Kuushow

Taivaalla on tapahtunut runsaasti viime aikoina. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, jos vain sää sallii, voimme ihailla täydellistä kuunpimennystä. Varttia yli puolenyön maapallo alkaa siirtyä auringon ja kuun väliin ja kirkas täysikuu alkaa varjostua toisesta reunasta alkaen kun maan varjo alkaa liikkua kuun pintaa pitkin.

Täydellisimmillään kuunpimennys on aamuyöllä kello 03:19. Silloin kuu kelluu taivaalla ruskean ja punaisen hehkuisena 24 minuutin ajan. Jos kuun pinnalla olisi astronautteja, heille tämä sama näkyisi auringonpimennyksenä! Heidän näkökulmastaan maapallo siirtyy auringon eteen peittäen sen. Kuu ei kuitenkaan pimene kokonaan. Vaikka maapallo onkin auringon ja kuun välissä, meitä ympäröivän ilmakehän läpi kulkee kuitenkin hiukan valoa.

Aivan kuten auringonlaskua katsellessa huomaamme, valo muuttuu ilman läpi kulkiessaan punertavan väriseksi. Tämän ansiosta myös kuu hehkuu punaisena täydellisen pimennyksen aikana. Kuussa olevat astronautit saisivat itse asiassa ihailla maapalloa, jota ympäröi punahehkuisen auringonlaskun rengas.

Säätiedotus lupaa viikonloppuyöksi puolipilvistä, joten toivoa pimennyksen näkemisestä on. Lue lisää kuunpimennyksistä sivulta Lunar Eclipses for Beginners.

1 thought on “Kuushow

  1. Heh, voin jo kuvitella yhden jos toisenkin baarista kotiin vaeltavan humalaisen ihmetyksen huomatessaan taivaalla möllöttävän kummajaisen. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *