Kuppidilemma

Töihin tuli uusi kahvikone ja sen myötä erikoinen ilmiö. Omista fysiikan tunneistani on jo liki 20 vuotta aikaa, mutta ehkäpä joku luonnontieteellisesti lahjakkaista Pinserin lukijoista osaa selittää mistä on kysymys.

Näin toistat ilmiön:

 1. Laske posliinikuppiin kaakaokahvia tai Cafe Au Lait
 2. Pidä kuppia toisella kädellä ilmassa ja laita kuppiin metallilusikka
 3. Sekoita juomaa ja sen jälkeen koputa kupin pohjaa kevyesti lusikalla (pitäen siis lusikkaa kupissa)
 4. Koputtamisesta kuuluva ääni muuttuu koko ajan kimeämmäksi
 5. Kun sekoitat juomaa ja aloitat koputtamisen uudelleen, äänen taajuus muuttuu taas matalaksi

Pyrkimyksenä on vielä jatkaa testailua eri kuppi- ja lusikkamateriaaleilla sekä juoman koostumuksilla mutta havaintojen tekeminen koki takaiskun kun siivooja kysyi “eikö teillä ole oikeita töitä?”

3 thoughts on “Kuppidilemma

 1. Liittynee seoksessa olevien kuplien keskimriseen kokoon. Mit isompia kuplia, sit pidemmt aallonpituudet (matalammat net) etenevt hyvin. Sekoituksen jlkeen kupissa on monenkokoisia kuplia sekaisin, mutta suuret kuplat poistuvat seoksesta nopeammin (nousevat pintaan), jolloin keskimrinen kuplakoko laskee ja ni muuttuu matalampien taajuuksien vaimentuessa kimemmksi.

 2. No ilmihn on sama jolla kokeillaan stoutin laskeutumista.
  Eli kolpakollinen Guinessi voidan todeta juomakelpoiseksi koputtelemalla lasin reunaa (varovasti) kolikolla. ni muuttuu sit kirkkaammaksi mit kauemmin oluen laskusta on kulunut.

  En kyt tt konstia itse, min kun tykkn enempi tsekkiolusista. Ja luulen ett SamiKillekaan tm ei ihan jokapivinen juttu ole. Paitsi nyt siis kaakaolla…

 3. Tarkemmin ajatellen kuplakoolla ei varmaankaan ole merkityst, vaan ainoastaan kupin sisltmll ilmamrll. Tmn voi ptell siit ett viel 10000Hz nell on 3cm aallonpituus, eli kertaluokkaa suurempi kuin suurimmat kuplat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *