“Hauskanpitoa” digiboxin kanssa

Ajastin tässä eräänä päivänä ensimmäistä kertaa videonauhurin nauhoittamaan ohjelmaa digiboxista. Siinä missä nykyaikaisella videonauhurilla ajastuksien ohjelmointi sujuu perinteisessä analogiympäristössä kivuttomasti, digiboxin kanssa toimiessa homma ei olekaan ihan yhtä helppoa. Ympäristönä siis Nokian perusdigiboxi ja nykyaikainen kuvaruutunäytöllä varustettu videonauhuri, kytkettynä toisiinsa ja televisioon mukana tulleiden ohjeiden mukaisesti.

Tässä ohjeita siltä varalta että joku muukin haluaa joskus seikkailla ajastuksien jännittävässä maailmassa:

  1. Ajasta haluamasi ohjelmat digiboxiin. Muista lisätä loppuun reilusti ohjelmien myöhästymisvaraa, sillä videonauhurin käyttämät PDC-varmistustoiminnot eivät toimi digiboxin kanssa. Showview-koodeista ei ole myöskään tässä apua.
  2. Jos videonauhurisi käyttää kuvaruutuohjelmointia, pohdiskele miten saat videonauhurin kuvan näkymään ohjelmointia varten silloin kun nauha ei ole liikkeellä. Ratkaisu: laita kasetilta pyörimään ihan mitä tahansa ohjelmaa, jolloin saat digiboxin vaihtumaan videokanavalle ja näet videoiden kuvaruutunäytön.
  3. Ohjelmoi videonauhuriin samat ajastukset kuin digiboxiin. Muista kuitenkin, että videonauhurissa jokaisen ohjelman äänitettäväksi kanavaksi laitetaan EXT (tunnetaan myös nimillä AV tai 0, eli nolla) eikä se mitä lehdessä sanotaan. Muista laittaa myös videonauhurin puolelle myöhästymisvarat ohjelmien perään. Lunttaa digiboxin kuvaruutunäytöstä aiemmin ohjelmoimasi alku- ja loppuajat jos olit jo unohtanut ne. Kun televisioruudussa on päällekkäin kahden eri laitteen kuvaruutunäytöt, kutsu paikalle humanisti ja kehaise olevasi videonauhurihäkkeröinnin kruunaamaton kuningas.
  4. Pysäytä pyörimässä ollut nauha ja kelaa se takaisin tyhjän kohdan alkuun.
  5. Varmista että digiboxin ja videonauhurin kello ovat samassa ajassa. Nykyaikaiset laitteet onneksi huolehtivat tästä itse.
  6. Kytke videonauhuri ajastintilaan.
  7. Kytke digiboxi ajastintilaan katkaisemalla siitä virta.
  8. Teroita kaikille perheenjäsenille (ja itsellesi), että jos joku haluaa katsoa digiohjelmia, katselu tulee lopettaa ennen ajastettavan ohjelman alkua. Digiboxi tulee muistaa laittaa takaisin ajastintilaan (sammuttaa).
  9. Älä koske digiboxiin silloin kun videonauhuri nauhoittaa ohjelmaa (eli älä kuvittelekaan katsovasi toista digikanavaa samaan aikaan). Voit kyllä katsella perinteisiä analogikanavia television kautta – muista luntata manuaalista, miten saat digiboxin vapauttamaan television pois AV-kanavalta että voit kääntää televisiosi jollekin muulle kanavalle.
  10. Surffaile verkosta kateellisena amerikkalaisten saatavilla olevia hienouksia, haaveile siitä päivästä jolloin tännekin saadaan kovalevynauhurilla varustettuja digiboxeja ja mieti, ostaisiko joku käytetyn videonauhurin.

Hankalaa, muttei mahdotonta. Ennustan kuitenkin että tulemme kohtaamaan monia turhautuneita suomalaisia heidän huomatessaan digiboxiajastusten vaativan lisäponnistelua aiempaan verrattuna, että kiinnostus kovalevyllisiä digiboxeja kohtaan tulee kasvamaan kovasti ja että pian käytettyjä videonauhureita saa halvalla.

Pian tuon jälkeen kohtaamme ensimmäiset analogianostalgikot, jotka kertovat miten paljon paremmalta TV-ohjelmat näyttävät videokasetille nauhoitettuna, verrattuna steriileihin digitaalinauhoituksiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *