Vallankumous

Kasan Tuula oli 30.8. pivtyss jutussaan Sukupolvi Ex(men) kiinnittnyt huomiota samaan asiaan kuin minkin monesti: nin tasa-arvoksi kehuttuina aikoina pojat (miehet?)diilaavat kaiken keskenn eivtk edes huomaa, ett siin olisi mitn erikoista. Jtkkulttuuri alkaa olla vallitsevana muuallakin kuin Imagessa.

Yliopistojen sisnotossa on jo pitkn vallinnut sama tilanne: jokunen pisteiltn heiverinen poika psee yliopistoon kovatasoisten naisten kera. Kuluu hetki, ja poika on poimittu joukosta “professoriaineksena”, joka loppupeleiss saa virat ja apurahat ptevmpien nenn edest. Minusta olisi reilua kertoa tm jo opintojaan aloittaville, tai se tulee ylltyksen siin vaiheessa, kun lahjakkuudesta ja kovasta tyst pitisi jo herua muutakin kuin opintoviikkoja.

Jonkun “ATM:n” (arkkityyppinen “alemman markkinatason mies” :-)) saamishuolet vaikuttavat kyll vhptisilt siihen nhden, mit kaikkea naisilta j saamatta ja saavuttamatta jtkkulttuurin lpitunkemassa maailmassa jo pelkkien partriarkaalisten piilorakenteiden takia, saati siksi ett nyt on alettu kovanisesti ajaa jokaisen miehen oikeutta parempaan elmn naisten kustannuksella valtion bordelleineen ja muine hmptyksineen.

Ratkaisu: vallankumous.

19 thoughts on “Vallankumous

 1. Riitan kirjoitus kuvastaa hyvin perusfeminismin ongelmia: halutaan samaa kuin miehet tarkemmin mrittelemtt, mit se oikeastaan tarkoittaa. Kun yhden ottaa, toisen jtt. Naisten kapina hellan rest liike-elmn huipulle tarkoittaa samalla sit, ett se ty, jota naiset tekivt ennen kotona, j kokonaan tekemtt. Kannan erityisesti huolta perheist, joissa lapsille ei ehdit tehd ruokaa tai heist ei muutenkaan viitsit huolehtia.

  Miehenkin paikka voi olla hellan ress, en sano sit. En vain ymmrr sit, miksi sukupuolten on taisteltava “oikeuksistaan” keskenn sen sijaan, ett yksinkertaisesti vain jaettaisiin tehtvt tasan. Enk myskn usko, ett yksi professorivirka on se, joka tekee naiset (tai edes miehet) lopullisesti ja ikuisesti onnellisiksi.

  Viestinnn parissa on ainakin niin, ett naiset vievt jo pelkstn mrllisell ylivoimallaan typaikat. Se ei hiritse minua vhkn, sill tiedn kuitenkin aina prjvni omilla ansioillani enk sukupuolellani.

 2. Kyse ei ole yhdest professorinvirasta vaan oikeudesta valita, mit haluaa tavoitella (niin ett ratkaisua ei jo ole tehty puolestasi sukupuolen perusteella).

 3. Niin, kysehn ei ole yksinkertaisesti siit, ett tehtvt jaettaisiin tasan – on syyt kysy sit, ett kuka niit tehtvi jakaa. Jos naiset eivt esim. etene yliopistourallaan professuuriin, onko kyse pelkstn siit, ett naiset ovat tutkijoina huonompia? Ei, vaan kyse on meritoitumisprosessista: kuka valitsee kenet laitosten ptktihin, kuka suosittelee kenelle apurahaa, kuka ptt apurahoista, kenet valitaan komiteoihin, jne.

  Toki kaikki haluaisivat prjt omilla ansioillaan, mutta kun ansiot eivt aina riit.

 4. Jeps kyllhn naisvaltaisella alalla eli toimituksessa on kivaa olla mies. Riitt vhn vhemmtkin lahjat ja kaverit jeesaa aina vhn paremmille palkoille sek duuneihin. Kyll harmittaisi olla nainen, koska uralla etenemttmyyden tiell ovat miehet eivtk omat kyvyt. Onneksi naiset eivt osaa tt taktikointia keskenn.

  :D

 5. Onko tosiaan niin, etteivt naiset etene urallaan tarpeeksi pitklle? Jyvskylss yliopiston rehtorikin on nainen…

 6. No just niin. Kun yksi kymmenesta on nainen, niin eihan siina mitaan syrjintaa voi olla kyseessa…

 7. Itse olen juuri nyt ptktiss yliopiston laitoksella, jossa on kymmenen vakituista opetusvirkaa ja joista kahteen on valittu nainen. Puhun nyt siis pelkstn pysyvist viroista, en sijaisuuksien tyttmisest.

 8. Kyll lasikatto on naisille arkipiv muuallakin kuin yliopistossa. Useimpien miesten arkipiv on koiralauma: laumanjohtajan mielistely ja omien tehtvin nipin napin suorittaminen riittvt takaamaan paikan hierarkiassa. On ihan ok vheksy naikkosten, tyttsten ja mmien tekemisi – kaikella “hellyydell” totta kai.

  Min en ainakaan halua samaa kuin miehet. Haluan mahdollisuuden ja vapauden tehd sit, mit haluan tehd. Hasta la victoria siempre!

 9. Whoaa!

  Pinseriss tasa-arvokeskustelua! Luulin tmn olevan MAT- & ATM-vapaavyhyke. Tied vaikka tss viel itsekin intoutuisi.

 10. Taisin jtt Pinserin lukemisen tst hyvst vhksi aikaa tauolle. Lasikatto on hyvin monella naisella omassa pssn, eik jossain kuvitelluissa veljeskuntien globaaleissa salaliitoissa. Itse olen joutunut konkreettisesti “syrjityksi” sen perusteella ett ohitseni painoi kiintinainen (eik tm ole mitn mutua, vaan faktaa). Mars armeijaan siit valittamaan. Ai niin, mutta naisillehan sekin oli vapaaehtoista.

 11. En nyt tied tuosta MAT- & ATM-keskustelusta: itseni ei tuon tyyppinen keskustelu kiinnosta ptkkn. Minusta sit voisi lhinn kutsua puhtaaksi mollaamiseksi, stereotypioiden rakentamiseksi, ennakkoluulojen vahvistamiseksi tms eik miksikn keskusteluksi – eik sill ole mitn tekemist tasa-arvon kanssa.

 12. Mie olen haaveillut vallankumouksesta tai oikeammin yleislakosta: Kaikki naiset lakkoon niin pitkksi aikaa ett alkaa palkka- ym. tasa-arvo toimia. Tm lakko koskisi tietenkin mys kotitit ja lastenhoitoa.

  Miehen on niin helppo sanoa ett “naisella on lasikatto pssn”. Kun voisittekin te-kaiken-ah-aina-niin-paremmin-tietvt miehet kokeilla edes pivn naisena oloa yliopistoympyriss.

  Nimim. Oho, taas meni virka kun jtkt saivat “ylltten” sovittua siit keskenn saunassa

 13. “Kun voisittekin te-kaiken-ah-aina-niin-paremmin-tietvt miehet kokeilla edes pivn naisena oloa yliopistoympyriss.”

  Haa haa. On se naisena oleminen Suomessa niiiiiin kurjaa ettei mitn rajaa. Ihan tulee empatian kyynel silmn. Ihme saatanan vikin: jos mies ei prj, hn voi syytt siit vain itsen. Jos nainen ei prj, se on patriarkaalisen yhteiskunnan – ja erityisesti sen miesjsenten – vika.

  Nimim. “Oho, taas meni virka kun uranainen kiipi reitt pitkin paremmille palkoille.”

 14. En muista aloista tied, mutta minun alallani on jo sinns hankalaa se, kun naisia on opiskelijoista vain murto-osa (esimerkiksi usean kymmenen hengen kursseille tulee yleens kourallinen naisia, jos sitkn).

 15. Itse tyskententelen IT-alalla ja tl olen kanssa huomannut tuon ilmin jossa miehet etenee reippaasti, mutta naiset joilla olisi taitoa jvt paikoilleen tai tynnetn erilaisiin sihteeri tyyppisiin hommiin. Toki on poikkeuksia, mutta niist vastaa yleens nainen jolla on riittvn miehinen asenne.

  Toisaalta pits varmaan olla ihan hiljaa kun olen itse tmn jrjestelmn avulla edennyt edes thn asti, mutta kai se tasa-arvo on jollain tapaa hyv ja tavolteltava juttu.

  Omasta mielestni monien naisten etenemisen ongelmana on sopivan suhdeverkoston puute. Naisilla yleens tuttavapiiri on kapeampia tai ainakin enemmn hajautunut. Itellni kaveripiiri on enempi vhempi jossain tekemisiss IT-alan kanssa. Naisilla on yleens elmss muutakin kun nm IT-jutut, kun taas meidn miesten putkiaivoilla on helppo tehd tit ja viel harrastaa samaa asiaa mik sitten kasvattaa sit suhdeverkostoa ja takaa riittvn tunnettuuden jonka ansiosta saattaa vhn edet ja titkin on aina tarjolla.

 16. Olen ollut IT-alalla noin 8 vuotta ja olen mys nainen. Niist ihmisist, joiden kanssa samaan aikaan aloittelin alalla, noin puolet on naisia ja toinen puoli miehi. Nuo naiset tekevt nyt kutakuinkin samaa tyt kuin 8 vuotta sitten. Miehist yht poikkeusta lukuunottamatta jokainen on enemmn tai vhemmn johtavassa asemassa.

  Mys olen saanut huomata, ett typaikan tarjoamat etuisuudet ovat osuneet enimmkseen mieskollegoille. Ja jos tlle kysyy perusteluja, saa osakseen naureskelua.

  Omiin kokemuksiini kuuluu esimerkiksi esimies, joka palkkaneuvotteluissa tokaisee: “mihin sun kaltainen vanhapiika semmosia rahoja tarttee?” Urallaetenemispyrkimyksini on esimiesten taholta otettu vastaan vaivautuneesti kiemurtelemalla ja puheenaihetta vaihtamalla. Tai kehoittamalla oman yrityksen perustamiseen. Tai antamalla esimiestehtvi ja sitten julkisesti kyseenalaistamalla samaisen tehtvn mielekkyys.

  Ihmettelyyni nihin asioihin liittyen on miespuolinen esimies todennut mm. ett on harmi, etten voi osallistua heidn saunailtoihinsa.

  On mys osunut kohdalle tilanteita, joissa esimies on kommentoinut vaatetustani epesteettiseksi, kampausta huonoksi. On mys kynyt niin, ett esimies on kplinyt.

  Ja jos aion alalla jatkaa on niden samojen miesten kanssa oltava tekemisiss ja vielp vakuuttavan iloisena. “Onpa mukava nhd. Mitenks perhe jaksaa?”

 17. Olen IT-alalla tyskentelev 25-vuotias nainen.

  Minua ei ole koskaan syrjitty sukupuolen eik minkn muunkaan vuoksi yhdesskn miesvaltaisessa tyyhteisss. Naisvaltaisessa typaikassa minua sensijaan on syrjitty siksi ett minulla on mm. “vrt mielipiteet”, liian “suorasukainen asenne” sek liian vhn mielenkiintoa laihduttamisesta puhumiseen ja miesten haukkumiseen. Nykyisen typaikkani kehityskeskustelussa minulta kysyttiin olenko tyytyvinen palkkaani johon vastasin myntvsti, sill olen. En tied mik on miesten (tai muiden naistenkaan) palkka tss firmassa eik se minua kiinnosta koska teen tyt sill palkalla jonka koen reiluksi korvaukseksi kyseisest tyst, muiden palkasta riippumatta.

  Yhden valituksen aiheen tunnistan. Naisilla on sama taipumus niin tyelmss kuin parisuhteessakin tehd suuria ponnisteluja ja uhrauksia vaativia tekoja iknkuin ylltyksen ja kun eivt saa tst ylimrisestn panostuksesta odottamaansa ylistyst he katkeroituvat ja vittvt miesten psevn vhemmll. Varmasti niin, mutta miksi sitten itse tekevt tarkoituksella asiat vaikeammin!

  Yliopistomaailmasta ja sen kieroudesta en sen sijaan tied mitn sill olen vain tllainen sivistymtn amiksen planttu. Yksityisell puolella asiat tuntuisivat olevan paremmin, josta pstnkin naisellisten valintojen syvimpn olemukseen; miksi pyrki alalle jolla jo lhtkohtaisesti tiet asioiden olevan eptyydyttvss jamassa?

  Ensimmist kplinti odotellessa ;-)

 18. “lk menk yliopistoon koska siell syrjitn naisia”! Hahah, loistava neuvo. Kaikki lyylit amikseen. Toivottavasti Anne on elmns yht tyytyvinen viel nelikymppisen, kun miespuoliset iktoverit ajavat bemareillaan omakotitalosta lapin huvilalle ja hn viilaa samaa pakoputkea kolmatta vuosikymment samalla palkalla. :->

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *