8 thoughts on “Finlandia Punaiselle erokirjalle

 1. Jep. Tosi hyvä veto toi palkintorahojen lahjoittaminen. Pirkko saa ne sitten takaisin moninnkertaisesti kun kaikki homppelit ja lepsukat ja variaatiot siitä väliltä ja laidoilta ryntäävät ostamaan kirjan.

  Pirkko ilmoitti palkinnon saatuaan että nää kisat on ihan hanurista ja vääristävät kilpailua jne. Samaa marmatti aikoinaan voittajana hymyssä suin ainakin Paasilinna. Tosihuonojaepäreilukisa. Tosihuono. Muistaako joku onko ehdokkaista joku ennen valintaansa ollut yhtä kriittinen? No kai ainakin Paasilinna. Onko muita?

 2. Hupaisa spekulaatio nimimerkki Kyynisellä, mut tuntuu hiukan epärealistiselta. Homoyhteisö on Suomessa lopulta aika pieni ja epäilemättä se porukka, joka kirjan ostaa lähinnä seksuaalisuuntautumissyistä, ostaa sen riippumatta siitä, onko SETA:lle annettu pätäkkää vai ei.

  Olisi kyllä mielenkiintoista ihan yleissivistyksen vuoksi tietää, kuinka hiton monta Punaista erokirjaa pitäisi myydä, että Saisiolle kilahtaisi palkinnon suuruinen määrä rahaa – ja miten paljon pitäisi myydä että pääsisi voiton puolelle.

 3. Lisäys: On ihan kunnioitettava, että taiteilija kritisoidessaan kilpailua lahjoittaa voiton (=ihan vitusti euroja) pois omasta punkkukassastaan. Siitä pienet Pirkolle.

 4. Ainakin Pentti Holappa v. 1998 antoi “kiitospuheessaan” raipan viuhua Helsingin Sanomien kirjallisuuskriitikoille silloin kun sai palkinnon Ystävän Muotokuvasta. Hieno teos sekin, ja rohkea kaveri, samoin kuin Saisio.

 5. Akuaku: Kirjailijan normaali palkkioprosentti on 16,666…% kirjan alv:ttomasta suositushinnasta. Eli jos ei matikkapääni ja hintatason tajuni ole ihan pettänyt, Saision kukkaroon kilahtaa siinä 3-3,5 euroa per myyty kappale. Miinus verot, toki.

  Sinänsä vähän outoa voittajan haukkua kilpailu, kun ei siihen ole mikään pakko osallistua. Tänäkin vuonna ainakin yksi potentiaalinen ehdokas (jonka nimeä en nyt muista, suomenruotsalainen kumminkin) ilmoitti, ettei hänen työtään tarvihe mokomaan kisaan laittaa.

 6. Kyyninen kirjoitti Saision valittaneen siitä, että “kisat vääristävät kilpailua”. Kyllä kirjailija kritisoi itse kilpailuttamista, ei kilpailun vääristämistä. Kritiikki kohdistui siihen, että kirjailijat pakotetaan tällä tavalla kilpailemaan toisiaan vastaan joka vuosi. Finlandia-palkinto siis (minun tulkintani mukaan) tekee fiktion kirjoittamisesta jonkinlaista yksilöurheilua, jossa kaikkien suoritukset mitataan, halusivat he tai ei.

  Finlandia-palkinto jaetaan ennen muuta kirjallisuuden myynnin vauhdittamiseksi eikä sitä edes pitäisi esittää kirjailijoiden välisenä mittelynä paremmuudesta. Sellaisena se kuitenkin laajasti ymmärretään, huolimatta siitäkin, että nykyään valinnan tekee vain yksi ihminen. Tällä kertaa asialla oli ammattilainen, aina ei ole. Kilpailu on henkilöitynyt, koska julkisuus pelaa henkilöillä. Itse asiassa palkinto annetaan teokselle, ei henkilölle,

 7. ostin veljelle joululahjaksi juoppohullun päiväkirjan 3. osan Raskausarpia ja sen avovaimolle ton Punasen erokirjan. Jälkeenpäin aloin miettiin, että tulkitseekohan ne mun hyvän joulun toivotuksen ihan väärin, kun alkavat vertaileen keskenään lahjuksiansa…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *