Kymmenen vuotta sitten

Kymmenen vuotta sitten olin nuorena siloposkisena nörttinä hommissa Tampereen yliopiston tietokonekeskuksessa. Internet näytti siihen aikaan jo aika samanlaiselta kuin nytkin – etenkin Linux-käyttäjät olisivat kuin kotonaan silloisessa netissä. Pari asiaa oli kuitenkin eri lailla: netissä surffailu tapahtui WWW-selaimen sijasta Gopherilla ja blogien sijasta luettiin ja kirjoitettiin nyysseihin. Muu olikin sitten melkein samanlaista kuin nykyään ;-)

Tietokonekeskuksessa suunniteltiin sisällöntuotannon järjestelmiä tekstipohjaisen Gopherin päälle ja vietiin sähköisen julkaisemisen ilosanomaa eri yksiköille. Mutta muutos oli jo tapahtumassa. Jo edellisen vuoden aikana oltiin kokeiltu ensimmäistä kertaa World-Wide Webiä ja sen selaimia. Systeemi vaikutti aluksi aika lailla samanlaiselta kuin Gopherkin – tosin sivuille oli mahdollista lisätä kuvia ja tekstin muotoilukin oli monipuolisempaa. Jännittävänä ominaisuutena oli kotisivujen tekeminen: Gopherissa täytyi olla hyvä kaveri ylläpitäjän kanssa saadakseen oikeudet julkaista tiedostoja kun taas WWW:ssä oli mahdollista omin päin tehdä ikioma kotisivu, joka oli näkyvissä koko maailmalle.

Maaliskuussa 1994 päätin sitten kokeilla miltä WWW-serverin pystyttäminen tuntuu ja www.uta.fi sai alkunsa. Näiltä ajoilta on olemassa lukuisia hauskoja kokemuksia ja tarinoita, joita olisi tarkoitus muistella tänään keskiviikkona järjestettävässä Tampereen yliopiston WWW-palvelun 10-vuotis-juhlassa (jos satut olemaan Tampereella, tervetuloa!). Aikalaisestakin löytyy juttu.

Ehkäpä jatkan muistelua vielä täälläkin. Noina samoina aikoina muistan myös miettineeni että silloisia tapahtumia ja kokemuksia olisi ollut hyvä kirjoittaa muistiin. Tästä muistiinpanojen puuttumisen harmittelusta sai alkunsa Pinserikin. Satun myös tietämään että blogimaailmassakin on jo tuolloin aktiivisesti mukana olleita kirjoittajia (kuten kaikki Kuukkeligaalassa mukana olleet kuulivatkin – kiitokset vain kiitoksista Kanervalle!). Olisi hauska kuulla omia muisteluitanne noilta vuosilta.

2 thoughts on “Kymmenen vuotta sitten

  1. Tilaisuus on niin mahottoman aikaisin, ett taitaa jd tulematta. Taidettiin silloin automatkalla vahingossa sivuta ttkin aihetta. Semmosia terveisi sinne juhliin, ett ensimminen bernerd, jonka nimelt tunsin noina aikoina, oli juuri Sami Kykk. Enk edes opiskellut Tampereella!

  2. Mainittakoon ajalta ennen ajanlaskun alkua Timo Kiravuon klassinen lausahdus (1.12.1992):

    “WWW on suunnilleen muuten kuten Gopher, mutta hypertekstipohjainen. Kyttliittymi on, tosin ei yht hyvin kuin Gopherille. Kytt on kuitenkin rajoittunut lhinn suurenergiafyysikoihin.

    Hypertekstimisyden tysimittainen hydyntminen edellytt datan reipasta muokkaamista, se ei liene vaivan arvoista. Ja ainoa hypertekstiedtori WWW:lle toimii vain Nexteiss.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *