Sähkölaitteiden elämästä

Perheessämme tapahtui sekä ihmeparantuminen että sen vastakohta. Kaivelin eilen autotallin perukoilta parisen vuotta sitten hajonneen tuulettimen katsoakseni jos osaisin tehdä sille jotain. Iso ja tehokas propelli oli vain yksinkertaisesti lakannut toimimasta eräänä kauniina päivänä. En ollut raaskinut heittää sitä pois, vaan kuormasin sen muuton yhteydessä muun sekalaisen roinan seuraksi tallin perälle. Voitte kuvitella hämmästystäni kun kokeilin kytkeä pistokkeen seinään ja tuuletin hyrähti iloisesti käyntiin kuin se ei olisi koskaan epäkunnossa ollutkaan!

Maailma näyttää kuitenkin noudattavan jonkinlaista tasapainoa. Tänä aamuna kannettava tietokoneeni oli pahaenteisen mykkänä. Koneen nukkuessa harvakseen vilkkuva vihreä valo oli mustana eikä kone herännyt virtanäppäimen painalluksesta. Mikään painelu tai johtojen ja akkujen kanssa taiteilu ei auttanut. Kone oli kuollut kuin kivi.

Onni onnettomuudessa on Compaqin nouto-palautus-takuu, joka oli vieläpä voimassa. Huomenna kone lähtee kuriirin kyydissä matkalle kohti suurta tuntematonta palatakseen sieltä (toivottavasti!) korkeintaan viiden työpäivän kuluttua.

Taloudestamme eivät tietokoneet ihan heti lopu, eli Pinseri ei jää vahditta. Hiljentyneen koneen kovalevylle jäi kuitenkin paljon tavaraa – joukossa mm. sähköpostini. Kaikkien niiden, jotka ovat viime päivien aikana ilmoittaneet blogilistalle uusia osoitteita (eikä niitä ole vielä lisätty listalle) tai jotka ovat muuten postitelleet minulle olisikin syytä lähettää postinsa varmuuden vuoksi uudelleen.

Ja nyt sormet ristiin: kun läppäri palaa kotiin, toivotaan ettei mikään muu tavara päätä puolestaan hajota.

6 thoughts on “Sähkölaitteiden elämästä

 1. No huh. Sinun olisin jo olettanut tietävän että siellä Compaqin päässä on muutama koulutettu apina joiden tehtävänä on laittaa sisälle RescueCD ja painaa entteriä kunnes kuuluu ‘pling-pling-pling’ -ääni (http://ars.userfriendly.org/cartoons/?id=20030718).
  Jos kovalevyllä on tärkeitä tietoja niin aina niistä kopiot ennen kuin kone lähtee minnekään. (Ei kannata olettaa että kone joutuu osaaviin käsiin jos se ei edes käynnisty, kaikenlaista tapahtuu ja käyttäjän data on yhtä kuin ‘gone’)

 2. Kovalevyä oli toki varmuuskopioitu aina silloin tällöin, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi usein. Jo kuollutta laitetta on hankala enää backupata, ellei sitten lähde irrottelemaan kovalevyä, etsimään jostain vastaavanlaista konetta ja sovittelemaan levyä siihen.

  Päätinkin antaa Compaqin huollolle tilaisuuden todistaa ennakkokäsitykset vääriksi :-) Ja säännöllinen kovalevyfiasko on muuten mitä paras tapa siivota roinaa täyteen kertynyt postilaatikkonsa!

  Mahdollisessa kovalevyn tyhjäyksessä ikävä tulee kasaa digikuvia, joita en ollut ehtinyt polttaa talteen. Yksi digikuvauksen huonoja puolia.

 3. Kannattaa vielä kysyä huollosta, josko voisit lähettää koneesi ilman kovalevyä sinne. Ei olisi pelkoa tietojen katoamisesta. Jos kone on ihan kuollut, ei ne kovalevyä sen korjaamiseen tarvitse.

 4. Meikä käyttää myös Compaqin läppäriä, parhaillaan. Tästä on akku ihan lauennut, ja eräänä päivänä laturi lahos. Uutta ei löytynyt niin mistään, ja sit kun löyty, ei ollut ihan halpa osa.

  Mutta kovalevyllä oli niin paljon kaikkee tärkeetä että oli pakko ostaa.

  Onneks oli vaan laturi rikki, eikä emolevy tai muuta tällästä.

 5. Neuvoisin luovuttamaan tuulettimen takaisin autotallijumalille. Tuommoisella voi olla katastrofaalisia seurauksia tiedätkös.

 6. jotain Veikkauksia:

  Se tuulettimen sammuminen on voinut olla vain lämpöreleestä kiinni. Ylikuumenemissuoja. Eli toimi taas kun motti jäähtynyt.

  Tietokokone ei lähtenyt käyntiin kun sulake naksahti virtalähteestä. Yleinen syy. On aiheuttanut pari harmaata hiusta minullekin. Perimmäinen syy oli mulla kai ylikuorma. (jälkeenpäin asennetut laitteet). -> isompi poweri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *