Ihmeaine PCM

Aiemmin puhuttiin syliä korventavista läppäreistä. Jari laittoi mailia ruotsalaiskeksinnöstä, joka sijoitetaan läppärin alle imemään itseensä ylimääräistä syntyvää lämpöä (kiitoksia vinkistä!). Viilenninmatossa käytetty materiaali, PCM, Phase Change Material, on jännittävä keksintö.

Huoneenlämmössä se on koostumukseltaan kiinteää eli matto on jäykkä kuin lankku. Kun se sijoitetaan kuumana käyvän tietokoneen alle ja materiaalin lämpötila alkaa nousta, se alkaa pehmentyä lämmössä muuttuen lopulta hyytelömäiseksi aineeksi. Muodonmuutokseen tarvittu energia on saatu imemällä sitä kuumasta tietokoneesta. Matto “ladataan” takaisin käyttökuntoon pitämällä sitä alle 24 asteen lämpötilassa, jolloin se luovuttaa varastoimansa energian ja kovettuu.

PCM-materiaalilla voi toteuttaa myös vaikkapa vähän energiaa vievän ja edullisen ilmastointilaitteen. Laitetaan puhallin puhaltamaan ilmaa PCM-materiaalin läpi. Jos ilma on yli 24-asteista, materiaali imee ilmasta ylimääräistä lämpöä ja pehmenee. Tuloksena viileää ilmaa. Tuuletin latautuu yöllä lämpötilan laskiessa luonnostaan alle 24 asteen. Jos päällystät materiaalilla talon seinät ja katot, se imee päivällä itseensä hellelämpöä ja luovuttaa sitä sitten yön viiletessä.

Ihmeaine totta tosiaan :-) Lisätietoja Climatorin sivulla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *