Blogi vai ei?

Visa esitti hyvän kysymyksen: Ovatko Sektori ja Macsanomat blogeja? Ja muut vastaavaa formaattia noudattavat saitit. Voisin lisätä nimittäin ne ihan mielelläni blogilistaan. Mutta sittenhän sinne kuuluisi esim. Muropaketti ja Digitoday. Ja vähän vielä laajentamalla vaikkapa Hesarin tuoreet. Tai Saunalahden etusivu? Ja niin edelleen…

Missä raja menee? Se, että etusivulla on uutisia alekkain uusimmasta vanhimpaan ei vielä ihan riitä. Vai riittääkö se, että saitti kutsuu itse itseään blogiksi? Tai nettipäiväkirjaksi. Vai olisiko ylläpitäjien määrä ratkaiseva raja? Pinserissä on kaksi ylläpitäjää. Muissa vielä enemmän…

5 thoughts on “Blogi vai ei?

 1. No ei kai ainakaan ylläpitäjien määrällä ole mitään väliä? Useimmitenhan blogin tyyppinen saitti on vain yhden ihmisen ylläpitämä. Toisia pidetään pareittain (Pinseri) tai jonkinlaisen pienen porukan kesken (Kasa, Roklintu, Kobaia). Mutta sitten -.– kyllä kai Aulakin on blogi, eikös vain?

  Vaikeita kysymyksiä nämä. Blogi on postmoderni ilmiö joka pakenee määrittelyjä (tämän kaltaisella vastauksella saa aina filosofian/kirjallisuustieteen tentissä ykkösen vaikkei olisi ehtinyt lukea kirjoja)!

 2. Omasta mielestäni blogin ja perinteisen uutisoivan journalismin välillä on subjektiivisuus-objektiivisuus -suhde. Blogeissa asioihin otetaan kantaa ja kerrotaan omat mielipiteet asiasta, kun taas tavallisesti uutisoiden asia kerrotaan sellaisena kuin se on puolueettomasti.

 3. Kyllä blogikin voi mielestäni olla yhtä objektiivinen, kuin perinteinen journalismi.

  Lopulta kyse on rajanvedosta. Itse määrittelisin käytännössä verkkolokin julkaisuna, jota päivitetään vähitellen ja jonka kirjoituksista on linkkejä muihin julkaisuihin tai muille verkkosivuille. Tyypillisesti esimerkiksi Hesarin tuoreista ei ole linkkejä muille sivustoille, eikä se siis ole blogi. Eivät myöskään puhtaat nettipäiväkirjat.

  Tämä on kuitenkin vain yksi, ja ehkä myös liian rajoittunut määritelmä. Kai aika hyvä on myös se, pitääkö verkkolokin kirjoittaja itse sivujaan blogina. Silloin ei ainakaan tule sitä ongelmaa, että tarvitsisi muille sanoa “ei se ole blogi, kun ei ole tarpeeksi päivitetty tai tarpeeksi monta linkkiä.” Rajanveto kun on uutissaittien, verkkolokien ja nettipäiväkirjojen välillä häilyvä ? varsinkin kun monia niistä tehdään nykyään samoilla ohjelmilla.

 4. Bloki on jotain päiväkirja tai muuta jota pikkutytötkin pitää sellaisilla kauniilla kiinalaisilla 3:n digitin numerolukoilla salassa ja sitten pikkuveikat katselee salaa. Nykyään myös isot (turhat) miehenköriläät harrastaa :-)

 5. eikös se metafiltterikin ole ihan täysiverinen blogi?
  17139 jäsentä ja lisää tulee…. että ei se päivittäjien määrästä taida olla kiinni. asenteesta ennemmin: kiinnostavaa ja/tai päivänkohtaista linkkiä intiimisti ja tunteella, yhden tai kymmenentuhannen lokittajan voimin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *