Yhteisöllistä uudistamista

Maalainen käsittelee top-listaan tehtyä muutosta ja blogilistaa yleensäkin. Väärinkäsitysten välttämiseksi haluan korostaa, että listan toimintaan liittyvä keskustelu ja palaute on erittäin tervetullutta – joko näiden Pinserissä ilmestyvien blogilistaa käsittelevien juttujen yhteydessä, Koirapuistossa tai Wikissä. En pelkää pullon hengen vapautumista (se on tapahtunut jo ajat sitten), mutta sen verran diktaattori olen että en voi taata ehtiväni toteuttaa kaikki muutosehdotuksia heti niiden tullessa esiin. Joka ikisestä ehdotuksesta otetaan kuitenkin vaari ja paljon on jatkuvasti työn alla. Blogistanin pääasiallinen sisältö on aina itse blogeissa ja blogilistan tehtävänä on tarjota mahdollisimman toimiva työkalu tämän suuren informaatiomäärän seuraamiseen ja kiinnostavan luettavan löytämiseen. Jokapäiväinen joustava ja yllätyksetön toiminta on aina ensisijaisella prioriteetilla.

Maalaisen keskustelunavaus oli top-listan sijoituksien laskukaava. Nykyinen on hioutunut kasaan kokeilujen ja keskusteluiden perusteella ja on alkanut hiljalleen asettua paikoilleen jo siksikin että monet voisivat kokea peräti epäreiluna radikaalit muutokset laskukaavaan. Mikä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö laskukaavaa voisi muuttaa tai hioa.

Blogin sijoitus listalla lasketaan tällä hetkellä sen aktiivisten lukijoiden mukaan. Aktiiviseksi lukijaksi katsotaan sellainen, joka on käyttänyt pamausta edellisen seitsemän päivän aikana. Ahkerilla lukijoilla on suurin vaikutus listasijoitukseen, eli mitä vähemmän aikaa sitten lukija on käynyt lukemassa blogeja, sitä enemmän pisteitä hän antaa omille valinnoilleen. Jos pamausta ei käytä viikkoon, lukijan pisteet eivät vaikuta enää listasijoituksiin. Takaisin tuleminen kuitenkin muuttaa tilanteen välittömästi.

Blogeja palkitaan kirjoittamisesta samalla tavalla progressiivisesti kuin lukijoita lukemisesta. Mitä kauemmin blogin päivityksestä on aikaa, sitä vähemmän pisteitä se saa. Jos päivityksestä on yli kolme kuukautta, pistemäärä on vain 10% suurimmasta mahdollisesta ja blogi katoaa pian top-listalta. Blogiin kirjoittaminen nostaa pistemäärän välittömästi takaisin suurimpaan mahdolliseen ja palauttaa blogin takaisin listalle.

Top-listalla on nykyisin näkyvissä myös kokonaislukijamäärä. Tässä määrässä on kuitenkin mukana lukemisesta taukoa pitävien pamaus-käyttäjien lisäksi vain kerran käytettyjä testitunnuksia, hylättyjä tunnuksia joiden omistaja saattaa lukea nykyisin eri tunnuksella tai manipulointimielessä tehtyjä tunnuksia. Vanhoja tunnuksia ei kuitenkaan poisteta, sillä en voi koskaan olla varma siitä etteikö tunnuksen omistaja haluaisi sitä vielä joskus käyttää. Vanhoilla blogeilla tällaisia tunnuksia on ajan myötä ehtinyt kertyä enemmän kuin uusilla. Pitäisikö näiden sitten vaikuttaa listasijoitukseen? Se toisi ainakin välitöntä etua vanhoille blogeille ja laskisi hieman lukijoiden aktiivisuuden vaikutusta listasijoitukseen.

Top-lista sinänsähän on yksi niistä räyhäkkäimmistä pullosta päässeistä hengistä. Se herättää tunteita ja arvostelua mutta on kuitenkin luetuin blogilistan osa ja on selkeästi toiminut myös yhteisöllisyyttä lisäävänä voimana (mutta varmaankin myös rikkovana). Moni siitä tullut palaute on saanut vakavasti pohdiskelemaan, pitäisikö sivu poistaa netistä suurena virheenä, mutta luulen että top-listan poistaminen olisi vielä suurempi virhe. Eräänlainen viha-rakkaus-suhde siis… Olen kipeän tietoinen siitä, että listan jälkipäässä olevat saattavat kokea sijoituksensa jopa nöyryyttävänä kannustavuuden sijaan. Sen vuoksi haluaisin kuulisin erittäin mielelläni ehdotuksia siitä miten top-lista voisi toteuttaa parhaiten sitä mihin se on alunperin tehty: toimimaan uuden mielenkiintoisen luettavan löytämistyökaluna.

Mielipiteitä?

20 thoughts on “Yhteisöllistä uudistamista

 1. Itse en ainakaan näe nykyistä top-listaa luettavan löytämistyökaluna. Vaikka itse olen pomppinut edestakaisin ensimmäisen ja toisen sivun välillä, en tuota kautta katsele uusia blogeja ennen kuin ne ilmestyvät sille ensimmäiselle sivulle. Kyllä se PP on edelleen ainoa kivuttomampi tapa bongata uutuuksia.

 2. Top-lista on vähän turhan ylikorostuneessa asemassa. Blogilista kai se pääasia on? Top-listan valinnaisuus korjaa tilannetta hyvin, koska voi olla, että joku mahottoman suosittu ei näykään listalla. Ja onhan monenmonta suomalaista blogia, jotka eivät ole Pinseri-listassa laisinkaan.

  Olisko tässä taas semmonen “Pinseri on julkinen tila, Pinseri pitää demokratisoida” -tyyppinen juttu menollaan (vrt. koirankakkakeskustelu)?

 3. Eiköhän kyse ole siitä samasta vanhasta ilmiöstä, että arvostelu on huomattavasti helpompaa kuin jonkin uuden luominen. En ole nähnyt esimerkiksi Pinseriä jatkuvasti nälvivän “Maalaisen” tehneen itse mitään erityistä yhteisöllisyyden tai demokraattisuuden edistämiseksi. Luulenkin, että “keskustelun” herättely on hänen henkilökohtaista kaunaansa huonon toplista-sijoituksen tiimoilta. Syytä huonoon sijoitukseen blogilistalla “Maalaisen” kannattaisi enemmin etsiä omista puutteellisista kirjoittajantaidoista, urautuneista aihevalinnoista ja tyylin latteudesta kuin toplistasta sinänsä.

 4. Kenenkään ei ole pakko lukea top-listaa jos siitä tulee paha mieli. Toistan: kenenkään ei ole pakko lukea top-listaa jos siitä tulee paha mieli.

  Maalaisen “demokraattisuus” vaikuttaa tuulahdukselta aikakaudelta, jota ainakaan minä en toivo takaisin. Yksinkertaisesti se näyttää tarkoittavan sitä, että toisten pitää päästä määräämään mitä toiset tekee, jos siltä tuntuu.

 5. Itse Top-lista on laskentatapoineen ihan OK. Sen sijaan pidän hieman ärsyttävänä ja harhaanjohtavana Samin tapaa liittää yhteen käsitteet “Top-lista” ja “luetuimmat blogit”.

  Top-listan sivullakin kysytään heti kättelyssä “Mitkä ovat blogilistan luetuimmat blogit?” Eihän Top-lista tuolaiseen kysymykseen vastaa, koska se kertoo Päivän pamauksen tilatuimmat blogit. Blogeillahan on paljon lukijoita, jotka eivät käytä pamausta lainkaan.

  Kaupallisessa toiminnassa tuollainen olisi harhaanjohtavaa mainontaa. Ei-kaupallisessa harrastustoiminnassa se on vain typerää ja ärsyttävää. Vähän niin kuin joku kysyisi kotisvuillaan “Kuka on Suomen vahvin mies?” ja imoittaisi vastaukseksi, että sivujen pitäjä jaksaa kantaa kilon voipaketin taksista keittiöön.

  Ymmärrän kyllä, että “Suomen luetuimmat blogit” kuulostaa paremmalta kuin “ahkerimmin pävitetyt ja Päivän pamauksen kautta tilatuimmat blogit” mutta kyse on kuitenkin kahdesta eri asiasta.

  Toisaalta “Suomen Blogilista” on sekin aika mahtipontisesti nimetty, koska ensiksikin listalla suinkaan ei ole kaikkia suomalaisia blogeja, ja toiseksi lista ei kuulu Suomelle (siis valtiolle) millään tavalla, eli sillä ei ole minkäänlaista virallista statusta.

  “Suomalainen blogilista” olisi semanttisesti tarkempi ilmaisu. Minunkin wc:stäni löytyy “suomalainen vessanpönttö”, ei “Suomen vessanpönttö”.

 6. Hyviä pointteja. Olen miettinyt, mikä voisi olla sopivan ytimekäs lausahdus korvaamaan luetuimpia blogeja.

  Mikä instanssi valtiossamme jakaa lupia käyttää termiä “Suomen se ja se”? Googlella löytyy esimerkiksi Suomen Matkatoimisto, Suomen Messut tai Suomen Kuvalehti.

  Top-listahan ei edes yritä väittää listaavansa Suomen luetuimpia blogeja…

 7. Sopivan ytimekäs lausahdus voisi olla esimerkiksi: “Harrastusluontoisesti yhden suomalaisen blogin toisen kirjoittajan ylläpitämä linkkilista niistä suomalaisista tai suomalaisuuteen jotenkin liittyvistä tahi muuten asianmukaisista blogeista, jotka ovat itse ilmoittautuneet tahi muiden ilmoittamina kyseiselle blogilistalle lisätyt ja niiltä valitut erilliseen Päivän Pamauksessa (tästä lähtien Tilaaja) mainitun palvelun (tästä lähtien Toimitettava tuote) mukana toimitettavaan tuotteeseen, josta laskettujen lukijoiden, jotka eivät edusta kaikkia suomalaisia, Tilaajaan rastittamista vaihtoehdoista laskettujen tilaajien mukaisesti järjestetyt listat ovat yksi Toimitettavan tuotteen ominaisuus.”

  Ytimekkään lauseen lisäksi voisi ehkä tarpeen olla lisätä myös jokin selittävä Disclaimer, kuten: “Tämä blogilista ei ole demokraattisesti valitun elimen tahi julkisen tilan hoitoon liittyvän komitean tahi lautakunnan valvonnassa eikä siten edusta Suomen valtion, sen puolueiden, kansalaisjärjestöjen, harrastuspiiren tai ruohonjuuritason toimijoiden tahi Suomen kansalaisten virallista kantaa blogien paremmuudesta tai ota kantaa niiden blogien luetummuiteen, jotka bloglistalla esiintyvät tahi eivät esiinny.”

 8. Itse kapteeni kirjoittaa asiallisesti & monipuolisesti ja pyytää mielipiteitä, juuri sitä mihin pyrin. Luutnantit ovat kapteenin mielistelijöitä.

  Eikö laskukaavan hienoinen muuttaminen kannustaisi aktiivisuuteen sekä listan alkupäässä, että loppupäässä ja nimenomaan siten, että vaikeneminen pudottaisi nopeammin.

  Eikös debatin herättämisen yritys ole pelkästään hyvä asia?

 9. Maalainen harjoittaa taas tökeröä hännystelyä, jossa joku ylennetään ylitse muiden (mikä epäilemättä vaivaannuttaa kulloinkin kyseessä olevaa henkilöä yli kaiken). Samalla tulee sivulauseessa piikiteltyä muita keskustelijoita mielistelijöiksi. Mitä debattia tuollainen nälviminen on?

 10. Itse olen näillä listoilla satunnainen vierailija. Mutta tuo maalaisen ehdotus nopeammasta tippumisesta hitaamman päivitystahdin johdosta on kyllä hyvä. Nyt korkealla listalla ovat usein blogit, jotka ovat jo saavuttaneet yleisönsä. Mielestäni top-listan kärkipäässä tulisi olla luetuimmat blogit juuri tällä hetkellä.

  Voisi miettiä, onko viimeisin päivitys olennainen kriteeri lainkaan. Voisiko sen korvata jollain mittarilla, joka laskee kuinka monesti sivua on päivitetty tietyn ajan sisällä (esim. viimeisin kuukausi)? Toinen vaihtoehto olisi laskea, kuinka pitkälle aikavälille viimeiset 10 päivitystä jakautuvat. Näin yksi päivitys ei sinällään riittäisi nostamaan listasijoitusta, jos se on laskenut parin viikon hiljaiselon takia. Miten tuo teknisesti onnistuisi, siitä en tiedäkään.

 11. Tuota päivitystahdin mukaan nousemista on monta kertaa kritisoitu siitä, että silloin listan huipulla pysyisi tikuttamalla jatkuvasti uutta juttua, laadulla ei väliä. Vaikka kirjoitukset olisivat kuinka hyviä, harvemmin päivittyvät putoavat.

  Ainakaan minä en keksi miten top-lista voisi olla nykyistä parempi. Ehkä jakamalla se kahteen osaan, missä toisessa sitten olisivat vaikka juuri tänään tai tällä viikolla luetuimmat ja toisella sitten päivitystahti jätettäisiin kokonaan laskuista pois.

  Pitää myös muistaa, että joka kerta kun hommaa säädetään monimutkaisemmaksi, kuormitetaan myös lukijan aivoa. Pienen parannuksen hinta voi olla vähemmän listan löytäneitä tai käyttäjiä, jos parannus vaikeuttaa homman yhdellä silmäyksellä hahmottamista.

 12. Eräs hyvä uudistus Top-listan paikkansapitävyyteen olisi mielestäni blogiin Pinserin kautta tulleen lukijamäärän huomioiminen. Esim. viimeisen viikon aikana tulleet lukijat.

  Silloin huomioiduksi tulisivat samalla 1) blogin lukijamäärät ja 2) päivitystiheys välillistä kautta.

  Nythän tilanne on se, että blogin lukijamäärillä ja päivitystiheydellä ei ole juurikaan yhteyttä sijoitukseen Top-listalla. Nykyisessä systeemissä on itseasiassa tavallaan järkevämpää tilata harvoin päivittyviä blogeja, koska niiden päivittymisestä saatava tieto on tarpeellisempaa. Päivittäin ilmestyviä blogeja voi lukea muutenkin ilman turhista käynneistä tulevaa haittaa.

 13. Olen eri mieltä tuo päivitystiheyden korostamisesta sillä perusteella, että määrä ei korvaa laatua.

  Itse seuraan huomattavasti suurempaa määrää blokeja kuin mitä on pamauksessani. minulle jonkun blogin tilaaminen on ikään kuin puoltoääni sen olemassaololle. En siksi voisi koskaan tilata blokia jonka ideologia tms. on omaani vastaan. Sen verran kai se listasijoitus sitten merkitsee, että minua suorastaan ärsyttää nähdä kaiken maailman hapatuksia listan kärjessä.

  Tuo lähellä olevien blogien lista (suku) on varsin yhteisöllisyyttä korostava palvelu (siis se listaa “pienyhteisöjä” blogistanian sisällä). olisikohan mahdollista hyödyntää sitä jotenkin enemmän?

 14. Leena: “minulle jonkun blogin tilaaminen on ikään kuin puoltoääni sen olemassaololle. En siksi voisi koskaan tilata blokia jonka ideologia tms. on omaani vastaan.”

  Olen kyllä ollut havaitsevinani muillakin lukijoilla samanlaisia oireita. Luetaan toisinaan, mutta ei tilata. Minä taas tilaan suurinpiirtein niitä blogeja, joita luen.

  En pidä ajatuksesta, että top-lista perustuisi pelkästään suosituimmuusperiaatteeseen, jossa pitäisi varoa jokaista poikkipuolista sanaa, etteivät suuttuneet lukijat lopettaisi tilaamista. Mielestäni blogi on sitä parempi ja ansaitsee paremman sijoituksen listalla, mitä enemmän sitä luetaan.

  “Olen eri mieltä tuo päivitystiheyden korostamisesta sillä perusteella, että määrä ei korvaa laatua.”

  Kyllä se taas minun mielestäni korvaa osittain. Blogin laatu on muutenkin hyvin epämääräinen ja epävertailukelpoinen käsite. Ja jos blogia luetaan paljon, niin eikö se ole siltä osin aika laadukas? Vai onko kansan maku taas niin surkea, että he eivät ymmärrä hyvän päälle?

  “Sen verran kai se listasijoitus sitten merkitsee, että minua suorastaan ärsyttää nähdä kaiken maailman hapatuksia listan kärjessä.”

  Tuo on oikeastaan se syy, miksi en ole innostunut kauheasti puoltoääniperiaatteesta. Musiikisssakin top-lista näyttää ne levyt, joita kuunnellaan eniten.

 15. Täytynee muistuttaa, että pinserin eri listat palvelevat hyvin erilaisia käyttötarkoituksia ja -motivaatiota. Siksi esim. top-listan määrittäminen yhdellä adjektiivilla (luetuin, suosituin, päivitetyin..) ei välttämättä ole järkevää.

  tässä vaan mun henk.koht. motiiveja, voit skipata yli:
  -Pamauksessa minulla on joista oikeasti pidän ja joita haluan seurata reaaliajassa.
  – Toisinaan käyn läpi koko top 200 tai tuoreimmat päivitykset, teen tätä koska ole netti- ja verkkoyhteisötutkija, ja haluan saada laajempaa kokonaiskuvaa suomen bloggaajista. ja joskus surffaan ne läpi ihan vaan ajan kuluksi. tästä kartoituspuuhasta vaan usein muodostuu, ei mikään päivän pamaus, vaan “päivän pilaus” koska osa sisillöista on mitä on. en mä voi enkä ehdi pitää paria sataa blogia listallani.

  henri, jos blogia luetaan se ei todista, että se on laadukas. se todistaa sen, että sitä luetaan paljon.

 16. Eikös top-listojen tarkoitus ole aina mitata suositummuisuutta, ei “hyvyyttä”, jota onkin mahdoton numeroilla mitata? Top-lista ei kai missään vaiheessa ole väittänytkään olevansa muuta kuin Päivän pamauksien käytön perusteella suosittuutta mittaava tsydeemi. Sen ulkopuolelle menevät tulkinnat ovat tulkitsijoiden omassa päässä. Ja kuten pop-top-listoilla, parhaat bändit eivät pääse kärkeen, mutta sellaista elämä on.

  Minulla ei ole oikeastaan mitään ideoita listan kehittämiseksi. Yksi ajatus, mikä vain on pälkähtänyt päähän, on että melankolia.net/linkkitrendit -sivustolla on hauska palvelu, josta näkee, miten paljon eri blogeihin on linkitetty muista blogeista. Sekin on aika näppärä suosituimmuusmittari. Jos tämän listan pistetietoja voisi jollain keinolla yhdistää top-listan pistetietoihin, siitähän voisi syntyä vähän useammalla kriteerillä laskettu suosituimmuusindeksi. Ja tietysti sekin idea on periaatteessa järkevä, että blogeissa olisi joku laskuri, jonka Pinserin lista käy tsekkaamassa, mutta taitaa olla vähän liikaa pyydetty, että jokainen säätäisi sellaisen sivuilleen. Mutta tuo linkkitrendi-tietojen hyödyntäminen ei edellyttäisi keneltäkään sinänsä mitään.

  Ja sitten tuollaisen terveen järjen nimissä voi aina muistuttaa, vaikka se latteaa onkin, että jos top-lista ei miellytä, sitähän ei ole pakko katsoa.

 17. Ehkäpä päivityksestä voisi saada vähän enemmän pisteitä? Ei kuitenkaan niin paljoa, että ihmiset alkaisivat päivittämään täyttä moskaa. Tällä hetkellä kun päivittäminen ei välttämättä liikuta blogia pätkän vertaa listalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *