Runeberg-muistoja

Liputuspivn kunniaksi julkistan maailmalle Runebergiin liittyvn nuoruusmuistoni. Lheiset ovat varmaan jo ehtineet kuulla tarinan useita kertoja, mutta tss se tulee nyt teille muillekin.

Aikoinaan lukiossa saimme kotitehtvksi tehd esitelmn jostain kirjasta. Kohdalleni osui Runebergin Vnrikki Stoolin tarinat. Ja voi herranthden, ett se oli tyls kirja! Yritin lukea sit, mutta hommasta ei kerta kaikkiaan tullut mitn. Esitelmpiv kuitenkin lheni ja jotain oli tehtv.

Niinp tein sitten esitelmn kytten pohjana kirjan takakannen ja liepeen tekstej sek tietosanakirjasta lytynytt artikkelia. Esitelmst tuli mielestni vielp aika hyv.

Pivt kuluivat ja tuli esityksen aika. Se sujui mainiosti, tunnelma oli rauhallisen mukava ja olin jopa hiukan ylpe tekstist.

Loppupuolella esitelm opettaja kuitenkin keskeytti minut.

“Sami?”

Katsoin opettajaa hmmentyneen.

“Yksi kysymys: oletko lukenut tuota kirjaa?”

Kiikiss! Ainoa mahdollisuus oli olla rehellinen.

“En.”

Valitettavasti en en nin 18 vuoden jlkeen muista, pidink esitelmn loppuun – taisin lopetella sen pikavauhtia. Mitn suurempaa haloota asiasta ei kuitenkaan syntynyt.

Vuosia sen jlkeen kaljalla ollessamme luokkakaveri Marko kertoi, ett esitykseni oli tuudittanut suurimman osan luokastamme horteiseen uneen ja niinp hn oli ollut yksi niist harvoista, jotka edes tajusivat mit oli tapahtunut. Hyv niin.

Erinomaiselle opettajalle Jukka Sahlbergille kuitenkin terveisi: en ole vielkn lukenut Vnrikki Stoolin tarinoita (Riitta kyllkin pit sit paraatipaikalla olohuoneen hyllyss, varmasti minun kiusakseni). Monia muita kirjoja on tullut ahmittua ja muistelen edelleen lmmll lukion idinkielen tunteja.

Terveisin Sami K, 2E

10 thoughts on “Runeberg-muistoja

 1. Ruaaaah :-)

  Aikoinaan johonkin kirjallisuustieteen romaanitenttiin luettavana oli Dostojevskin Rikos ja rangaistus. Luo-ja. Annoin periksi ensimmisten sadan sivun jlkeen, ja ptin ett vaikka en ikin valmistuisi, kirjan lukeminen saa jd.

  Onneksi ystvllinen kirjastotti etsi ktkistn muistaakseni “Maailman kirjat ja kirjailijat” (tms.) -nimisen teoksen, josta luin lyhennelmn Dostojevskin klassikosta. Lyhennelmn avulla sain kuin sainkin tentin lpi…

  Onneksi kaikkea ei ole pakko lukea loppuun, vaan huonon kirjan (tai kirjan, joka nyt ei jostain syyst vain maistu) voi jtt kesken.

 2. Meill muistaakseni oli pakkoluettavana Tuntematon sotilas. En ollut silloin yhtn kiinnostunut lukemaan niin pitk kirjaa, joka meni silloisen kiinnostusalueeni (scifi) ulkopuolelle.
  Asialle lytyi kuitenkin helppoakin helpompi ratkaisu: Jonkun luokkakaverin kanssa vuokrattiin rrlt kimppaan Tuntematon sotilas the movie :-)
  Sen perusteella esitelmn teko oli helppoa.

  rimmisen tuskallinen lukutehtv sensijaan oli sitten Punainen viiva. Sain kirjan jotenkuten luettua loppuun, ja ihmettelin kovasti, ett mik oikein on kirjan sanoma; mink takia se kaikki teksti on… Minulle se ei kertakaikkiaan lukiossa auennut :-)

 3. Tuota elokuvakikkaa tuli itsekin kytetty pari kertaa, kun opettajan luettavaksi mrm kirja sattuikin lytymn elokuvaversiona. Seitsemst veljeksest en osaa sanoa kumpi olisi pahempaa, kirjan lukeminen vai Turkan sarjan katsominen. Ehk se Turkka veisi kyseenalaisen voiton.

 4. Seitsemn veljest on kyll ehdottomasti yksi ikvimmist ja tylsimmist kirjoista mit on tullut luettua, edell mainitut teokset huomioon ottaen.

  Lisksi siit tuli paha mieli.

 5. Vastaavanlainen tapaus sattui kohdalleni ylasteella idinkielentunnille jossa tehtvn oli pit esitelm annetusta kirjasta. Kohdalleni sattui teos nimelt Punainen viiva. Se kertoo Suomen ensimmisist eduskuntavaaleista ja siit miten “tavikset” 1900-luvun alussa kokivat tmn tapahtuman kaikkine vaiheineen. Hyvin tyls luettavaa 15-vuotiaalle, silloin joskus.

  Ei tullut luettua kuin pari lukua alusta ja esitelmn tein sen perusteella mielikuvituksellani hystettyn. Opettaja keskeytti esitelmni kysymykselln, “Luitko kirjan kokonaan?” :D …

 6. Ninkin voi kyd: idinkielenopettajamme oli kotoisin Nurmijrvelt ja siksi ilmeisesti saanut Kivi-rokotuksen (ehk sympatiasta mys Runeberg-rokotus, en tied). Sen sijaan tarjolla oli Hesse ja Mannia jopa siin mrin, ett ert vanhemman vuosikerran opiskelijat olivat tuottaneet erityisen Hesse-parodian erseen pienlehteen. Opetus oli kuitenkin korkeatasoista, ja Kive tuli luettua jo kouluaikana ja Hesse ja Mannia myhemmin. Itselleni Kivi avautui hyvin etenkin luontokuvaustensa takia, joista nki ett kirjailija tunsi suomen luonnon eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina ja lnsimurrekin tuntui lheiselt.

 7. Vaikka Seitsemn veljest oli pakkolukemista, en usko, ett tm oli se seikka, joka aiheutti harmistuksen. Teksti itsessn oli vain niin ikv luettavaa, ett koin ns. huonoja viboja. Siis ei itse sislt (vaikka sekn ei hirvesti kiinnostanut), vaan miten se oli kirjoitettu. Asia on jnyt mieleen koska vaikutelma oli niin selv.

  Tuosta kaikesta on toki jo yli 10 vuotta aikaa…

 8. Sattui kerran niin ett saimme lukiossa listan joka oli tynn kirjojen nimi joista en aikaisemmin ollut edes kuullut, toki pari kolme osui silmn tuttuna kirjan nimen. Yhdest piti tehd kirja-arvostelu joka tuolloin ei kiinnostanut laisinkaan (tosin vielkn). Sovimme kuitenkin opettajan kanssa ett Tuntematon Sotilas kuuluu repertuaariin mys.

  Tehtv tekemtt vielkin

  P.S tehtvnannosta kulunut tuommoinen 3 viikkoa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *