Kuushow

Taivaalla on tapahtunut runsaasti viime aikoina. Lauantain ja sunnuntain vlisen yn, jos vain s sallii, voimme ihailla tydellist kuunpimennyst. Varttia yli puolenyn maapallo alkaa siirty auringon ja kuun vliin ja kirkas tysikuu alkaa varjostua toisesta reunasta alkaen kun maan varjo alkaa liikkua kuun pintaa pitkin.

Tydellisimmilln kuunpimennys on aamuyll kello 03:19. Silloin kuu kelluu taivaalla ruskean ja punaisen hehkuisena 24 minuutin ajan. Jos kuun pinnalla olisi astronautteja, heille tm sama nkyisi auringonpimennyksen! Heidn nkkulmastaan maapallo siirtyy auringon eteen peitten sen. Kuu ei kuitenkaan pimene kokonaan. Vaikka maapallo onkin auringon ja kuun vliss, meit ymprivn ilmakehn lpi kulkee kuitenkin hiukan valoa.

Aivan kuten auringonlaskua katsellessa huomaamme, valo muuttuu ilman lpi kulkiessaan punertavan vriseksi. Tmn ansiosta mys kuu hehkuu punaisena tydellisen pimennyksen aikana. Kuussa olevat astronautit saisivat itse asiassa ihailla maapalloa, jota ympri punahehkuisen auringonlaskun rengas.

Stiedotus lupaa viikonloppuyksi puolipilvist, joten toivoa pimennyksen nkemisest on. Lue lis kuunpimennyksist sivulta Lunar Eclipses for Beginners.

One thought on “Kuushow

  1. Heh, voin jo kuvitella yhden jos toisenkin baarista kotiin vaeltavan humalaisen ihmetyksen huomatessaan taivaalla mllttvn kummajaisen. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *