Ympäristöuutisia

Tämän kesän helteet ovat lämmittäneet Välimeren ennätyksellisen lämpimäksi ja lähempänäkin olevat meret ovat lämmenneet melkoisesti. Ilmatieteen laitos kertoo, että tämä saattaa aiheuttaa syksymmällä rankkasateita ja myrskytuulia.

Mielenkiintoista luettavaa ovat myös päättyneen heinäkuun säätilastot ja helletilastot. Helteinen heinäkuu toi tullessaan myös paljon komeita ukkosia. Valitettavasti vain onnistuimme tyypillisellä tuurillamme olemaan aina jossain muualla kuin siellä missä komeimmat myrskyt raivosivat. Maanantain-tiistain yöukkosetkin jäivät näkemättä ja nyt täytyy tyytyä vain ihailemaan Ari Laakson näppäämiä uskomattoman hienoja yöukkoskuvia. Myös Tom Eklundin ikuistama Hämeenlinnan tiistainen vyörypilvi olisi ollut hauska nähdä luonnossa (toinen kuva samasta pilvestä).

Kulkiessasi ulkosalla auringonlaskun jälkeen, muista katsella kaakkoiselle/eteläiselle taivaalle. Siellä näkyvä punainen kirkas valopiste ei ole televisiomasto tai ufo, vaan Mars-planeetta. Planeetta on kulkenut radallaan taas lähelle maapalloa ja näkyy nyt taivaalla poikkeuksellisen isokokoisena ja kirkkaana. Tehokkailla kiikareilla saatat nähdä jopa Marsin etelänavan jäätiköt. Mars on lähimmillään ja kirkkaimmillaan keskiviikkona 27.8.

Sitä odotellessa taivaalla on tarjolla myös vuotuinen Perseidien meteorisade, keskiviikkoaamuna 13.8. Samoihin aikoihin taivaalla Marsin lähellä möllöttävä täysikuu saattaa kuitenkin hieman haitata tarkkailua.

One thought on “Ympäristöuutisia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *