Blogien tulevaisuudesta

Wiki on käynnistynyt vauhdikkaasti ja jälleen on viritelty kysymys, joka askarruttanee ainakin joitakin bloginpitäjiä. Mikä on blogien tulevaisuus? Wikissä kommentointia odottaa muun muassa väite: “Ammattikirjoittajat alkavat bloginpidon. Joidenkin vuosien päästä on aivan yhtä ilmeistä, että jokaisella julkaisulla ja firmalla on verkossa päiväkirjamuotoinen sivu, kuin että nykyään niillä on kotisivu.”

Kyllä monet ammattikirjoittajat ovat jo alkaneet pitää blogeja, joskaan useimmissa tarkoitus ei ole tehdä työsuhteista journalistin hommaa, jossa median julkaisija (eli käytännössä rahoittaja) on määritellyt toimittajan puolesta, mitkä asiat ovat tärkeitä kyseisen välineen kannalta (eli vetänyt tämän tiedotusvälineen linjan).

Aivopoimujani kutkuttaa wikiin kirjoitetun väitteen toinen lause, eli että blogit korvaavat yritysten nykyiset kotisivut. Miltä voisi näyttää firman päiväkirjamuotoinen sivu? “Tänään aloitimme nurkanvaltauksen Kähmy Oy:ssä. Saapa nähdä, koska E. Arvelo huomaa, mitä on tapahtumassa.”

Olen muuten viime aikoina joutunut aika monesti selittämään, mikä blogi on ja mitä sillä tehdään. Joskus tuntuu siltä, että blogin leviämisen suurin este Suomessa on sen nimessä. Vierasperäinen pee ja vielä toinen konsonantti jäljessä! Kuka sellaiseen alkaa? :-)

4 thoughts on “Blogien tulevaisuudesta

 1. Tuo nimi on kyllä karmea. Ja mikä vika on weblog-sanassa? Sehän taipuisi näppärästi suomeksi veppiloki ja kertoo melkeinpä suoraan mistä on kyse. Blogi tai suomalaisittain ploki taas ei kerro mitään. Itsekin tuota plokittamista nyt olen yrittänyt harjoittaa. Juttua ei vain tahdo aina syntyä, kuten jokainen varmaan tietää. Pitäisi yrittää väsätä ihan oikeaa asiaa, eikä vain sitä mikä sillä hetkellä sattuu mielessä pyörimään, mutta se vie aikaa, eikä blogin tarkoitus varmaankaan ole olla eräänlainen “sanomalehti”, vai onko?

 2. Kyllähän se on niin että pikemminkin pitää varoa ettei möläyttele firman asioita blogissaan. Voisin kuvitella potkujen olevan aika lähellä kun menisi möläyttämään turhamaisuuttaan oman firman liikesalaisuuksia blogiin ennen aikojaan. Mediassahan nämä salaisuudet ovat omia uutisia, joita ei haluta vuotaa ennakkoon muille tiedotusvälineille. Tai tietotekniikkahommissa ei kannata kertoa liian tarkkaan, miten omat järjestelmät on konffattu ja kenen kanssa tehdään yhteistyötä…

 3. Tuosta potkujen saamisesta NY Timesin toissapäiväisessä artikkelissa ( http://www.nytimes.com/2003/05/18/fashion/18BLOG.html )olikin ainakin yksi esimerkki. Jotkut eivät hoksaa olla puhumatta luottamuksellisista tai toisten yksityisistä asioista ja pahimmillaan aiheuttavat itselleen tai muille vahinkoa. Julkaisemisen helppous ei tarkoita, että kaikki pitäisi julkaista, mitä tietoonsa saa tai päähän pälkähtää.

  Blogityyppinen yrityksen sivu olisi kyllä siinä mielessä ihan hyvä idea, että usein yritykset eivät ylläpidä sivujaan kovin ahkerasti, jolloin niistä ei synny kovin suurta lisäarvoa. Veppiloki päivän keskeisistä tapahtumista toimitusjohtajan tai eri yksiköiden näkökulmasta voisi olla ihan toimiva ratkaisu. Riittävän yleisellä tasolla pysyen, jottei liikesalisuuksia vahingossakaan vuoda jne.

  En ainakaan vielä kehtaa tuonne wikiin mitään kirjoitella, joten saa jäädä tämä tähän.

 4. Link populaarity check
  Jos haluaa vertailla helposti ja mukavasti omalle sivulle johtavien linkkien määrää, jonka eri hakukoneet löytävät, on syytä käyttää ilmaista ohjelmaa. Yksi näistä on LPC-ilmaisohjelma.
  Sitä on helppo käyttää ja ohjelma tarjoaa mahdollisuuden lisätä tsekattavia linkkejä ja mahdollisuuden vertailla muiden sivustojen suosituimmuutta. Seuraavat hakukoneet ovat mukana: Alltheweb, Altavista, HotBot , Google, Inktomi ja MSN,
  Varsinkin eri sivuille johtavien linkkien määrän tutkiminen opettavaista. Viime viikon perjantaina Plokkaa sivulle johtavien linkkien yhteismäärä oli 277, Pinseriin johtavien linkkien yhteismäärä 15 421 ja esimerkiksi Visakopu.Nettiin johtavien linkkien yhteismäärä oli määrä oli .4749.
  Tänään sunnutaina tilanne oli dramaattisesti muuttunut Plokkaa-sivun osalta. Sinne johti nyt submittaamisen jälkeen 2938 linkkiä. Tulos houkuttelee monenlaisiin kokeiluihin, mutta niistä jatkossa lisää.

  LPC osoite: http://www.checkyourlinkpopularity.com/
  Lue lisää:
  Plokkaa: http://www.plokkaa-blogspot.com

  Alan Bitit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *