Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. turvaudun teidän tieto taitoon! minulle tarjottu sanyon ilp 93eh ei ehn joten jäi mieltä kaivelemaan että onko eroa koneitten välillä? ja piisaako lämmittämääm n.100m2 vai pitäisikö olla tehokkaampi pumppu?

  2. Hei seppä!

    Aiemmin tällä palstalla oli juttua noista eroista. Koneissa eri ohjelmointi, EHN:ssä lisäksi pakkasraja -20 eli sammuu siinä ja starttaa taas noin -15. EH-malliin asennusvaiheessa sulatuskaapeli pohjalle.
    Mulla suunnilleen samat neliöt, lisäksi takka apuna. Saunasiivessä lattialämmöt päällä, muu lämmitys pois. Pakkasta parhaimmillaan ollut 18
    ja tehojen kanssa ei murheita, nappulat ei vielä kaakossa. Sulatuksen “haistelee”, ei perustu aikasykliin. Ulkoyksikössä ei jäätymis-
    murheita. Imupuolen muoviverkko poistettu, verkko jäätyi.
    Sisäyksikön LT-säätö huono, kaukosäädin-LT-säätö mainio. Muilla merkeillä näkyy olevan sisäyksikkösäädöllä samat murheet.
    EH asennettu kesällä, toiminut moitteettomasti.

  3. Kaikki tuntuvat kirjoittavan vain Panoista ja Mitsuista, mutta onko kellään kokemusta tällaisesta uudenmasta merkistä kuin SPINEA, niiltä löytyy myös inverter malllit mutta muuten on tietoa hyvin vähän saatavissa.
    Joten jos joku osaa jotain sanoa, olis kiva siitä lukea.

  4. Tuolla lämpöpumput infossa on niin hauskaa luettavaa, että jaan sitä tännekin. Tässä poimittu kokemuksia. Tämä ei ole mikään moite mitään merkkiä vastaan joten olen poistanut laitteiden nimet. Kehoitan kuitenkin huomioimaan mitä voi tapahtua kun ryhdytään “kotiasentajaksi” ja siitä saatu pieni rahallinen hyöty aiheuttaa sitten “hauskaa ylimääräistä puuhastelua.”

    “Nyt minulla on myös se tuulettimen alla oleva osa ihan jäässä. Eli siis koko pohja nyt käytännössä jäässä.”

    “Vasen-taka nurkassa oleva jäämöykyn alku ei vielä siinä ajassa kerinnyt sulaa. Pitäs varmaan kaataa kannullinen kuumaa vettä päälle?”

    “Oli/on ****** ulkoyksikkö jäässä mm kotelon pohjalla on niin paljon jäätä että puhaltimen lapa on jäätynyt siihen kiinni. Kyllä nää vehkeet taitaa olla enempi lasten leluja kuin vakavasti otettavia lämmittimiä. Täytyy vissiin odottaa jos koneen sais taas huhtikuussa päälle”.

    “Jään pinta on nyt huurustimen alareunalla, mutta poistoreikä ei ole umpeutunut eli sikäli toimii vielä. Vaikka itseasunnukset ovat hieman kirosana täällä, niin on miehekkäästi myönnettävä, että tein mokan lämmitysletkun asennuksessa.”

    “Sitä kaapelia on vaikea katsoa kun on niin paksulti jäätä pohjalla.”

    “Huomaa ruoste tässä kuvassa! (tolla menolla ****** ei kestä 15 vuotta..)”

    Lähde oli siis lämpöpumput info/foorumi…

  5. Loistavaa, nerokasta, suorastaan ilmiömäistä, ansaitset Pulizer palkinnon tutkivasta työstäsi! Ja vielä 20w sulatuskaapelilla varustettu Thaimalli…, on se kyllä niin hauskaa luettavaa aikamiehelle, voi että…

  6. Oletkos, Jore, sitä mieltä, että kaikki nuo mainitsemasi tapaukset ovat “kotiasentajien” tekemiä. Varmistu, ennenkuin otat tuo Pulitserin.

    Monet ovat ottaneet yhteyttä ongelmien tullessa asentajaan. (Itseensäkö?)

  7. Kiitos “rakentavasta” kritiikistä Teukka ja Pekka.

    En ole sitä mieltä ja toistan vielä yhden virkkeen. Sanoin siis: Kehoitan kuitenkin huomioimaan mitä voi tapahtua kun ryhdytään “kotiasentajaksi”
    Tuon selvemmin en asian ydintä enää voi sanoa. Jos noita kohtia lukee lämpöpumput infossa niin huomaa, että vain yksi mainitsemani tapaus oli kotiasentajan aikaansaama. En uskonut, että tuota pitäisi suomentaa mutta asian ajatus on todellakin antaa ymmärtää, että olisi hyvä harkita josko sittenkin antaisi ammattimiehen tehdä ammattimiehen työt. On todellakin hyvä tietää mitä voi sattua kun toimitaan toisin. Siis ei mitä sattuu vaan mitä voi sattua. Ammattimiehenä Pekan kuuluisi, mutta ainakin luulisi, ymmärtävän tätä ajatusta. Muutenkin näihin asioihin, mitä voi sattua, puututaan liian vähän. Tällä palstalla on ollut tapana jakaa tietoa lämpöpumpuista. Mainitsemani tapauksetkin olivat suoraan elävästä elämästä eikä keksittyjä. Kiitos vielä kerran. Näin väärinymmärryksille annetaan mahdollisuus korjaantua.

    Tänään oli lämpöpumpun puhdistuspäivä. Puoli tuntia tuohon tuntuu menevän, eikä se paljoa rasita. Vieläkään ei ole tarvinnut lämpöpattereita kytkeä. On se hyvä “vekotin” tuo ilmalämpöpumppu.

  8. Seinällä ollut 7kk malli joka jäätyy, tarkempi tutkiskelu osoitti siitä puuttuvan lämpökaapelin, joten mistä sellaisen saa, vai riittääkö soitto sähkömiehelle, eli onko valmiita vai mitä tehdä?

  9. onkohan pe9 (kiina)mallissa scroll kompressori,tärisee käydessään epilyttävästi?

  10. “täälläpäin noin 2km säteellä on panasonic valtamerkki,panasonic 43kpl,muut 6kpl,ehkä johtuu viidakkorummusta?”
    Kari Leinonen
    Älkää vaan hukkuko niihin panukoihinne siellä ruotsissa.
    Tulloo vielä panasonny-tsunami ja viepi teiltä masiinat seinistä…
    Kaikenlaista …Ruotsissa.

    Meillä on Panasonnyjä viidellä naapurilla 2 toimii, kolme umpijäässä. Yhteen vaihdettu kompura. Kaikki alle vuoden vanhoja.
    Tämmöstä…suomessa

    “Chunlan”

  11. Jep, se jäätynyt itseasennusmasiina (koneiden kiinnitys seinään itse, kylmäainetyöt teki ammattimies) oli minun kun tekstini tuosta Joren copy/pastesta löysin.

    Perspektiiviä antamaan on sanottava, että syy Toshiban jäätymiseen oli alimitoitettu lämpökaapeli jota myyjä harrasti marraskuuhun asti. Eli asennuksella ei ollut mitään merkitystä. Soitto myyjälle paljasti, että olivat lopettaneet sen pienen lämmityskaapelin käytön marraskuusta lähtien. Sain paremman kaapelin takuuna.

    Nyt se on asennettu juuri niin kuin Toshiban Service Manual sanoo, eikä ole ollut hitustakaan jäätä. Vesi tulee ulos vain keskirei’ästä jotta sen saa helposti kerättyä.

    Lyön vaikka vetoa, että noita 10-20W sulatuskaapeleita löytyy vaikka kuinka paljon ‘virallisista’ ILP asennuksista. Toivottavasti pitävät koneen sulana.

  12. Lämmityskaapeleista:
    Minun pumpussani ei ollut ollenkaan lämmityskaapelia. Sehän on halpa, 650 euroa + kylmäasennusa 90 euroa. Kävin hakemassa läheisestä asennusverstaasta 66 w/m-kaapelia vähän yli metrin pätkän. Siitä otin puolet eli 65 cm eli n. 40 w. Tein päät itse ja laittelin sen pakkasessa niinkuin sain – kesällä parantelen. Kaapelin sijoitus on tärkeä. Maksoi 10 euroa.

    Näyttää toimivan hyvin.

    Valmiita kaapeleita on saatavissa mm. vasijohtoliikkeissä ja Biltemakin kauppasi. Niiden hinta on n. 100 euroa ja sovittaminen pumppuun voi olla hankala. Jos ei ole näihin liittyvää tietoa ja taitoa, niin paras pyytää asentajaa laittamaan. Kuitenkin sellainen asentaja, joka on perillä näiden pumppujen jutuista.

    Vielä tuosta jäätymisestä: joillekin on epäselvää ero kennon huurtumisen ja pohjalevyn jäätymisen välillä. Joillakin saattaa kyllä kennokin olla jäässä ja se on sitten toinen tarina. Kaapeli vaikuttaa pohjalevyyn.

  13. Hei Jore ja Pekka

    Ymmärrän kyllä manuaaliasennon merkityksen ja sen, että etsimällä löytyy sopiva lämpötila. Eikä näin talvella ongelmaa olekaan, lämmintä riittää, mutta sitä ei tule liikaa. Eli sikäli olen tyytyväinen Toshibaan.

    Mutta olen todentotta sitä mieltä (laitteesta riippumatta), että jos joku ominaisuus luvataan niin sellainen pitää myös olla. Kyllä silloin syksyllä olisi ollut mukava, jos puhaltimen automaattiasetus olisi hoitanut oikean lämpötilan. Sitä lämpöä kun tuppasi todella tulemaan ja esimerkiksi reissuun lähtiessä asetuksesta olisi ollut paljonkin apua.

    Mitä tulee talosta johtuviin lämpötilavuotoihin niin sellaisia ei ole, koska mittasin huonelämpötilaa aivan Toshiban vierestä (termostaatin kohdalta) ja päältä ja lukemat olivat oikein. Pahimmillaan siis 25-26 astetta, kun pyyntö oli 18-19 astetta. Eli parin asteen heitosta ei ole kyse. Muistaakseni muuten mainitsin ovesta, että siitä tuskin vuotoja tulee, koska ilppi on olohuoneessa eikä eteisessä.

    No, tänään on tulossa Kylmäkeskuksen asentaja katsomaan kojetta. Toshiban maahantuonnista vastattiin, että vika voisi olla kondenssiveden kylmentävästä vaikutuksesta sisäyksikössä ja tälle voitaisiin tehdä jotain. Meillä on muuten tosi lyhyet putkivedot, koska ulkoyksikkö on melkein samalla kohdalla kuin sisäyksikkö.

  14. Anne kirjoittaa
    ” Toshiban maahantuonnista vastattiin, että vika voisi olla kondenssiveden kylmentävästä vaikutuksesta sisäyksikössä ja tälle voitaisiin tehdä jotain.”

    Mielestäni lämmityksessä ei sisäyksiköstä tule kondensiovettä mikä kylmettäisi sisäyksikköä eli mitähän meinaavat oikein…
    Meillä olen muutaman kerran havainnut että termostaatti ikäänkuin “jämähtää” johonkin tiettyyn lämpötilaan eikä lämmöntulo hellitä vaikka pyyntiä laskee(manuaalipuhalluksellakin). Niinkuin Annella mutta ei noin pahasti ole lämpöä pukannut, tosin laite ei ollut vielä syksyllä jolloin lämmöntarve on vähäisempi. Laite on vasta hellittänyt lämmittämisen ja järkiintynyt kun olen sen sammuttanut ja laittanut taas käyntiin .
    Jotenkin tuntuu että kyse ei ole kylmävuodoista vaan termostaatin toiminnasta. Ilp kierrättää niin suuria määriä ilmaa että kylmävuodon tulisi olla suuri ennenkuin se todella laskisi sisäänottoilaman lämpötilaa. Ja aikaa ennen pumpun asennusta sen olisi todella huomannut.

    Laitapa Anne juttua siitä miten teillä kävi, kun samaa on havaittavissa meikäläisen koneessakin (Toshiba). Toshiballa taitaa tuo lämmöntuotto olla luonteessa niinkuin pystykorvalla haukkuminen : )

    Kätevä tapa on ollut tarkkailla lämmöntuottoa kun olen laittanut langattoman lämpömittarin (Klaas Oolsonin puljusta 15 eur) anturin sisäyksikönpuhallusilman eteen. Sitten vaan nököttää sohvalla ja katselee lämpömittarin näytöstä että muuttuuko puhallusilman lämpötila jos pyyntiä muuttaa. Ei tarvitse juosta sisäyksiköllä vahtaamassa.

  15. Anne. Aina kun vikaa tutkitaan niin siihen on syy. Usein tuollaisessa tapauksessa on syynä ollut muukin kuin laitevika. Tällainen mahdollisuus kannattaa tarkistaa. Viive on automatiikalla joissain laitteissa enemmän sääntö kuin poikkeus. Kokeile olisiko siinä vain niin pitkä viive. Eli laita säätö automatiikalle ja varmista, että sieltä tulee todellakin lämmintä. Sitten lämpötilapyyntö 16 asteelle ja odota tunti. Siinä ajassa kaikki pitkätkin viiveet pitää olla huomioitu. Jos vielä puhaltaa kuumaa niin vika on siis muualla kuin viiveessä. Vai kerkesikö huoltomies jo tekemään analyysin? Tietoni perustuu lukemiini käyttäjäkokemuksiin ruotsissa ja Suomessa. Yksi tapa eliminoida muita häiriöitä on asettaa automatiikka ja 16 astetta pyyntiin ja sammuttaa laite. Sitten käynnistät sen etkä tee mitään muuta. Näin eliminoituu mahdollinen tiedonkulkuhäiriö koska laite on nyt pakotettu käynnistymään haluamassasiautomaattitilassa. Kokeile, ei maksa mitään.

  16. Anne. Vielä tuosta neuvostani. Jos automatiikka jostain syystä toimii niin asuntosi kylmenee sietämättömän kylmäksi, mutta selviääpä tuo, että automatiikka osittain toimii ja näin yksi asia on selvitetty.

  17. Minulla on fujitsun pumppu AWY 17 LA ja on ollut koko talven automaatilla eika ole tarvinnut säätöihin koskea, koko talo on pysynyt lämpimänä ilman pattereita.Liekkö sitten fujitsussa hyvä tuo termostaatti kun tuntuu että muilla merkeillä ei automaatti toimi,miten muut fujitsun miehet ja naiset pitävät asetuksia.

  18. ouh. järkyttävää. Löytyi siis ilamalämpöpumppumerkki joka toimii. Uskomatonta. Kerro toki lisää hanski.

  19. Hanskille!

    Kaveri käyttää manuaalia ja pelaa hyvin. Pumppusi on Fujitsun yksi lippulaivoista, tiedän että awy 17 omistaja aina näyttää miten laite puhdistaa itse itsensä kaukosäätimestä napin painalluksella, kun muun merkin ilmalämpöpumpun omaavat tulee vierailulle, tietysti leikkimielellä ettei tarvitse itse kuukausittain pestä tai imuroida suodattimia. lämmittää noin -20 vielä 150 neliötä mutta onhan siellä 8,5kw takanakin. Hieno pumppu mutta kerro lisää…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *