24: The Movie

TV-sarja 24 tuli ja meni. Muistathan vielä: joka jakso tapahtui reaaliajassa, eli sen tapahtumat kestivät tunnin sekä kuvaruudulla että päähenkilöiden elämässä. 24-osainen sarja kattoi yhden vuorokauden mittaiset tapahtumat. Sarjasta on tehty toinenkin tuotantokausi, joka varmaankin nähtäneen myös Suomessa lähiaikoina.

Nyt 24:stä suunnitellaan myös elokuvaa. Mutta millainen elokuva olisi? Kestääkö se 24 tuntia? Kulkevatko sen tapahtumat reaaliajassa? Nimetäänkö elokuva uudelleen kestonsa mukaan? “Tunti-kolmekymmentä”? Aika näyttää. Vähemmän tunnettu tosiasia on, että “reaaliaikaelokuvia” on tehty ennenkin.

1980-luvun loppupuolen Los Angelesiin sijoittuva Miracle Mile alkaa puhelinsoitosta. Anthony Edwardsin (ER:n Mark Greene) esittämä henkilö vastaa puhelinkioskiin tulevaan soittoon. Toisessa päässä oleva henkilö kertoo ydinsodan alkaneen: ohjukset ovat jo matkalla ja maailmanloppu seuraa vähän yli tunnin kuluttua. Ilmeisesti puhelu tuli väärään numeroon, mutta puhuiko soittaja totta? Elokuvan seuraavat 70 minuuttia kertovat mitä Harry Washellon elämässä tapahtui näiden minuuttien aikana.

Alfred Hitchcockin 1948 ohjaama Rope lienee kuuluisampi esimerkki reaaliaikaisista elokuvista. Tämäkin elokuva tapahtuu reaaliajassa, mutta se on lisäksi kuvattu ikään kuin yhtenä pitkänä otoksena. Kahdeksan kymmenen minuutin mittaista otosta on liitetty toisiinsa saumattomasti, esimerkiksi silloin kun päähenkilö on selin kameraan. Tarina kertoo, miten newyorkilaiskämppikset murhaavat ystävänsä ja leikkivät kohtalollaan.

Kyden katsomisesta on jo aikaa, joten elokuvasta ei ole jnyt mieleen juuri muuta kuin ett sen katsominen oli hieman kuin olisi seurannut teatteriesityst. Uudelleenkatselu lienee paikoillaan lhiaikoina.

Miracle Mile on sen sijaan jnyt mieleen yhten 80-luvun parhaista vhn tunnetuista elokuvista tummasvyisen tunnelmansa ansiosta. Siit huolimatta ett leffassa on paikoitellen hienoisia yliannoksia kasarikorniutta, se onnistuu tempaamaan mukaansa ja herttmn ajatuksia. Sanomattakin lienee selv, ett jos et ole viel nhnyt elokuvaa ja haluat vltt spoilereita, ei kannata lueskella yll olevan linkin takaa lytyv keskustelualuetta.

8 thoughts on “24: The Movie

  1. Yksi loistava reaaliaikainen elokuvaklassikko on Fred Zinnemannin ohjaama ja Gary Cooperin thdittm “High Noon” (en kuolemaksenikaan muista leffan suomenkielist nime).

    Mieleen tulee myskin John Badhamin ohjaama “Nick of Time”, josta min ainakin pidin. Mutta siin nytteleekin Johnny Depp ja Christopher Walken.

  2. Ei pid myskn unohtaa Suomessa vhemmn tunnettua Timecodea, joka on elokuva, joka on kuvattu yhtjaksoisesti neljll kameralla ja nm nelj kuvaa ovat koko ajan ruudulla yht aikaa. Lopputulos on erittin onnistunut ja yksi viime vuosien harvoista oikeasti henkesalpaavista elokuvakokeiluista. Samaa menetelm on kyetty muissakin saman ohjaajan elokuvissa – mieleen tulee ainakin Hotel.

  3. High noon taitaa olla suomeksi Sheriffi (ja juna saapuu kaupunkiin klo 12 :)

  4. Jossain luki ett Kiefer Sutherland(??) on tehnyt jatkosopimuksen kaksneloseen KUUDEKSI uudeksi kaudeksi. Aika mielenkiintoista tehd saman henkiln elmst kuus tollasta sarjaa, jossa ehtii vuorokauden aikana tapahtua jos vaikka mit. Loppuu perheenjsenet ja ystvt kesken kohta jos aina joku kuolee ja joku on vakooja tjsp …

  5. Niin tapahtumarikkaan viikon jlkeen Jack Bauerilla olisi varmaan aikamoinen vatsahaava ja rki kuluisi aski pivss :-)

  6. Oon nhnyt kakkosseasonia nyt 19 jaksoa ja totean vaan sen verran, ett rajummaksi ja huomattavasti paremmaksi on meno yltynyt. Mielenkiintoista on tosiaan nhd, millaisilla salajuonilla ja maailmanmullistuksilla nuo loput esityskaudet aiotaan tytt, kun kukin kausi tytyy aina yritt pist paremmaksi isommilla rjhdyksill ja jnnemmill juonitteluilla varustettuna.

  7. Oon kattonu sen koko 2. jakson kokonaan. Oli paljon parempi kun ensimminen. Kannattaa kattoa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *