Kiira pois pihalta!

Tnn on kiirastorstai, mutta mist nimi tulee? Uskomusten mukaan kiira oli pihapiiriss asuva, pahansuopa olento. Kiiraa karkotettiin erilaisin leikkisin rituaalein, kuten nostamalla kelkkaan palava, kryv astia. Sit kuljetettiiin talossa ja loruttiin: Kitis kiira metsn, tulta savua selkn, peltoin pertse, aitain alitse.
Vanhalla kansalla oli hiljaisen eli tymintviikon jokaiselle pivlle omat nimens: malkamaanantai, tikkutiistai, kellokeskiviikko, kiirastorstai, pitkperjantai ja lankalauantai. Muihin piviin liittyi monenlaista puuhaa, mutta pitkperjantaina ei lhdetty kotoa eik saanut nauraa.

Uskomusten mukaan pitkperjantain illasta aina varhaiseen sunnuntaiaamuun noidat lentelivt ja pahuuden voimat riehuivat. Trullit kvivt leikkomassa navetassa lehmien karvoja ja hnti – usean trullin tosin vitetn tarkemmin tarkasteltuna paljastuneen pahanteossa olevaksi naapurin emnnksi.

Toimillaan trulli yritti tuhota tai varastaa toiselta karjaonnen. Noitien kulkua karjasuojaan koetettiin est kelloilla, virsikirjalla, viiskulmalla ja ristinmerkeill. Noitien epiltiin mys lentelevn viettmn irstasta noitasapattia itse pirun luo. Noitatraditio saapui meille luultavasti jo keskiajalla Lnsi-Euroopasta. Tysikasvuisista psiisnoidista on havaintoja viel viime sotien jlkeen Satakunnasta, Pohjanmaalta ja Keski-Suomesta.

Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla lankalauantaina sytytettvt psiisvalkeatkin oli alunperin suunniteltu noitien torjuntaan. Katajista, tervatynnyreist ja monenlaisesta rojusta nouseva kitker savu katkaisi noita-akan lennon, jos pelkk tuli ei siihen pystynyt. Olkien polttamisella taas tavoiteltiin lakeuksilla hyv satovuotta.

Muitakin taikavoimia liittyi lankalauantaihin. Silloin oli tapana kuunnella enteit kolmen tien risteyksess tai kolmesti muutetun rakennuksen katolla. Samalla kuulosteltiin tulevia puolisoita ja mahdollisia kuolinsanomia. Tysi tai lhes tysi kuu tehosti tunnelmaa.

Sukkasunnuntai edelsi itse psiist, jonka aamuna auringon uskottiin tanssivan Jeesuksen ylsnousemuksen kunniaksi. Psiisaamuna kannatti mys varoa, ettei mennyt lttiin heti herttyn. Mink elimen ensiksi aamulla nki, sen luontoinen oli itsekin seuraavaan psiiseen. Jos viel muisti pest kasvonsa psiisaamuna ennen variksen raakkumista purosta otetulla vedell, kasvot eivt pivettyneet ja pesij oli reipas koko vuoden.

Hauskaa psiist! Vai pitisik puhua Ostarasta? (Kiitos linkist, vamppu.)

2 thoughts on “Kiira pois pihalta!

  1. Jos isntvki ylltyskynnille navettaan pistytyessn lysi sielt ylimrisen tadikon, saattoi se olla pahanteosta ylltetty trulli, joka oli kiireesti naamioitunut tuoksi tuiki tavalliseksi tyvlineeksi. Jos tadikosta katkaisi piikin, saattoi myhemmin kuulla naapurin emnnn katkaiseen jalkansa samoihin aikoihin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *