Kesis bndel

Joskus tulee pohtineeksi, mit olisi tapahtunut, jos olisin jnyt Helsinkiin. Lhdin sielt Tampereen yliopistoon opiskelemaan, ja sille tielleni jin. Myhemmin se tie on kulkenut viel tehdaskaupungista maaseututaajamaan. Onko tmn kehityksen looginen loppupiste siin, ett huomaan asuvani jossain Kuhmoisten korvessa (josta yksi sukuhaarani lhti aikanaan pkaupunkiin)? Sinne on en 67 kilometri, takaisin Helsinkiin henkisesti valovuosia.

Harmittelen toisinaan, ett yhteen elmn ei mahdu kovin monia erilaisia elmntapoja. En voi yht aikaa olla Kaivopuiston laineilla iloisesti keikkuva purjehtija ja maahan juurtunut hmlinen, joka myrii ja tonkii puutarhan mullassa.

Nm mietteet kirvoitti eilinen kvelyni Hernesaaresta Kauppatorille, jossa taas muistin, minklainen elmnmuoto helsinkilisyys on parhaimmillaan. Meri on tie, joka avautuu kauas ulkomaille. Laivat tryttvt torveaan ja liukuvat vaivatta matkaan, yleens vain Tukholmaan ja Tallinnaan, mutta joskus mys kauemmas kuten eilinen Kristina Cruises. Lhtemisen helppous on aivan muuta kuin sismaan pikkukunnasta, jonka ainoa julkinen liikennevline kirkonkylst on linja-auto.

Rapukausikin nkyy rannikolla eri tavalla kuin tll Hmeen sydmess. Vanha stadilaispappa on tullut Kauppahalliin ostamaan “krftor”. Kylmkatseinen mies on hakemassa kokonaista laatikollista tilaamiaan saksiniekkoja. Niill, joilla menee hyvin, on varaa todelliseen ylellisyyteen. Mieluusti ottaisin lukaalin Merikadulta ja liittyisin maan eliittiin. Mutta samalla minua vaivaa, ett Olympiaterminaalin kohdalla on aivan kylmkatseisen ikinen mies penkomassa roskalaatikkoja. En kuulu tllaisten korostuneiden erojen keskelle. Lapsuuteni Helsinki oli lempempi. Tai sitten vain luulen. Kai silloinkin lhdettiin junalla Korsoon – ei siksi, ettei olisi haluttu asua Eirassa, vaan siksi ettei ollut varaa muuhun. (Anteeksi korsolaiset, tiedn ett tm on melkoinen yleistys.)

Ensimmist kertaa huomaan Helsingiss olevani niin ulkopuolinen, ett pystyn ihailemaan mys it-Helsingin arkkitehtuuria, joka minulle aiemmin edusti vain jonkinlaista pmpsi DDR:lisyytt ja tyteen ahdettua rumuutta. Nen puhtaan ihanteellisuuden – osuusliike ja urheilu! Kaikille tylisille pienet, mutta toimivat ja puhtaat asunnot. Kaamean mahtipontinen Maailmanrauha-patsas onkin kki osa mennytt maailmaa, johon voi jo suhtautua ymmrtvisesti. Se on lakannut olemasta uhka ja muuttunut lystikkn omalaatuiseksi kuin bakeliittibambi tai puutarhatonttu.

“Susirajasta” puhuminen on aina ollut minulle jonkinlainen vitsi, mutta yll nen unta, ett rmmin syvss lumessa ja kovassa pakkasessa kotia kohti. Hieman ennen perilletuloa jolkottaa vastaan susilauma. Pahoitellen totean, ett pstkseni pmrni minun on mtkittv ne kuoliaaksi – mist seuraakin verilyly ja paljon vhintn tajuttomia susia. Hern ja hmmstelen unieni aggressiivisuutta, mutta vasta aamulla tajuan, mist on kyse. En aio knty takaisin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *