Blogispämmerit tulevat

Spammaajat muuttuvat päivä päivältä kierommiksi epeleiksi. Sähköposti on jo lähestulkoon pilattu, mutta nyt tulilinjalle on otettu myös blogit. Uusin villitys on idly.orgissa raportoitu väärennysblogien levittäminen. Mutta miksi kukaan haluaisi rakentaa väärennetyn blogin?

Kun röyhkeä mainostaja tunkee sivustonsa osoitetta toisten blogeihin keinolla millä hyvänsä, hänen tarkoituksenaan ei suinkaan ole pelkästään metsästää satunnaisia klikkauksia ohikulkijoilta. Spammerilla on tähtäimessä paljon suurempi palkinto: Google. Blogithan sijoittuvat tunnetusti korkealle Googlen hakutuloksissa. Ne päivittyvät usein, templatet on tehty hakukoneystävällisiksi ja niissä harrastetaan ahkeraa linkitystä. Myös kaikki sellaiset sivustot joihin Googlen arvostamat blogit linkkaavat, saavat Googlelta tavallista korkeampaa arvostusta ja nousevat siten korkeammalle hakutuloksissa. Tämä on myös ominaisuus jota mainostajat käyttävät hyväkseen.

Spammerien nykyään suosima tapa on lähettää blogiin iso kasa kommentteja. Pinseri joutui tällaisen tapauksen uhriksi n. viikko sitten. Yhdellä rysäyksellä usean jutun perään ilmestyi kommentti, joka sisälsi linkin mainostettavan tuotteen sivuille. Kommentteja tungettiin sivuille kymmenittäin siinä toivossa että ainakin jokin (mieluiten jokainen) jäisi ylläpitäjältä huomaamatta ja poistamatta. Sama toistettiin arvatenkin isolle joukolle muitakin blogeja.

Mainostajan tarkoituksena oli lisätä linkkejä mahdollisimman moneen Googlen arvostamaan paikkaan. Kun Googlen hakurobotti kävisi seuraavan kerran lukemassa sivustot läpi, mainostettu saitti saisi lukuisien siihen osoittavien linkkien ansiosta hyvää bonusta Googlen hakutuloslistoilla. Kommenttispammia vastaan taistelemiseen on kuitenkin tehty jo lukuisia apuohjelmia, esimerkiksi Movable Typeen asennettava mt-blacklist.

Nyt on kuitenkin liikkeellä taas uusi, entistä hieman kieroutuneempi tapa blogien hyväksikäyttämiseen. Verkkoon on alkanut putkahdella uusia sivustoja jotka näyttävät ensisilmäyksellä aidoilta blogeilta – esimerkkinä vaikkapa Jennifer’s Blog. Tarkemmin katsomalla käykin kuitenkin ilmi että sivustot ovat pelkkiä kuoria. Ne sisältävät jostain toisesta blogista kopioidun ulkoasun ja satunnaista (tai varastettua) sisältöä. Jokaisen blogisivun alareunassa on kuitenkin se varsinainen syy sivuston olemassaololle: näkymätön linkki varsinaiseen pornosivustoon.

Jälleen kerran tarkoituksena on rakentaa mahdollisimman paljon eri puolilta mainostettavaan kohteeseen osoittavia linkkejä, siten että Google arvostaa sen hakutuloksissa mahdollisimman korkealle. Mutta miten nämä väärennösblogit sitten hankkivat itseensä osoittavia linkkejä ja korottavat omaa arvostustaan?

Tässä astuu mukaan jo puolitoista vuotta sitten ensi kertaa käytetty keino: viitespammi. Monissa blogeissa, Pinserissäkin, ruudun reunassa tulee näkyviin niiden sivujen osoitteita, jotka ovat linkanneet kyseiselle sivulle. Tähän joukkoon kuitenkin valitettavan helppoa lisätä myös väärennettyjä osoitteita – tarvitaan vain ohjelma, joka lataa sivun antamalla väärennettyjä viitetietoja. Monet sivuja indeksoivat hakukoneet (esim. Pinserissäkin usein nähty Bloogz) tekevät tätä ja nyt siis enenevässä määrin myös spammerit. Koska väärennetyt blogit näyttävät ensisilmäyksellä ihan aidoilta, niitä ei tule välttämättä poistettua yhtä hanakasti kuin kommenttispammeja.

Lopputulos: kun tarpeeksi monesta blogista saadaan aikaiseksi linkki tällaiseen väärennettyyn blogiin, Google nostaa väärennetyn blogin arvostusta huimasti. Tässä blogissa olevat linkit lopullisiin sivustoihin muuttuvat erittäin arvostetuiksi. Niistä monet ovat valmiita maksamaan paljon rahaa. Ja spammeri hieroo käsiään tyytyväisenä.

Yllä mainitussa idly.orgin jutussa kerrotaan, miten blogiyhteisön jäsenet keksivät tämän huijaustavan. He eivät ymmärrettävästi ottaneet sitä kovin hyvällä, vaan lähtivät selvittämään syyllistä. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että jäljet johtavat Bukarestin yliopistoon Romaniassa. Nähtävästi jokin kyseisen koulun opiskelija on keksinyt keinon hankkia helppoa rahaa. Nyt jäämme vain kiinnostuneina seuraamaan, miten tarina päättyy. Yllälinkitetyn jutun lopusta löytyy hyvä linkkivalikoima asiaa käsitteleville sivuille.

Oma ratkaisuehdotukseni myötäilee parinkymmenen vuoden takaista Tabu-TV-sarjaa: painetaan homma sillä tavalla villaisella että viedään spammeri nurkan taakse ja annetaan jatsarista nivusiin. Eivätköhän netin syöpäläiset siitä ota opikseen.

Toinen, vhemmn vkivaltainen tapa on muuttaa viittauslogiohjelmia siten ett ne lataavat jokaisen viittaavan sivun ja tarkistavat ett siell on oikeasti linkki thn nykyiselle sivulle.

ps. Niille, jotka miettivt ett teink spammerille palveluksen linkittmll aiemmin tekstiss mainittuun Jenniferin blogiin, voin lohdutukseksi kertoa “pilanneeni” mainostajan hydyn tekemll linkin tinyurl.comin kautta. Kiusa se pienikin kiusa…

3 thoughts on “Blogispämmerit tulevat

  1. Jotkut julkaisusoftat mahdollistavat rekisteritymisen, joten kommenttia jttkseen tytyisi rekisterity ja kirjautua. Tm tosin vhentnee kommentteja radikaalisti, sill kuka jaksaa nhd vaivaa. Toinen vaihtoehto on tietysti poistaa kommentoitinmahdollisuus.

  2. Kiitos hyvist ohjeista. Minulle mahdollisuus kommentointiin on hyvin trke, sill haluan mys vastakaikua ihmisilt omille ajatuksilleni. Olen kauhulla odottanut, koska spammerit lytvt kohteeksi oman blogini; lytyyhn se Googlestakin monella hakusanalla jo ensimmiselt hakusivulta.

    MT-blacklist on nyt asennettu, toivottavasti aiheuttaa edes pient kiusaa spammereille. Mailiboksini he ovat jo tukehduttaneet: 50-100 spammia pivss on melko rasittavaa, vaikka Mail.app:in spammifiltteri suodattaakin niist 90-100% joka piv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *