Muutospäivä

Ajanhallinta. Jos olet kuin minä (pää kuin seula, eikä tarpeeksi kykyä pitää itseään erossa erilaisista velvollisuuksista), tarvitset ajanhallintajärjestelmän. Sen pääasiallisena tehtävänä on toimia paikkana, jonne voi tallentaa kaikki ikävät asiat niin että ne eivät kuormita ajukopan rajallista kapasiteettia.

Pallottelen jatkuvasti kahden erityyppisen ajanhallintasysteemin välillä. Edellisen puolen vuoden ajan olen uskonut tulemiseni ja menemiseni kännykän kalenterin ja Outlookin varaan. Mutta yhtä varmasti kuin vuodenajat tulevat, kyllästyn sähköisiin kalentereihin ja kaivan taas esiin Filofaxini. Sen väliin on hyvä tunkea muistilappusia ja käyntikortteja ja sen taskuihin voi haalia kaikenlaista turhaa tavaraa. Paperille kirjoitetut asiat säilyvät vielä senkin jälkeen kun olen vaihtanut kännykkää ja mailiohjelmaa.

Ja mikä parasta, voin taas taantua lapsekkaaseen äijämoodiin: voin keräillä hienoja kyniä, vertailla niiden jättämää piirtojälkeä, ostella hauskoja välilehtiä kalenterin täytteeksi ja tutkiskella joko nahkakannet ovat patinoituneet niin paljon että ne alkavat huokua vanhan ajan naarmuista tyyliä jostain Sherlock Holmesin Lontoon tai 1920-luvun New Yorkin liepeiltä.

9 thoughts on “Muutospäivä

 1. Kokeilin joskus knnykn kalenteria ja Outlookiakin on tullut testattua, mutta mikn ei voita vanhaa kunnon paperikalenteria.

 2. Mulla oli kans joskus firman puolesta kytssni palm, mutta kyllstyin siihen totaalisesti parin ekan kuukauden jlkeen – vaikka kaveripiirin mielest se olikin mukava lelu ja loputon riemun aihe ravintolapydss. Tulin siihen tulokseen, ett post it -lappuja on paljon mukavampaa liimailla kalenterin paperisille lehdille kuin palmin muoviseen kanteen. :-) Filofax rules!

 3. jos joskus on jotain menoa, mik pitisi muistaa, olen siell jo ja kalenterit ovat turhia.

 4. Oon kyttnyt Palmia jo kolmisen vuotta ja ilman en pystyisi en olemaan. Kalenteri, osoitekirja, todo-lista ja muistio on ihan ykksi. Varsinkin kun synkronointi tietsigan vlill pelaa paremmin kuin hyvin. Knnykk kokeilin ajanhallinnassa joskus, mutta kun tuo luuri tuppaa vaihtumaan niin usein, ettei hommassa ole mitn mielt.

  Toki filofax on mys kytss, mutta siit on kalenterisivut revitty mjelle. :)

 5. Juuri naureskelimme hyvntahtoisesti palmia kyttvlle toverillemme – kun oli virta hnelt lopussa ja menojen tarkastelu ynn treffien sopiminen silt osin mahdotonta. Itse olen luisunut filofaksista opinahjoni ohkaiseen kalenteriin, vaikka kalenteri on tydempi kuin koskaan. Roinaa on mukana niin helkutisti, ett kevennys tekee ter – ja hyvin prj!

 6. Riippuu kai siit kuinka paljon laittaa arvoa itse kalenterille, ja kuinka paljon siin olevalle tiedolle. Paperikalenterin kun hukkaa, niin siin olleet tiedot pit sitten kokonaan kert uudestaan; shkisess kalenterissa rahallinen menetys on suurempi, mutta uuden Palmin/knnyn synkronoi hetkess vanhan nkiseksi.

  Lisksi se, ett shkisen kalenterin saa mys hlyttmn ennen jotain mit ei saa unohtaa, on ehdoton pp. Paperikalenterin aikaan tarvitsin toisen kalenterin, jossa luki “muista lukea kalenteria”… :-)

 7. Itse kytin ensiksin n. puolitoista vuotta PDA:ta, vaihdoin takaisin Timexin paperikalenteriin, kunnes puolen vuoden jlkeen oli taas kiire shkisen version pariin.

  Paperikalenteriin voin vaihtaa takaisin, kun sen hukattuani voin kaivaa tiedot viel esiin ja kun niihin saadaan CRTL+F sek toistuvien tapahtumien sytt yhdell kertaa.

 8. Oman kokemukseni mukaan ajanhallintasysteemi kannattaa hankkia duunien mukaan.
  – Opiskelu/freelance-aikana minulla oli paperikalenteri, koska “typiste” muuttui jatkuvasti. Voisin kuvitella Komukan toimivan aika mainiosti liikkuvassa kytss.
  – Tihin tultuani aloin kyttmn Outlookkia, ja se on ollut kytss kuusi vuotta.
  – Vlill hankin Palmin neukkarikytt varten, mutta sen kirjoitusnopeus ei ollut riittv vs. nppis tai paperi vaikka kuinka treenasin.
  – Nyt on kytss kannettava mikro (ei pytkonetta ollenkaan), jota raahaan duunin/kodin/keikkojen vli. Lisn Noksu 6310, johon synkkaan tapahtumat ja osoitekirjan sek kytn tarvittaessa GPRS:. Tm on tysin ylivoimainen yhdistelm:
  * kaikki tiedostot aina mukana duunissa, kotona, neukkarissa tai miss vaan. Tm koskee mys kalenteria: harva asia tulee en paperilla, joten dokumentit voi siirt suoraan kalenterimerkintihin kiinni.
  * shkpostiin vastaaminen sujuu miss vaan, koska postit ovat koneella.
  * VPN:n yli typiste aina mukana ihan just samana (en kyt ulkoista monitoria/nppist, vain hiirt duunissa)
  * noksu muistuttaa tapahtumista, siit nkee menot siviiliss plus sill voi pist asioita pikamuistiin
  * muistioiden yms. kirjoitus lpprill tysin ylivoimaista vs. kyn tai pda
  * voi blogata mist vaan :D
  – Lhimmksi nykysysteemi psisi varmaan pytkone + komukka -yhdistelmll, mutta ensin pitisi tulla GPRS-kommu.

 9. Min kytn ja tulen todennkisesti aina kyttmn perus paperikalenteria. Siit huolimatta, ett shkiset systeemit kiehtovat ja niit tulee testailtua jatkuvasti mahdollisuuksien mukaan.

  Voi olla, ett asiaan vaikuttaa se, ett kalenteri toimii ernlaisena pivkirjana tai se, ett tykkn tuhertaa merkintj ksin sen sijaan, ett naputtelisin ne koneelle (vaikka se on nopeampaa) tai tkkisin PDA:lle.

  Kalenterin hukkaaminen ei ole minulle sekn todellinen ongelma, koska en ole koskaan siihen sortunut eik siell loppujen lopuksi niin elintrkeit merkintj paljoa ole. Vaikka toisaalta joidenkin jatkuvasti mukana kulkevien trkeidenkin lappujen, korttien yms. suhteen kalenteri on minulle jossain mrin lompakon jatke. Siihen ei mikn shkinen vempain pysty, vaikka se toisaalta pahentaa seurauksia, jos kalenteri joskus hukkuisikin.

  Lukutoukkuutenikin voi vaikuttaa asiaan, koska kirja on edelleen lukijalle ylivoimainen kyttliittymltn. Vain shkinen paperi voisi muuttaa tilanteen, mutta silloin oikeastaan tapahtuisi sulautuminen eik jomman kumman voitto.

  Knnykn kalenteriin en jaksa merkkailla mitn. Jos minulla olisi PDA kyttisin sen kalenteria trkeimpien juoksevien asioiden merkkailuun, mutta se ei silti syrjyttisi paperikalenteria.

  Muistutusmahdollisuus ja vastaavat ylimriset kilkkeet ovat minulle turhia nekin, koska muistan yleens sovitut asiat ilman kalenteriakin. Tai ainakin, ett tiettyyn aikaan on sovittuna jotakin. Kalenteri toimii varmistajana ja arkistona sek lokikirjana.

  Vanhoista kalentereistani pystyisin luultavasti jljittmn vuosia taaksepin hyvinkin ylttvi asioita. Kukaan muu ei siihen kuitenkaan kykene, vaikka kalenteria ei ole mitenkn kryptattu. Ksiala ja termit ovat sen verrran hmri. Dementia voi joskus tulevaisuudessa ne minultakin kadottaa. Veikkaa kuitenkin, ett ennen sit alan jo selvent terminologiaa johonkin, jotta voin luntata, mit millkin olen tarkoittanut. Samat asiat kun kulkevat mukana vuodesta toiseen.

  Eksyin ehk jo aiheestakin tai ainakin hukkasin ajatusteni punaisen langan. Kommenttien ei kai pitisi antaa veny nin pitkiksi. Kun en ne kerralla koko kommenttia, en ole varma mihin asti olen pssyt. OT, tlt thn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *