisi keneltkn sinns mitn.

  Ja sitten tuollaisen terveen jrjen nimiss voi aina muistuttaa, vaikka se latteaa onkin, ett jos top-lista ei miellyt, sithn ei ole pakko katsoa.

 17. Ehkp pivityksest voisi saada vhn enemmn pisteit? Ei kuitenkaan niin paljoa, ett ihmiset alkaisivat pivittmn tytt moskaa. Tll hetkell kun pivittminen ei vlttmtt liikuta blogia ptkn vertaa listalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *