Finlandia Punaiselle erokirjalle

Punainen erokirja sai tmn vuoden Finlandia-palkinnon. Onneksi olkoon, Pirkko Saisio! Neljs kerta toden sanoo.

8 thoughts on “Finlandia Punaiselle erokirjalle

 1. Jep. Tosi hyv veto toi palkintorahojen lahjoittaminen. Pirkko saa ne sitten takaisin moninnkertaisesti kun kaikki homppelit ja lepsukat ja variaatiot siit vlilt ja laidoilta ryntvt ostamaan kirjan.

  Pirkko ilmoitti palkinnon saatuaan ett n kisat on ihan hanurista ja vristvt kilpailua jne. Samaa marmatti aikoinaan voittajana hymyss suin ainakin Paasilinna. Tosihuonojaepreilukisa. Tosihuono. Muistaako joku onko ehdokkaista joku ennen valintaansa ollut yht kriittinen? No kai ainakin Paasilinna. Onko muita?

 2. Hupaisa spekulaatio nimimerkki Kyynisell, mut tuntuu hiukan eprealistiselta. Homoyhteis on Suomessa lopulta aika pieni ja epilemtt se porukka, joka kirjan ostaa lhinn seksuaalisuuntautumissyist, ostaa sen riippumatta siit, onko SETA:lle annettu ptkk vai ei.

  Olisi kyll mielenkiintoista ihan yleissivistyksen vuoksi tiet, kuinka hiton monta Punaista erokirjaa pitisi myyd, ett Saisiolle kilahtaisi palkinnon suuruinen mr rahaa – ja miten paljon pitisi myyd ett psisi voiton puolelle.

 3. Lisys: On ihan kunnioitettava, ett taiteilija kritisoidessaan kilpailua lahjoittaa voiton (=ihan vitusti euroja) pois omasta punkkukassastaan. Siit pienet Pirkolle.

 4. Ainakin Pentti Holappa v. 1998 antoi “kiitospuheessaan” raipan viuhua Helsingin Sanomien kirjallisuuskriitikoille silloin kun sai palkinnon Ystvn Muotokuvasta. Hieno teos sekin, ja rohkea kaveri, samoin kuin Saisio.

 5. Akuaku: Kirjailijan normaali palkkioprosentti on 16,666…% kirjan alv:ttomasta suositushinnasta. Eli jos ei matikkapni ja hintatason tajuni ole ihan pettnyt, Saision kukkaroon kilahtaa siin 3-3,5 euroa per myyty kappale. Miinus verot, toki.

  Sinns vhn outoa voittajan haukkua kilpailu, kun ei siihen ole mikn pakko osallistua. Tnkin vuonna ainakin yksi potentiaalinen ehdokas (jonka nime en nyt muista, suomenruotsalainen kumminkin) ilmoitti, ettei hnen tytn tarvihe mokomaan kisaan laittaa.

 6. Kyyninen kirjoitti Saision valittaneen siit, ett “kisat vristvt kilpailua”. Kyll kirjailija kritisoi itse kilpailuttamista, ei kilpailun vristmist. Kritiikki kohdistui siihen, ett kirjailijat pakotetaan tll tavalla kilpailemaan toisiaan vastaan joka vuosi. Finlandia-palkinto siis (minun tulkintani mukaan) tekee fiktion kirjoittamisesta jonkinlaista yksilurheilua, jossa kaikkien suoritukset mitataan, halusivat he tai ei.

  Finlandia-palkinto jaetaan ennen muuta kirjallisuuden myynnin vauhdittamiseksi eik sit edes pitisi esitt kirjailijoiden vlisen mittelyn paremmuudesta. Sellaisena se kuitenkin laajasti ymmrretn, huolimatta siitkin, ett nykyn valinnan tekee vain yksi ihminen. Tll kertaa asialla oli ammattilainen, aina ei ole. Kilpailu on henkilitynyt, koska julkisuus pelaa henkilill. Itse asiassa palkinto annetaan teokselle, ei henkillle,

 7. ostin veljelle joululahjaksi juoppohullun pivkirjan 3. osan Raskausarpia ja sen avovaimolle ton Punasen erokirjan. Jlkeenpin aloin miettiin, ett tulkitseekohan ne mun hyvn joulun toivotuksen ihan vrin, kun alkavat vertaileen keskenn lahjuksiansa…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *