Ubi on läsnä-älyä

Ubiquitous computing sai suomenkielisen nimen, ja on nyt läsnä-äly, ainakin Digitodayn mielestä. Tai ainakin itse kuulin sen ensimmäistä kertaa. Ensivaikutelma on, kuten monista muistakin termeistä, hassu. Täytyy maistella sitä.

Läsnä-älyssä tietotekniikka “häivytetään kulisseihin”, eli verkoista, palveluista ja laitteista tulee yhä enemmän upotettuja ja näkymättömiä. Ei ole enää suuria laatikkomaisia tietokoneita, vaan suuri joukko pieniä toistensa kanssa kommunikoivia erikoistuneita osasia. Yhdessä nämä saavat aikaan kaikkialla läsnä olevan tietoverkon vaikutelman.

Arthur C. Clarken moneen kertaan kuultu lausahdus kertoo, että tarpeeksi pitkälle edistynyttä teknologiaa ei voi erottaa taikuudesta. Tommi esitti jokin aika sitten teorian, että Sormusten herran maailma voisi olla tulevaisuuden maailma läsnä-älyn kyllästämänä. Sen asukkaat eivät tosin käyttäisi sitä nimeä, vaan puhuisivat taikuudesta ja maagisista esineistä. Ei hassumpi ajatus.

2 thoughts on “Ubi on läsnä-älyä

  1. Clarke ei puhunut teknologian “erottumisesta” vaan “riittävän pitkälle” kehittyneestä (tai edistyneestä/edenneestä) teknologista. Jos käännämme lausahduksen toisin päin, taikuutta on mikä tahansa riittävän pitkälle kehittynyt (edennyt) teknologia. Teknologia on hyvin laaja-alainen käsite, eikä sitä ajatellessaan tarvitse rajoittua mikropiireihin.

    Aiheeseen liittyvänä kirjallisuutena en kuitenkaan suosittele Tolkienia vaan Orson Scott Cardin “Homecomin” sarjaa. Kirjasarja on ajankohtainen myös terroristisodan kannalta.

  2. Hups, tarkoitin toki sanaa edistynyt. Sormet kirjoittavat joskus omiaan… Korjaanpa juttuun :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *