Jarrua kaahareille

Pleasanton, pieni kaupunki Kaliforniassa, on kyllästynyt hurjastelijoihin. He päättivät kokeilla uudenlaista tapaa näpäyttää nopeusrajoituksia rikkovia: kun kadun varrelle asetettu kamera havaitsee auton ajavan ylinopeutta, se kytkee seuraavat liikennevalot punaiselle 10-30 sekunniksi. Kaahailija joutuu istumaan kiltisti hetken jäähyllä (ehkä tuntien ohikulkijoiden paheksuvat katseet niskassaan) ennen kuin pääsee jatkamaan matkaansa. Kuulostaa hienolta systeemiltä – toivottavasti niitä saadaan pian tännekin. [Lähteenä Metafilter – siellä myös mielenkiintoista keskustelua aiheesta]

6 thoughts on “Jarrua kaahareille

 1. Onhan esimerkiksi Vantaan Ylästössä liikennevalot, jotka muuttuvat punaisiksi, jos niitä lähestyy liian nopeasti.

 2. Rai, rai, enpä voisi olla enempää erimieltä.

  Minua ei koskaan lakkaa hämmästyttämästä kuinka monet ihmiset kuvittelevat, että sääntöjen rikkojat saadaan kontrolliin lisäämällä sääntöjä. Mikäli kuski ei kunnioita nopeusrajoitusta, niin miksi hän kunnioittaisi punaista valoa – varsinkin kun oppii sen olevan vain rankaisu. Varsin nopeasti tämä johtaa vain eroosioon punaisen valon kunnioitusta kohtaan. Ja taas ammuttiin liikenneturvallisuutta jalkaan.

  Liikennesäännöt ovat sinä mielessä hankalia, että ne eivät perustu moraalikoodiin. Tien vasemmalla puolella ajaminen ei ole sen moraalittomampaa kuin oikealla. Näin ollen porkkana toimii keppiä paremmin kannustimena.

 3. Helsingissä tuo ainakin johtaisi vaih siihen, että ajetaan entistä hanakammin päin punaisia. Jos liikennevaloissa joutuu istumaan 30 sekuntia, kuski helposti päättelee ettei tunnistin toimi taaskaan ja lähtee liikkeelle päin punaisia varsinkin jos vihreillä ajavia ei ole. Ajetaanhan nytkin paljon “vanhoilla vihreillä” räikeästikin päin punaisia.

  Ennemminkin keksitään asentaa autoihin tunnistimet ja pisteytetään ajokortti samaan tyyliin kuin Viides elementti -elokuvassa. Pisteiden loputtua auto ei suostu aamulla hievahtamaankaan parkkipaikalta. Toisaalta kaupunki/valtio osaisi tästäkin tehdä pelkkää rahastusta joten sen hyöty kuolee jo ideointivaiheessa.

 4. Helsingissähän tuo on jo käytössä koko Manskun pituudelta. Tosin nopeudella ei ole mitään tekemistä tuon kanssa, valot on aina punaisella.

 5. Hetko, mistä tiedän, että valot ovat punaiset nimenomaan siitä syystä että ajoin liian lujaa?
  Haluaako joku ottaa tuossa tilanteessa sen riskin, että joku tarpeettoman luottavainen jalankulkija saa testata vakuutusyhtiötään?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *