2000-luvun kristallipallo

Kristallipallot ovat aika tyylikkäitä. Etenkin sellaiset, jotka ovat samalla kolmiulotteisia monitoreita. Vielä on matkaa Tähtien sodan ilmassa leijuviin näyttöihin, mutta tästä on hyvä lähteä liikkeelle.

Tämän monitoripallon sisällä oleva kuva ei ole silmänkääntötemppu, vaan sen sisällä on vinhasti pyörivä levy jonka pinnalle näytettävä kuva heijastetaan. Kun levy on eri asennoissa, siinä näytetään eri kuvaa jolloin saadaan aikaan näkymä kolmiulotteisesta kuvasta.

Käytännön sovelluksia, käyttöjärjestelmiä tai edes näyttökortteja tuollaisen kuvan käsittelyyn ei juurikaan ole vielä. Mutta sehän ei vähennä tippaakaan laitteen nörttileluarvoa. Tuollainen olisi mahdottoman tyylikäs työpöydällä.

Saapa nähdä vieläkö joskus saadaan aikaiseksi tieteiselokuvamaisia ilmassa leijuvia kolmiulotteisia kuvia joiden sisään voi kävellä. Niiden toteuttamiseen vaadittavaa teknologiaa on ainakin hiukan vaikea kuvitella. Parhaat omin silmin näkemäni kolmiulotteiset kuvat ovat olleet Lontoon Science Museumissa (hologrammeja) ja IMAX-elokuvassa (tekniikkana nopeasti silmiä vuorotellen peittävät LCD-silmälasit).

One thought on “2000-luvun kristallipallo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *