Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. hei.

    osaatteko sanoa paljonko maksaisi hämeenlinnan seudulle n.100 neliöiseen -56-rakennettuun puutaloon lämpöpumppu asennettuna? mainitkaa hinta-laatu-suhteeltaan hyviä pumppuja.

    kiitos!

  2. Onko 1650 e Mitsu fa 25 kohtuullinen hinta pirkanmaan alueella asennettuna ?

  3. A-P:lle!

    Sain viime viikolla tarjouksen Mitsu Fa25 asennettuna “avaimet käteen” 1745e. Hintaan sisätyi 6 m putket ja asennuskourut ja muut tarvikkeet.
    Asennus helpommasta päästä eli ei mikään ongelmapaikka.
    Tälläinen tarjous Kuopiossa eli 1650€ on kilpailikykyinen hinta.

  4. Ilmalämpöpumppujen hintahaitari on melko suuri. 300€-3000€ koosta,ominaisuuksista ja asennuksesta riippuen.Itse maksoin pana e9 nordic mallistani 1250€asennettuna.(asennuksessa tein pieniä alkuvalmisteluja jotka vaikuttivat asennus aikaan ja näin ollen myös hintaan).Mielestäni hinta-laatusuhde on panassa kohdallaan.Ainakaan Etelä-Suomen pikkupakkasiin on turha ostaa mitään super-pumppuja jos talon vaihtoehtoinen lämmitysjärjestelmä pelaa.Toisaalta halpis pumput kannattaa unohtaa kokonaan ja jos taas ei ole rahasta kiinni niin kannattaa ottaa parasta mitä sillä saa.

  5. Voi hyvänen aika tätä spekulaatiota. Hintavertailu on työn ja tarvikkeiden osalta todella vaikeaa. Jos putket vedetään seinästä läpi, hinta on halpa. Tehtiin hyvää jälkeä ja noustiin välioven päältä välikattoon, laitettiin putket suojaputkeen ettei rotat syö, vedettiin sähköt keskukselta johon asennettiin vikavirtasuoja, ja ulkoyksikölle turvakytkin, johdettiin kondenssi seinän sisässä vc-lavuaarin hajulukkoon. Tarvikkeillekin tuli hintaa kondenssipumppuineen. Sama kaveri teki kaiken, tuli maksamaan, mutta olisi tullut enemmäm jos olisin käyttänyt sähkäriä ja timpuria erikseen. Sain rahalla paljon ja työstä vaatimustenmukaisuustodistuksen. Aikaa kului 10 tuntia.

  6. Ei hyvää halvalla saa ja käyhällä ei ole varaa maksaa huonosta. Parempi siis ostaa kunnon peli, niin ei tarvitse katua. Itse maksoin Toshiba Daiseikaista 2300 euroa avaimet käteen hintana (Asentajaa teki työtä noin 6 tuntia + lisäksi sähköasentaja teki kykökset). Etelä Suomessa hinta on varmasti halvempi, kuin täällä sisä Suomessa, johtuen suuremmasta kilpailusta. Laatupumppu maksaa ainakin sen tonnin ja asennus ainakin sen 500 euroa.. joten 1500 e … 2500 e on aivan normaali hinta (=avaimet käteen hinta) ilmalämpöpumpuista, riippuen siis mallista, asennuksesta, omantyön osuudesta yms. Halvat alle 500 euron pumput lähinnä käy kesällä viilennys käyttöön, joten ne on syytä unohtaa.

  7. Minä maksoin Mitsubishi FA-25 pumpusta asennuksineen kaikkiaan 1700€. Ulko- ja sisäyksikön väli 7m ja putkien veto kahden seinän läpi. Pidin tätä hinta- laatusuhteeltaan parhaana tarjouksena. Kysyin useasta liikkeestä Pirkanmaalla ja vertasin myös Toshibaa ja Panasonicia.
    Kotitalousvähennyshän sitten laskee jonkin verran todellista hintaa.

  8. Panasonic, Mitsubishi ja Toshiba näyttävät hallitsevan keskustelua. Olen seurannut keskustelua ja varsinkin talvikäyttö kyllä seuloo jyvät akanoista. Pumppuni on Fujitsu AWY14LA seinäkattomalli. Kylmin keli täällä Helsingin lähistöllä on ollut n. -25c. Tuossa lämpötilassa ei jäätymisongelmia ole ollut, laitteen äänet eivät nousseet havaittavasti ja mikä tärkeintä lämmintä riitti niin hyvin, että sähköpattereita ei ollut käytössä. Olen erittäin tyytyväinen tulokseen. Uskoin, että jo -15c viimeistään pitää laittaa pattereita ILP:n tueksi päälle. Mitään “High Power” yms. tiloja en ole käyttänyt. Lämpöpyyntö on ollut 22c, fan auto ja tila Heat. Lämpöpyyntöä ei ole tarvinnut missään vaiheessa pakkasen takia nostaa. Sisälämpötila on pysynyt vakaana olohuoneessa 22-23c ja muissa huoneissa 20-22c.

  9. Vaihtoehtoja:
    Onko sisäyksikön melu kuinka kova AWY14LA pumpussasi? Entä ulkoyksikön?
    Esitteen mukaan se on paljon äänekkäämpi kuin Mitsu tai Toshiba.
    Muuten voisi olla vaikka yksi vaihtoehdoistani.
    Kuka myy ja asentaa sitä edullisimmin H:gin seudulla?

  10. Kyllä Fujitsukin oli minulla alkuun yhtenä vaihtoehtona. Lisäksi vielä Sanyo. Tarjouspyynnöt tein sitten kuitenkin Mitsusta, Panasta ja Toshibasta. Kaikki viisi ovat todennäköisesti aivan toimivia laitteita.
    Yleensä ei ole taloudellisesti järkevää mitoittaa laitetta niin, että kaikki asunnon lämpö saadaan ilpistä vielä -25C asteessa. Kyllä minutkin silti yllätti miten hyvin pumppu toimii vielä allekin tuon ulkolämpötilan.

  11. Maksoin Mitsu GA-25:stä asennuksineen kaikkineenn 1300, – euroa.

  12. Vaihtoehtoja:
    Kuinka usein Fujitsusi sulatteli ulkoyksikköä tuossa mainitsemassasi -25 asteen pakkasessa.Minun Panani teki sen puolen tunnin välein ,vaikkei ulkoyksikkö ollut edes huurteessa.Se on kuulema ominaisuus, kun sitä asentajalta kysyin.Sisäyksikkö puhalsi +36 asteista ilmaa (10 cm päästä mitattuna) mutta tuo jatkuva sulattelu keskeytti pahasti lämmöntulon.Nyt kun ulkona on -4 astetta on vastaava puhalluslämpö yli +50 astetta ja ulkoyksikkö sulailee vain muutaman kerran päivässä.

  13. Joo kyllä se niin on. Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa ja fiksu taas huomaa sen muutenkin. Aina vähän väliä joku kyselee “mikä pumppu olisi paras”. Mielestäni kaikkein parhaan käsityksen saa kun menee sellaiseen liikkeeseen missä on paljon eri merkkejä. Silloin ne ovat ikäänkuin samalla viivalla ja myyjältä saa puolueettoman arvion. Liikkeestä josta pumppuni ostin http://www.jemimar.fi myyjä viimeviikolla tuntui pitävän Toshibaa ja Fujitsua parhaina vaikka myivat minulle silloin Mitsun. Koska kaikki riippuu kaikesta ja minähän sen valitsin. Nyt sitten eräs tuttavanikin on hankkinut Toshiban. Olen vähän moittinut tuota Toshiban sivuttaissuuntausta mutta nyt korjaan. Nimittäin tuossa tapauksessa se on verraton. Paikka on sellainen, että keskellä on väliseinä eli este mutta reunoilla oviaukot. Juuri Toshibassa oli ominaisuus, että se saadaan puhaltamaan molempiin oviaukkoihin yhtä aikaa. Ei onnistuisi Mitsullani eikä monella muullakaan merkillä. Nerokkaasti hoksattu myyjältä joka asiasta mainitsi. Tuolla ominaisuudella pumppu oli myyty tuttavalleni. Siinä ei ratkaissut Toshiban paras lämmöntuotto alle -15 asteen lämpötilassakaan. Niin Fujitsun hyviä ominaisuuksiahan oli malli joka käy sekä seinään, että kattoon ja hyvä takuu sekä jossakin mallissa itsepuhdistava suodatin. Tästä oli juttua tällä palstalla aiemmin.

  14. Tuo on varmasti hyvä, etä vertailee pumpuja rinnakkain ja miettii samalla sen sopivuutta omaan asuntoon. Siitä, että myyjältä saisi puolueettoman arvion, olen eri mieltä. Nimenomaan myyjiltä saa usein erittäin puolueellisen arvion, joka riippuu esim. eri merkkien kulloisestakin myyntikatteesta, mahdollisesti liikkeen varastossa olevien laitteiden määristä, suhteista eri maahantuojiin yms. Lisäksi oman kokemukseni mukaan myyjän vilpitönkin mielipide pohjautuu usein hyvin vähäisiin tietoihin.

  15. Olen hankkimassa ilmapumppua ja haluaisin tietää seuraavia asioita: Kuinka paljon sisäyksikkö tuottaa kondesiovettä ja milloin sitä muodostuu ja kuinka olette sen järjestäneet. Itse olen suunnitellut johtavan sen ulos seiniviereen. Miten syksyllä sen jäätymisen olette estäneet ja tuleeko sitä vettä ollenkaan talvella.
    Tosiba 10 on saanut hyvät kehut tällä palstalla, mutta sen hinta on täällä 2200 € Joensuun ympäristössä ( 100 km) tuntuu aika kalliilta. Kuinka usein sen suodattimien vaihdetaan. Onko sulatukset valmiina ulkoyksikössä ja kondenssio puolella. Fujitsun asy9:n saa 1700 € tietämillä, onko kellään tästä arctic mallista kokemusta, molemmat tuntuvat jekkasevan yli -20 asteen pakkasella hyvin.

  16. Kölli. Ihan helposti. Liike josta ostat pumppusi ratkaisee kyllä nuo kondensiovesiongelmat puolestasi. Jos ei ratkaise, älä osta koska silloin se ei ole oikea liike.

  17. Kölli. Hankin Panasonicin Nordicin neljä viikkoa sitten, hinta 970 euroa + työ 600 euroa täällä Kaakon kulmilla. Patterit ovat olleet kiinni. Sään kylmettyä – 15 asteeseen suljin koneen ja pidin pattereita, kun asentaja kertoi hyötysuhteen olevan sen jälkeen +/- 0. Kondensiovettä on tullut koneesta ehkä 20-30 litraa. Sisävesi on ohjattu ulkoyksikön alle joten kaikki vesi menee samaan paikkaan. Tuttavani neuvoi laittamaan ulkoyksikön alle muovilaatikon kondensiovettä varten. Ei haittaa vaikka jäätyy. Kun astia rapun pielessä alkaa täyttyä käännät vain laatikon vähän sivummalla nurin ja jääkuutio irtoaa. Tämän jälkeen laatikko vain takaisin paikalleen. Ei kastu sokkelin vierusta etkä liukastele. Tuttavallani toiminut näin hyvin jo 2 vuotta .

  18. Eihän sitä kondessiovettä sisäyksiköstä tule kuin kesällä senhän voi ohjata vaikka kukkapenkkiin. Sen ohjaamiseen ei kummosia taitoja tarvi vedä letku niin pitkälle että riittää ja piisaa. Kyllä täällä on monenlaista neuvonantajaa.

  19. Minä kyllä ihmetelen noita juttuja esim. itsepuhdistuva suodatin kertokaahan mihinkä se sisäyksikkö tyhjentää ne pölyt ja muut töhnät. PUHALTAA PIHALLE VAI?????????????????????????????????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *