Peruskoulumeemejä

Perjantain leffassa jollain oli samanlainen sinivalkoinen putkikassi kuin minulla aikanaan koulussa. Ja sehän toi taas mieleen nostalgisia muistoja. Selkä on vieläkin vino putkikassien toisella hartialla kantamisesta.

Olikohan muuten muualla Suomessa samoja muotivillityksiä kuin meillä? Kuudennella luokalla kaikilla oli bootsit, ekalla luokalla kuukengät. Joskus neljännen luokan tienoilla sana tukka tarkoittikin äkkiä ihan jotain muuta kuin pään karvoitusta ja aina sen kuullessaan kuului tirskua.

19 thoughts on “Peruskoulumeemejä

 1. Taidat olla hieman eri ikluokkaa, mutta tukka tarkoitti todellakin jotain muuta kuin hiuksia suunnilleen kolmannen tai neljnnen luokan tienoilla. Putkikassia en ole koskaan omistanut, eik buutsitkaan olleet muodissa minun aikanani. Ala-asteella kaikilla oli MacGyverin malliin takatukka. Varsilenkkarit olivat todella coolit ja farkkutakin selkmyst piti tietysti koristaa jonkun todella kovan bndin selklippu (Wasp, Twisted Sister tai Mtley Cre useimmiten).

  Takatukkaiset pojat saivat varsin usein kuulla kyln juopoilta tytttely ja huonoja iskurepliikkej. Ilmeisesti runsas alkoholin kytt heikent sukupuolten erotteluun vaadittavaa taitoa. Ylasteella kaikki alkoi muuttua. Varsilenkkarit jivt historiaan ja takatukat leikattiin pois. Tuli teknoaika ja kaikki meni huonompaan suuntaan. Kyll kasari ysrin pihitt mennen tullen.

 2. Tukasta en tied, mutta meill oli neljnnen ja viidennen luokan tienoilla kova Rockabilly -buumi, jota jatkui ylasteelle saakka. Lukioaikoihn iski sitten hevibuumi… tukkahevi lhinn.

 3. Kuukengt olivat sellaiset saappaat, jotka nyttivt vhn samanlaisilta kuin astronauttien vastaavat. Eivt pitneet kosteutta ja hajosivat viikossa.

 4. Jep, neljnnell-viidennell buutsit ja kovimmat hankkivat toiseen korvaan korvakorun. Ja se piti olla siin .. tietyss korvassa, sill toisessa se olisi kyseenalaistanut seksuaalisen suuntautumisen. Voi meit 80 ja 90 -luvun vaihteen lhikersoja.

 5. Mutta olikos teillpin koskaan lapikas-buumia? Meill it-helsingiss joskus 70-80 -lukujen taitteessa joka jampalla oli pakko olla jalassa oranssit lapikkaat. Onneksi muoti kesti muistaakseni vain yhden talven…

 6. Jos nyt en ihan vrin muista, oli meill aika kova sana pit pient kaulakorua joskus kolmannella ja neljnnell luokalla. Mulla oli pieni juomatlkki. Se oli tosi viile.

  Kuukengt eli moonboots, ovat kai muuten tulossa muotiin taas.

 7. Tottahan lapikkaat lytyivt, juuri tuossa 70-80-lukujen vaihteessa. Ne olivatkin talven jlkeen kosteudesta sopivasti mustuneet ja kpristyneet.

  Puukengtkin olivat – ja ne olivatkin mahtavat keskengt. Ja tietysti kaikki naapurit ja sukulaiset kauhistelivat sit, kuinka poikaparan nilkat ovat pian mennytt kalua kun hn puukengill kirmailee ulkona (for the record: ei yhtn nyrjhtnytt nilkkaa).

  Hmm, puukengt voisikin taas hankkia…

  Ai hitto, ja muistin juuri ett 80-luvun alkupuolella meill pojilla oli mys kaulaketjuja. *puistatus*

 8. Ents kun piti ptt, oliko “tedari” (teddy boy) vai punkkari? Ja kuitenkin melkein kaikilla oli “tedarikengt”? Rumat ruskeat lyhytvartiset kengt, joissa oli aika paksit mustat pohjat. Eivt kuitenkaan oikeiden teddy-kenkien kaltaiset..

  Lapikas-buumista sain jmt (pikkuserkun vanhat mutta hyvt lapikkaat); taisin kytt niit yhden talven, kun oikea buumi oli jo ohi.

  Myhemmin Nike Vandal Supreme -lenkkarit olisivat olleet cooleista cooleimmat (ei tosin hopeanvrisen)… mutta tietenkn en ikin saanut sellaisia.

 9. Kavereiden kanssa on tullut keskusteltua tuosta “tukan” merkityksest. Tuntuu ett oli paikkakunta mik tahansa, niin aina samaan aikaan (n. neljnnell luokalla) sen merkitys muuttuu tirskuntaa aiheuttavaksi. Olisi kiva tiet onko asia edelleen nin.

 10. Tedarikengt, lskrit, aiheuttivat kovan tappelun kahden koulun kovimman jtkn vlill:
  – S et muuten kyt noita
  – Kytn!
  Ltty ltisi ja kenkien kytt jatkui… hehe…
  Itse katselin ujona nrttin usan kymmenen metrin pst tappelua ja pelksin kuin pieni sika. Ylpen sitten tietenkin kun meidn luokalta oleva kovis voitti. Voi kiesus. Hullua tuo kouluelm.

  “Tukka” ei koskaan ollut meil kova juttu, mutta toisaalta kvinhn ruotsinkielist koulua… hmm… mikkhn meit nauratti? Murimurrhr?

 11. Marja: tukka-sana oli ainakin viel omina ala-asteaikoinani hihityst aiheuttava, eik siit nyt viel niin kovin montaa vuotta ole, joten kytss on varmaan yhtikin. Olisi kyll oikeasti kiva tiet, ett mist tuo johtuu ja mihin asti sanan historia oikein ulottuukaan?

 12. Aivan. Kundeilla piti olla korallikaulakorut, jaloissa lskrit, tukassa, h, hiuksissa Suavea ja ranteessa – get this – digitaalikello.

  Farkut oli pillit ja rockabilly rules ok.

  Ja Remu laulo vain “englanniksi”.

 13. Ala-asteella oli neonvrit, kuukengt, muhkeat toppatakit ja skkrt permanentit.
  Ylasteella kaikilla oli purkkarit (purjehduskengt)!

  Tukka sanaa aiheuttaa edelleen “tirskuntaa”, taisi iskostua liian tiukkaan. :D

 14. Heh, ala-asteen pikkuneiti olen (tosin “jo” kuudennella) ja viel pari vuotta sitten ollessani nelosella, kyll tuo “tukka”juttu nauratti.. samoin ei voinut ikin sanoa kumi tai kyn, aina tuli kaksimieliset mieleen.

 15. Erskin opettaja kertoi mnn viikonloppuna, ett “kassi” aiheuttaa nykyn ylasteella saman reaktion kuin “tukka” aikoinaan. Merkkaa siis kiv*eksi, ainakin tuolla Haminassa pin. Hihii! Iik!

 16. Ents sitten tuoksuvat pyyhekumit? Itse olin ala-asteella ekalla ja tokalla, kun kaikilla oli magneettipenaalit, jotka olivat tynn erilaisia tuoksuvia pyyhekumeja. Ne nyttivt hauskoilta ja tuoksuivat oudoilta ja harvemmin niill sai siististi mitn pyyhitty.

  Ne tuoksukumit kiellettiin jonkun huhun mukaan sypriskin tms. takia. En sitten tied totuutta, mutta aika nopeasti ne sitten mys hvisivt, kuten kaikki lasten/nuorten villitykset.

  Mulla taitaa olla niit vielkin muutamia tallessa…

 17. “Nuorison suosimat Teddy-boys tykengt !!!”
  K-kenk tuplasi ellei triplannut hintoja kun nm “oikeiden lskreiden” halpakopiot jostain ksittmttmst syyst tuli muotiin. Kukahan senkin muodin aloitti…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *