Mieti mitä vastaat

Yhdysvaltoihin matkustavat suomalaiset (ja tiettyjen muidenkin maiden kansalaiset) pääsevät sinne ilman viisumia täyttämällä etukäteen ns. Visa waiver -lomakkeen. Siinä kysytään mm. seuraavanlaisia kysymyksiä:

“Oletteko koskaan harjoittanut tai harjoitatteko tällä hetkellä vakoilua, sabotaasia tai terrorismia” ja “pyrittekö Yhdysvaltoihin harrastaaksenne rikollisia tai epämoraalisia toimia?”. Arvatenkin vastaamalla “Kyllä” johonkin näistä kysymyksistä pääsee juttelemaan tarkemmin maahantuloviranomaisten kanssa.

Tietokonevalmistaja Dell on lähtenyt nyt mukaan samaan kyselypolitiikkaan. Kun olet ostamassa tietokonetta verkkokaupasta, sinulta kysytään: “Aiotko käyttää tietokonetta joukkotuhoaseiden valmistamiseen?” Jos vastaat “Kyllä”, jäät ilman tietokonetta.

Mutta lomakkeessa on vielä tarkennus: “…without the prior consent of the US or competent EU government.” Eli vastuullisen hallituksen luvalla tuokin shoppailu onnistuu.

Muuten, tuossa maahantulolomakkeessa ollut kysymys “Pyrittekö Yhdysvaltoihin hakeaksenne töitä” ja alempana oleva varoitus “ette voi vierailunne aikana ottaa vastaan työtä, opiskella tai edustaa ulkomaisia tiedotusvälineitä” kannattaa ottaa tosissaan. Hollantilainen Joost Korngold sai tuntea sen nahoissaan myöntäessään maahantuloviranomaiselle tehneensä aiemmilla vierailuilla freelancer-hommia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *