Musta aukko tulossa

Kirjoittaja Sami, 11.4.2003

Mustasta aukosta, aineen äärimmäisestä tihentymästä, aiotaan rakentaa ensimmäisen kerran maailmassa malli Teknillisen korkeakoulun kylmälaboratoriossa Espoossa”, kirjoittaa Aamulehti (linkki vaatii rekisteröitymisen).

Huh, teekkarit leikkivät tulella! Tulee ihan mieleen Pinserissäkin aiemmin hehkutetun Hyperion-kirjan musta aukko -onnettomuus: tutkijat rakensivat laboratoriossa minikokoisen mustan aukon ja pudottivat sen vahingossa. Ja koska mustan aukon luonteeseen kuuluu imeä sisäänsä kaikki siihen koskeva, muodostui siitä jatkuvasti kokoaan kasvattava fiasko joka minkään estämättä tippui kohti planeetan keskipistettä ja alkoi syödä planeetan sisuksia.

Mutta ennen paniikkiin joutumista kannattaa palata maan päälle: jutussa kerrotaan mustan aukon mallin synnyttämisestä, arvatenkin hyvin pienen ja lyhytikäisen sellaisen. Eli luulen, että tuosta ei vielä maailmanloppua saada aikaiseksi. Hyviä paranoiajuttuja kuitenkin!

  Jutussa “Musta aukko tulossa” on 8 kommenttia:

  • ihmelammas says:

   On muuten aika helvetin pelottava ajatus sellanen, että musta aukko jollain konstilla pääsisi tänne tekemään tuhojaan. Voisi sitten viimeistään todeta, että Science equals death!

   Teoreettinen mahdollisuus tähän kai on, tähän mustan aukon apokalyptiseen tuhoon.

  • Lukree says:

   Mutta eikö tuollaisella “kontrolloidulla” mustalla aukolla saataisi maailman jäteongelmat kertaheitolla kuriin? Sinne vaan kaikki töhkä ydinjätteistä kalanruotoihin.

   Tosin olisiko tuokaan nyt niin kovin eettistä? Tiedä mihin rinnakkaisuniversumiin kaikki roskat sitten päätyisivät.

  • zeitan_himself says:

   Noh, tuopa tuo ainakin sitten vanki-, maahanmuuttaja- ja jäteongelmiin jonkinlaisen ratkaisun…

  • zen says:

   Mikä siinä on sinun kannaltasi Sami pelottavampaa kuin se, että jäät bussin alle? Tai ehkä vielä pahempaa; jää bussin alle, ruhjoudut, mutta et kuole?

  • Tero R. says:

   Saas nähä, millasen mallin luovat… Ehkä jopa sellaisen mistä tiede hyötyy! Tekis vaa mieli itekin tietää enemmä…

  • Christer says:

   Musta aukko on arvoitus eikä joitakin arvoituksia saa koskaan tietää. Vain Jumala voi tietää, ei me!

   Jumala pelastaa! :)

  • Eino Kettunen says:

   Raamatussa on (Jesaja 40:12) noin 2700 vuotta sitten kirjoitettu Herran kysymä lause: “Kuka on kolmannesmittaan mahduttanut maan tomun?”

   Raamatun kolmannesmitta on 2,025 litraa (1/3 Hiin-mitasta, joka oli 6,074 litraa). Onko tuo viittaus, että tämä Telluksemme olisi niinkin ahtaalla ollut?

   Onko musta-aukon massa materiaa vai antimateriaa tai jotakin tuntematonta. Muistelen jostakin lukeneeni jonkun tiedemiehen mielipidettä, että teoreettisesti olisi mahdollista, että tällaisen aukon massa olisi ääretön ja tilavuus nolla.

  • Anssi says:

   Pieni musta aukko ei ole kovin musta, koska se säteilee sitä enemmän Hawkingin säteilyä, mitä pienempi se on. Se katoaa itsestään nopeasti. Ks. kohta “Evaporation of a mini black hole” sivulla http://casasrv.colorado.edu/~ajsh/hawk.html

Kirjoita kommentti


Tämä linkki on ansa roskapostittajille.