Mithn sit lukisi

Syksyn kylmien sateiden myt tekee mieli kperty sohvalle hyv kirjaa lukemaan. Mutta mit kannattaisi kokeilla? Tss on taas yksi yritys listata sata maailman parasta proosateosta. Paljon erinomaisia kirjojahan tuosta puuttuu, mutta jonkinlaisen lukulistan siit voi kuitenkin printata kirjastoon mukaan ja kokeeksi tutkia, mit klassikkoja ehk on jnyt viel lytmtt.

Kotimaisia harkitseville suositan tn syksyn vanhojen taitajien reen palaamista: Joel Lehtosen Putkinotkoa, Lauri Viidan Moreenia, Aino Kallaksen Sudenmorsianta sek Minna Canthin, Teuvo Pakkalan ja Juhani Ahon lyhytproosaa. Lyriikan ystville Eeva-Liisa Manneria ja Edith Sdergrania.

Jos tuntuu liian raskaalta, Tove Janssonin Muumi-kirjat voi lukea yh uudelleen. Ja stten on viel kaikki hyvt nykykirjailijat…

3 thoughts on “Mithn sit lukisi

  1. Voi vain ihmetell, miksi muun muassa koko Kurt Vonnegutin tuotanto, Edgar Allan Poe ja Ken Keseyn hieno Yksi lensi yli kenpesn ovat tipahtaneet listalta.. ja jos kerran proosarunojakin listataan, niin miss ovat Kalevala ja Mickiewiczin Pan Tadeusz?

    On muuten sli, ett kotimaiset klassikkokirjailijat eivt todennkisesti ikin pse vastaavanlaisille listoille, vaikka esimerkiksi Ilmari Kianto ja A. Kivi sen ansaitsisivatkin.

  2. Aleksis Kivi ja Ilmari Kianto ovat toki loistavia kirjailijoita molemmat. Vaan eips unohdeta saman sarjan Arvid Jrnefelti, jonka Vanhempieni romaani ja Isnmaa kannattaa mys pist lukulistalle.

  3. Kah, siellhn oli monta omaakin suosikkia. Flannery O’Connor ja Angela Carter esmees yllttivt iloisesti ja monta vhemmn yllttv lempikirjaa sielt lytyi mys. Niden luetteloiden ulkopuolelle j aina hyvi kirjoja, tokkopa sit kannattaa murehtia, vaan tehd ihan omia luetteloja.

    Tmmiset luettelot ovat aina angolaksisesti painottuneita, mutta niinp taitaa olla oma lukeneisuutenikin… Ihan vaan sattuneista syist, kun kerran lukutaito skulaa nautittavalla tasolla vain suomeksi ja enkuksi. Onneksi sentn kntjt puurtavat harvinaisempienkin kielten parissa, jos vaan kustantajat kustantavat.

    Tll viikolla muuten luin Pirkko Saision omaelmkerrallisten romaanien kaksi ekaa osaa ja odotanpa malttamattomana, milloin saan kplni kolmannen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *