Avaruustutkimusasiaa

Tuhoutuneen Columbia-sukkulan musta laatikko löydettiin yllättävän hyvässä kunnossa Teksasista. Se tarjoaa ehkä arvokasta lisätietoa sukkulan viimeisistä vaiheista.

SETI@home-projektikin alkaa olla loppusuoralla. Maan ulkopuolista älyä etsivässä projektissahan avaruusteleskoopista saatua dataa analysoitiin miljoonien käyttäjien kotitietokoneissa aina silloin kun ne olivat käyttämättöminä. Tällä tavalla saatiin käyttöön enemmän tietokonekapasiteettia kuin yksikään supertietokone olisi mahdollistanut. Tuloksena saatiin 200 mielenkiintoista signaalia. Arecibon teleskooppi varattiin 18.-20.3. kokonaan Seti@home-projektin käyttöön, niin että Berkeleyn yliopiston tutkijat voivat tarkkailla lähemmin näitä signaaleja. Nyt vain odotamme innolla tutkimuksen tuloksia.

Jos maan ulkopuolista älyä löytyy, osallisena löytöön on ollut myös se onnellinen käyttäjä, jonka tietokoneella kyseinen havainto tehtiin. Kun havainnot jaetaan maailmankartalle, huomataan että Suomikin on hyvin edustettuna: täällä on tehty yli 100 havaintoa. Tähtikartta puolestaan näyttää, mistä päin avaruutta löydöt on tehty.

Vaikka SETI@home-projekti onkin päättymässä, tietokoneiden ei tarvitse edelleenkään heittää joutokäyntihetkiään hukkaan. Useita jatkoprojekteja on jo liukuhihnalla. Tietokoneaikaansa voi lahjoittaa myös kryptografiseen laskentaan, bioaseiden torjuntaan tai vaikkapa syöpätutkimukseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *