Salainen joulupukki

Kirjoittaja Sami, 16.11.2003

Secret Santa järjestetään taas tänä vuonna. Kyseessä on yksinkertaisuudessaan mainio konsepti. Homma menee seuraavasti: Jokainen osanottaja täyttää Amazon-kirjakaupassa toivomuslistaansa joukon kohtuuhintaisia joululahjoja joita olisi kiva saada. Tämän jälkeen ilmoittaudutaan joululahjarinkiin ja annetaan sinne oman blogin osoite (ja toivomuslistan, jos siihen ei ole linkkiä blogissa). Joulupukki käy jossain vaiheessa katsomassa toivomuslistaa ja ostaa sieltä yhden lahjan. Amazon hoitelee maksetun lahjan toimittamisen oikeaan osoitteeseen, eikä vastaanottajan osoitetta (tai sitä kuka lahjan osti) välitetä muille.

Mutta joulun periaatteihinhan ei kuulu vain lahjojen saaminen, vaan myös antaminen. Niinpä saitti lähettää lahjaa odottelevalle jonkin toisen osallistujan tiedot, jolle tulee sitten ostaa joululahja hänen toivomuslistaltaan. Jokainen ostaa ja jokainen saa. Osallistujat eivät kuitenkaan osta toisilleen lahjoja, sillä joulupukkipalvelu arpoo lahjojen vaihtajaparit satunnaisesti. Eli samanlainen lahjaleikki kuin aikanaan koulun pikkujouluissa.

Tuli mieleen, että voisi olla hauskaa järjestää samanlainen tapahtuma hieman pienemmässä ja paikallisemmassa mittakaavassa eli ihan meidän blogilistalaisten kesken. Joku hoitaisi sähköpostin välityksellä osallistujien tietojen keräämisen, arpomisen ja jakamisen. Lahjalle laitettaisiin ohjehinta (esim. 20-30 euroa) ja systeemiin otettaisiin Amazonin lisäksi mukaan myös jokin kotimainen toivomuslistan ja lahjatilauksen mahdollistava verkkokauppa (esim. NetAnttila) niin että luottokortittomatkin voisivat osallistua. Amazoneista kannattaisi käyttää toki englantilaista, koska sen postikulut ja toimitusnopeus eivät ole hullumpia.

Mutta olisiko kukaan kiinnostunut tällaisesta? Millaiset kaupat voisivat sopia systeemiin? Lahjatilauksiahan voi tehdä periaatteessa kaikissa kaupoissa joissa maksu suoritetaan verkkopankilla (antamalla maksajan tietoina lahjan saajan tiedot – verkkopankkihan ei ota niihin kantaa kun vain maksaminen sujuu).

PS. Tutkiessani verkkokauppoja tätä juttua varten törmäsin hassuun reliikkiin: yön ajaksi kiinni menevään verkkokauppaan. Elloksen Online-tavaratalo sulkee ovensa yöksi kuten fyysinen kauppa konsanaan. Muita virastomeininkiä noudattavia verkkokauppoja ovat ainakin VR:n lippukauppa ja Sumpin vihjaama Lippupalvelu. Heh, ja minä kun luulin että Korsoraattori on ainoa virastoaikaa noudattava saitti. :-)

PPS. Harmi että Pulju.netistä ei voi tehdä lahjatilauksia, sillä Näätäkahvi olisi aivan erinomainen lahjavinkki – ainakin niille jotka eivät ole olleet kilttejä.

  Jutussa “Salainen joulupukki” on 10 kommenttia:

  • Timo says:

   Arvatenkin Amazonilla on oltu tyytyväisiä palveluun, kun ihmiset ostavat sen joululahjan anonyymille saajalle juuri Amazonista.

  • simison says:

   Mitä tästä opimme… kannattaa verkkokauppaa suunnitellessa toteuttaa myös lahjalista. :-)

  • ner says:

   minä ainakin haluaisin olla mukana lahjalistalla. 30 euroa aina jostain löytyy…

  • Jussi says:

   Mukana myös juu. Olisin kiinnostunut väsääjäksikin mutta aika ei mitenkään riitä.

  • samik says:

   Jos tarpeeksi osanottajia tulee, voin kyllä hoidella parien valitsemisen… Mutta ensin pitänee saada osallistujat ja valita millä säännöillä mennään eteenpäin.

  • vm says:

   Mukana ollaan!

  • KimmoS says:

   Meikä on messissä.

  • Riitta says:

   Kuulostaa kivalta. Miten edetään?

  • samik says:

   Montakohan niitä osallistujia olisi? Otan ilmoittautumiset vastaan sähköpostina, jaan pareiksi ja laitan tiedot eteenpäin vaikkapa joulukuun alussa. Jokaisen pitäisi toki kertoa missä se oma toivelista piilee ja miten voi suorittaa maksamisen.

  • toni says:

   mukana ollaaan

Kirjoita kommentti


Tämä linkki on ansa roskapostittajille.