Oma liinavaatehuone

Raivasin marraskuulta muita projekteja ja ptin osallistua NaNoWriMoon. Sen jlkeen on ainakin tullut tehty valtavat mrt kotitit, jotka yleens muuten jvt rstiin. Pivittin pitisi istua tietty aika tietokoneen ress kirjoittamassa fiktiota. Sama taistelu on edess joka kerta, eli on kohdattava alkamisen kauheus. Kirjoittamaan ryhtyminen on vaikeaa, vaikka vlill kertomus etenisi hyvin ja tilanteet kehkeytyisivt kuin itsestn. Valitettavasti olen tullut luoneeksi joukon henkilit, joita etupss inhoan. Lohtua synkkyyteen tuo kuitenkin Stephen Kingin erinomainen kirja Kirjoittamisesta (On Writing), jossa kertoja rutistelee Carrien ensimmiset liuskat roskiin, koska tytt on niin tympe. Sielt ymmrtv vaimo ne pelastaa ja kehottaa jatkamaan. Loppu onkin historiaa. Tai ainakin tarina on hyv.

Kirjoittelen sill mielell, ett jokaisen on raapustettava ensimmiseksi ne tuhannet liuskansa tuubaa. Vlill tuntuu silt, kuin raivaisi Amazonin viidakoita linkkuveitsell. Selkesti kerrottavaa on pssyt kerntymn vhn liiankin paljon, ja se tahtoo sitten kaikki kerralla ilmaistuksi. Kunnes eteen tulee totaalinen pysys eik mikn hetkeen liikahda eteenpin.

En usko, ett tst viel mitn julkaisukelpoista syntyy. Sen sijaan olen saanut raivattua kyttmme liinavaatehuoneen, eli yksi pieni, mutta sitke unelmani on viimein toteutunut. Pari vuotta sitten muuton yhteydess tuli tungettua iso vaatehuone tyteen sekalaista rojua, koska se oli nopein ja helpoin ratkaisu. Roinaarion raivaaminen ehti jo muuttua ernlaiseksi ikuisuusprojektiksi, koska koti alkoi muistuttaa jossakin vliss suurta shakkipeli. Tavarat etsivt yh paikkaansa, ja yhden siirtminen kynnist ketjureaktion, jonka ptteeksi jokin uusi esine on ilman kotia. Eli kytnnss vaatehuoneessa.

Joka kerta juuttuessani johonkin tavallista typermpn kohtaan tarinassa olen mennyt raivaamaan liinavaatehuonetta. Sen jlkeen olen siivonnut sen. Sitten olen jrjestnyt liinavaatteille lokerikot. Ja lopuksi aion viel viikata siististi mys liinavaatteet, ehk jopa silitt osan. Woolfia mukaellen – jokainen kirjailijaksi aikova tarvitsee oman liinavaatehuoneen.

Valitettavasti liinavaatehuone ei generoi jrin ihmeellisi juonikuvioita vaan lhinn pohdiskelua siit, miksi sinne on kertynyt kaikenlaista yksittist ja sekalaista ja onko makuni horjahtelu yht silmiinpistv mys kirjoittamisessa kuin liinavaatteiden hankinnassa. Se hertt mys hajanaisia pohdintoja, milloin olisi aika luopua niist tekst(iil)eist, jotka ovat selkesti parhaat pivns nhneet. Vai pitisik ne silytt alati silt varalta, ett jossain tarvitaan viel kauhtuneita froteepyyhkeit, jotka ovat hiutuneet nenliinan ohuiksi tai yksittist kermanvrist tapahtumaketjua, joka muuttui pesussa harmaansiniseksi joskus vuoden 1986 paikkeilla? Ei, vaikka siihen liittyisi miten hienoja muistoja? Eik varmasti? Olisiko kuitenkin mahdollista, ett tm sekalainen kokoelma vhn kaikenlaista kasvaa joksikin hienoksi, ikn kuin liinavaatehuoneiden Kirjavaksi satamaksi? Ett siit syntyy vkev metafora eletyst elmst…

No, tuskin. Samoin taitaa kyd NaNoWriMon tekstilleni. Epilen jo nyt, jaksanko alkaa myhemmin raivata eli hienosti sanottuna “editoida” fiktiivist romuaariota, johon olen koonnut kaiken, mik kirjoittamista juuri tll hetkell tuntuisi tarvitsevan. Puhtaat valkeat lakanat taitavat aina houkuttaa enemmn.

4 thoughts on “Oma liinavaatehuone

  1. Totti mainitsi, ett hn ottaa mielelln lahjoituksena vanhoja kauhtuneita pyyhkeit pureskelu- ja retuutustarkoituksiin. Uudetkin kelpaavat.

    Hn korostaa mys, ett pyyhkeille on noutopalvelu: jtt vain liinavaatehuoneen oven auki.

  2. Pitp olla varovainen, ett ovi ei j auki ephuomiossa. :-D Voin hyvin kuvitella, milt liinavaatehuone nyttisi Totin uudelleen jrjestmn.

  3. Hei Merja, kustannusosakeyhti Tammi on julkaissut Ilkka Rekiaron (ja runojen osalta Riku Jutin) suomennoksen Stephen Kingin kirjasta On Writing. A Memoir of the Craft samana vuonna kuin se ilmestyi Yhdysvalloissa eli 2000. Kirjan suomenkielinen nimi on Kirjoittamisesta. Muistelma leiptyst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *